App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Vill inte amma

Jag väntar mitt första barn och bf är i april. När vi var hos bm senast så tog jag upp att jag inte vill amma. Dels pga en operation i bröstet jag gjorde för några år sedan som har gjort att jag har en hel del smärtor i bröstet. Men också för att jag inte vill amma. Barnmorskan verkade inte riktigt lyssna på mig utan sa ja men deg behöver du ju inte bestämma riktigt än och pratade vidare som om jag skulle amma. Det gjorde mig lite illa till mods, precis som om det vore något fel med mitt val. Idag var vi på en föräldragrupp som idag hade fokus på just amning och spädbarnets beteende. Vi såg då en film som gjorde mig ännu mindre sugen på att amma mitt barn. Efteråt fick jag frågan av min sambo ifall att det blir någon skillnad i barnets trygghet om man inte ammar. Jag sa att jag inte vet, men så länge man har barnet hud mot hud och den får känna ens doft och hjärtslag borde det väl inte vara jättestor skillnad, eller? Jag förstår att man självklart får ett annat band till sitt barn om man ammar men det borde ju inte vara jättestor skillnad.. Det känns bara så tråkigt att det är så stor grej att man inte vill amma. Någon som känner igen sig?

2018-02-09
Linasofiegustafsson
Linasofiegustafsson
Barn på 1 år och 10 månader

Jag fick mitt första barn 8/2-18 och jag ammar inte men jag pumpar och ger via flaska. 🙂 Jag har min son liggandes på mitt bröst och går ofta runt med bärsjal. Det är kropps kontakt som barnet behöver. 😊 Jag tycker du ska göra som du känner för! Det finns ingen annan än du själv som kan bestämma om du ska amma eller inte.. Lycka till🙂🤗

2018-02-23
Johanna__bebis
Johanna__bebis
Barn på 2 år och 1 månader

De bestämmer du helt själv, blir du osäker av folks åsikter?? Du gör ditt val efter vad som känns bra. Jag vet inte men upplever att barn som får ersättning har mer problem med magen.


2018-02-16
1rema
1rema
Barn på 3 år och 9 månader

Det stämmer om ammningslappen där men vi fick den på mvc som vi skulle ha med till förlossningen sen skulle man fylla i den o titta på den o herregud. Haha va lite irriterad när jag födde sista barnet o vi skulle gå igenom lappen för 3e gången jag bara men jag ska amma nej det har gått bra innan. Ja jag vet hur det funkar haha

2018-02-16
MrsRoos
MrsRoos
Gravid i vecka 34

Pratade aldrig med min bm om amning. Förutom att de berättade om det på föräldrakursen. När jag valde bvc(tror jag) så fick jag fylla i en lapp, där var en fråga om hur man såg på amning. Fick förklaringen av min bm att det var för att inte alla skulle tjata om man valde att inte amma. Så det ska nog lösa sig. Dessutom så är det din bebis. Bvc finns där för att hjälpa och stötta dig, inte skälla och döma. Bvc är frivilligt, men nästan alla i Sverige väljer att gå dit. Och så kommer du vara ett par dagar på bb sen är du ju hemma och sköter om din bebis på ditt sätt. Bvc mäter, väger och kollar så ni mår bra.

2018-02-15
Niseen
Niseen

Du får göra precis som du vill!! Din kropp ditt val. Stå på dej som sagt det ända är att de första 3 månaderna för du över ditt immunförsvar till bebisen vilket hjälper den att klara av virus o förkylningar o sådant. Det gör ju inte ersättning:/ de 3 första månaderna är de viktigaste :) dessutom är det sjukt mycket billigare och amma haha jag ammade min minsta son tills han va 3 månader då jag skulle opereras. Sen ersättning tills han va 6 månader.
Men jag sitter inte och försöker övertala dej att amma! Stå på dej om att du inte vill amma du behöver inte ge förklaringar till varför eller något det är ditt val :) ett tips jag kan ge dej är att köpa mams anti colic nappflaskor de är KANON!;) lycka till:)💕

2018-02-15
MrsRoos
MrsRoos
Gravid i vecka 34

Följ ditt hjärta! Vill du inte så är det inget fel i det. Det är så att mår du bra mår bebis också bra, viktigt att komma ihåg. Många ammar inte och det är ett personligt val, bebisen mår ändå bra :) det finns alltid folk som ska döma, lyssna på dig själv i detta fallet och gå vidare så att du kan må bra och njuta :) min vännina ammade inte och hon och hennes bebis är jätte glada och ifrågasätter någon så säger du bara det är mitt beslut och det viktiga är att vi mår bra :) självsäkerheten skrämmer även bort kommentarerna som kan tänkas komma från vissa som inte har bättre för sig.

