App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

2-åring vill ej sova

Hej, har en son på 2 år (född okt -15) som i november -17 blev storebror. I december kom han in i trotsperiod på allvar. Det blir nej och gråt om det mesta och om det är nåt vi lär oss är det att lirka, undanleda och välja våra fighter. Så det är jobbigt men funkar. MEN det stora problemet är att han kvällstid ej vill sova. Han läggs kl 19 (& då är han trött) med välling och saga (samma rutin sedan långt tid tillbaka). Sover sedan sept i vuxensäng och sov dessförinnan i spjälsäng. Har alltid kunnat somna själv och vi har lämnat honom vaken i sängen och han har somnat av sig själv. Nu smyger han upp ur sängen och när vi kommer på honom springer han in och lägger sig igen. Och så håller det på - i typ 90 minuter. Vi har försökt allt från att säga till på skarpen, till att berätta att nallebjörnen behöver sova kan inte John sova med honom till mamma/pappa sover insyn säng och lillasyster i sin och du i din men inget funkar. Vi hat suttit i hans rum bredvid honom tills han somnat (& när vi går ut vaknar han), han har fått sova i vår säng men när det klev en lek där man skulle ringa momo/mofa, läsa bok. Men allt blir liksom en lek. Tycker min man och jag varit duktiga och provat allt möjligt men inget funkar. Förstår att detta är lite trots och en reaktion på att en lillasystern kommit in i bilden. Så vi förstår orsaken, det vi är ute efter är ’lösningar’, dvs tips från er andra här på vad vi kan prova. :) Tacksam för alla tips på vad man kan göra och hur vi bemöter honom :)

2018-01-16
Barn på 2 år och 4 månader

Mitt barn (nyss fyllda 2 år) har också varit väldigt svår att natta en period nyligen. Detta i samband med att vi slutade samsova och hon fick eget rum. Absolut uppåt 1,5 timme nattning varje kväll, skitjobbigt för både henne och mig.
Vad jag märkte var att hon reagerade negativt på att jag var mer bestämd än vanligt, och hennes motreaktion var att bli extra närhetssökande.

För oss fungerar det bäst om jag lägger extra mycket tid på att leka med henne på kvällen, följt av kvällsfika, läsa bok och sen lägga oss i hennes säng tillsammans. Vi har lampan tänd en stund och pratar, sjunger, myser. Sen släcker vi, säger godnatt. Ofta babblar hon vidare då, men jag blundar och kramar henne. Då kommer hon till ro ganska snabbt i jämförelse med förut. Jag är kvar tills hon somnat och sovit en liten stund.

Problematiken var att hon antagligen tyckte det var jobbigt att förlora en del av närheten vi haft tidigare, genom samsovning. Så vi behövde ersätta det med andra typer av närhet. Och inte blir frustrerad, för det skapade bara negativa känslor för henne kring sovande.

2018-01-26
Vegomamma
Vegomamma

Tack allihop!! Ska prata m föris om vilan!

2018-01-20

tror också på att ta bort vilan på dagen om det fungerar. Vår 2,5 åring somnar ibland, kanske i gång i veckan men då försöker vi minimera sovtiden till max 20 minuter. Sen får man va beredd på en lite sur tjej när man väcker henne. Har ibland lite russin eller dylikt att bjuda på så brukar det bli bättre.

De dagar hon sover är alltid jobbigare med kvällsläggning, spelar ingen roll vilken tid på dagen hon sover.
Om hon är väldigt trött och man inte vill att hon somnar kan det fungera med att visa en film så håller hon sig vaken.

2018-01-17
ma78
ma78
Barn på 2 år och 3 månader

Vår son är 1 år 8 mån och var väldigt svårlagd. Vi tog med bort sömnen på dagen, nu somnar han vid 19 och det tar ca 10 min. Såklart förutsätter det att barnet orkar med dagen och inte blir gnälligt, men kan vara värt att testa. Var lite jobbigt de 3 första dagarna, men sen kom han in i nya rutinen och nu funkar det bra :)

2018-01-16

Vår äldsta var likadan. Kunde ta timmar innan han somnade . Det som hjälpte var att ta bort dagvilan. Det gjorde vi dock inte förrän närmare 3 år då han behövde sin vila... Det var ett känslor år av långa och svåra läggningar. Lillebror som nu är 2 år börjar komma in i samma svåra läggningar. Funderar på att dra ner vilan till 30 min.

2018-01-16
Fiakatten
Fiakatten
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...