2018-02-15
VictoriaOld
VictoriaOld
Gravid i vecka 33

Du måste absolut INTE amma! Du väljer helt själv, finns ju så bra ersättningar idag så bevis får allt det den behöver. Stämmer som du säger dock att ändå försöka ha nära, hud mot hud osv så tryggheten finns där. Jag hade problem att amma, försökte förgäves i 1-2mån innan jag tog till ersättning, det var det bästa jag gjort. Alla är olika, men ni hittar säkert en bra metod för er. Lycka till 😀

2018-02-10
Lily1988
Lily1988

Jag var väldigt osäker på hur jag ville göra. Hann aldrig prata om det heller med min BM då sonen tyckte att 5 veckor för tidigt var lagom att komma ut. Han skulle koppmatas första tiden men spydde bara så vi blev några dagar efter förlossningen överflyttade till Neo pga av detta. Han fick en liten sondslang som vi fick komplettera med så han skulle få i sig mat. Jag försökte verkligen amma men det var en ren pina då det bara gjorde ont och var obehagligt. Hade smått ångest inför varje matning och mjölkproduktionen kom aldrig igång trots att jag pumpade som en galning. Personalen på Neo och hemsjukvården var helt fantastiska i stöttningen angående amningen men efter 1,5 månad så bestämde jag tillsammans med amningsmottagningen att det var dags att ge upp. Att gå från sonden till flaska var absolut inga problem, han tog den direkt. Fördelen med flaska för oss var att sambon kunde hjälpa till med matningen så jag kunde få sova mer än 2-3h i stöten vilket var väldigt skönt. Idag är sonen 15 månader och följer sin kurva alldeles utmärkt trots en tuff start med mycket kräkningar och magkrångel och utan någon större amning. Amningen fungerat inte för alla och det är verkligen ingen katastrof. Sonen har fått mycket närhet av oss båda och har varit väldigt pappig från början vilket gjort det lättare för mig att tidigt kunna lämna över till honom. Stå på dig och gör det som känns bäst för dig. Det är viktigare att du mår bra och orkar med än gör något som du mår dåligt av. Jag mådde så mycket bättre den dagen vi bestämde att sluta med alla amningsförsök. Styrkekramar till dig och hoppas verkligen att allt löser sig till det bästa för dig!

2018-02-09
Ulrika_Aronsson
Ulrika_Aronsson
Barn på 3 år och 4 månader

Nej man behöver inte amma om man inte vill/kan det. Där emot pratade jag med en kollega om amning (jobbar inom VLL, kollegan BVC-sköterska) och hon berättade för mig att man som vårdpersonal mer eller mindre måste acceptera en patients val men man vill trycka på att amningen och dess fördelar just för att det faktiskt är bättre. Det är inte sämre att inte amma men att likställa dem kan man inte göra, det skulle vara direkt lögn. Mitt tips till dig är att leta upp artiklar, studier, forskning på ämnet och bilda dig din egen uppfattning och ta ett beslut därifrån. Läs inte på forum av olika slag. Läs, och utbilda dig själv och gör det som känns böst för dig och din familj. Räkna med att få skit hur du än gör, för det kommer att komma oavsett om du ammar eller inte. Hur man än gör så gör man fel i andras ögon.

2018-02-09
Plumpan
Plumpan

Självklart behöver du inte amma! Det gör ingen skillnad i trygghet! Tycker dock att det är jättebra att amning tas upp under föräldrautbildning, önskar det var ännu mer fokus på det. Amma är inte enkelt och det kan krångla mycket. Jag blev ju som också dumförklarad på vår föräldrautbildning då jag ställde någon fråga om amning och hur länge, då var det ju typ konstigt att amma sitt barn ett år tyckte alla. Även i min omgivning så verkar egentid och att jag skulle ut ur huset vara viktigare än amning, sånt gör mig förbannad! Jag ammade min dotter nästan två år, det var helt fantastiskt, och hon var från start en sådan som bodde vid bröstet. Personligen tror jag dock att närhet är jätteviktigt för tryggheten! Har en liten son nu, han ammar men vill inte alls vara vid bröstet, han vill dock vara nära och pappor skapar ju också band med sina barn utan att amma. Så som sagt, du gör som du vill och jag tycker det är viktigt att vi som kvinnor stöttar varandra i valet att amma eller inte! Alla bestämmer själv! Med det sagt så finns det ju fördelar med att amma främst för mamman, man läker snabbare efter förlossningen och minskar risk för viss cancer, så det ör väl alltid bra med information och utbildning, men beslutet är ditt, lycka till 💕

2018-02-09
Luna_13
Luna_13
Barn på 2 år och 2 månader

Jag har ammat mina barn men det har absolut ingen skillnad i trygghetsfrågan om man ammar eller flaskar sitt barn. Hud mot hud kan man ju ha även när man flaskar.

Vet om minst en som inte kunde amma pga av nån medicin hon åt och det var ju inget konstigt med det. Om man flaskar kan man ju dessutom dela på ansvaret med matningen av barnet.

Lycka till med slutet av graviditeten och hoppas att du träffar nån bm på bb som verkligen har förståelse för att du vill flaska ditt barn.

2018-02-09
ma78
ma78
Barn på 2 år och 3 månader

Du behöver absolut inte amma om du inte vill det! Stå på dig! Jag ammade mitt barn.. krigade för att få det att fungera (.. även fast jag kände mig helt låst) för att alla påstod att "det är det bästa". Det är en väldig hets redan på BB att amningen ska fungera. Visst var det mysigt med amningen men också jobbigt. Så som jag upplevde det. Amningen gjorde att det bara var jag som kunde lägga barnet i ca 7 månaders tid (hon ville alltid somna på mig efter amning) och hon vägrade även att vi matad med flaska pga. hon tyckte tutte var mysigare. Detta gjorde att jag kände mig väldigt begränsad. Samt att jag och min partner kände oss ojämställda i vårt förhållande. Om vi skaffar ett syskon i framtiden är jag inte alls så säker på att jag skulle vilja amma

2018-02-09
Okonkret
Okonkret
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...