App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Tips!!!

Hej! Kan alla bara skriva hur de nattar deras 2åringar tack! Har en i dagarna fyllda 2åring som det tar 1,5timme att natta (dessutom vaknar hon flera ggr under natten, men det är en annan historia). Detta tär såklart på oss o vi väntar dessutom tillökning i april. Vi har en bra rutin vid läggdags o hon är trött, men så fort vi kommer upp i rummet o hon ska lägga sig i sängen så är det något som händer...hon blir pigg, hon rullar runt i sängen, ställer sig upp, sjunger, pratar osv...i ca 1,5timme. Vi sitter bredvid i en gungstol. Har tidigare försökt ligga bredvid henne, då tar det kanske 1tim istället, men vill inte lägga henne så...så snälla, tips på hur ni andra gör? Eller så är hon bara ett sånt barn helt enkelt...

2018-01-14
Lily1988
Lily1988
Barn på 1 år och 11 månader

Vi går upp med våran 2 åring och lägger han i sängen tänder nattlampan säger god natt o så får han somna om han leker en liten stund är ingen fara han somnar alltid ändå efter typ 15 min o sover hela nätterna till ca 09.00.. Så gör vi o det funkar för oss han får all närhet så som kramar gos mys i soffan o pussar o lek på dagarna av oss o då kan han somna själv i sin säng på kvällarna sen började vi oxå träna han med att somna i sin säng redan när han va typ 8 mån :)

2018-01-17
MrsRoos
MrsRoos
Gravid i vecka 34

Åhhh tack för alla svar, känns som det kan finnas en del här som vi ännu inte testat. Ibland känns det bara som man är ensam om detta o att ingen vet hur jobbigt det är, men förstår att vi är fler, tack för att ni delar med er. En väldigt aktiv o envis tös har vi här hemma, men får testa oss fram o se vart det leder, ska börja med att korta ner på sovandet middagstid en liten stund o sedan verkligen hitta en bra rutin o hålla oss till den! ☺️

2018-01-15
Lily1988
Lily1988

håller med solskensmamman. grannen kör på bilmetoden, alltså köra runt i bilen med barnet tills hon somnar. idag är barnet 6 år gammalt å de håller fortfarande på.. Vi borstar tänderna, läser bok, ev sjunga/killa lite. sen säger jag godnatt och går ut. man märker direkt om man avvikit från minsta lilla rutin för då kan nattningen ta jätte lång tid. då får man gå in, lägga barnet igen men man säger ingenting. För då ser de chans att få stanna uppe lite längre.

2018-01-15
Righto
Righto

Vår dotter är nu 2,5 år och hon samsover numera med oss igen, det fungerade ett tag med eget rum och sen blev det bakslag så tillbaka till vår säng.

Nu lägger min man henne eftersom vi har en liten 4 veckors som oftast vill äta massor på kvällen.

Vid 18.00 så börjar vi med byta blöja och ta på pyjamas, borsta tänderna och ha aftonbön. Sen letar vi reda på gosedjuret och hon och pappa går upp till sängen. Där säger han nåt i stil med att nu har Esters mat och sovklocka ringt, godnatt. ( Mina barn är tokiga i Bamsetidningar) Om hon inte sovit något på dagen, vilket hon oftast inte gjort, somnar hon får hon sova 15-20 minuter. så tar det kanske 5-10 minuter innan hon somnat.

Vill hon inte vara lugn utan ligger och knips eller drar i öronen, så brukar han säga att är du inte snäll så får du ligga ensam, fortsätter hon sen så går han och då brukar hon ropa lite innan hon somnar.

Sonen som är 4 han lägger sig och vill bli omstoppad, sen läser han en tidning eller pixibok tills han somnar. Han kommer inte upp igen.

2018-01-15
ma78
ma78
Barn på 2 år och 3 månader

Nej, inte tidigare än 2-2&ett halvt år. Innan det har vi legat bredvid, burit, vagnat, osv. Men när de är stora nog att prata ordentligt med så körde vi denna metod. Obs: inget barn har gråtit.

2018-01-15
solskensmamman
solskensmamman

Solskensmamman, har dina barn alltid somnat själva i rummet? Vår son somnar i sitt rum när någon av oss sitter på en stol bredvid. Han är lite yngre än dina barn var, men gallskriker om vi går utbud rummet. Hade gärna testat din metod, men hur hanterar man det? Han har en växa säng, men verkar inte ha kommit på att han kan gå ut ur den själv än. Har detta hjälpt dina barn att sova hela nätter? Tack för hjälpen!

2018-01-15

Vi kör välling i soffan och favvoprogrammet, borsta tänderna, pyjamas, blöja, eller i en annan ordning! Sen går vi upp, lägger honom i sängen och lägger på täcket, puss och kram och säger godnatt.

2018-01-15
Gynsyrran
Gynsyrran

Är lat och kör Ctrl C, Ctrl V på ett gammalt svar som jag skrivit här förr:

"En tvååring kan man resonera med. Vi har med de två äldsta (när de var ca 2 år och 2 mån, för då hade vi semester och mer tid) valt att använda metoden "rapid return" fast på vårt sätt. Vi har gjort såhär:

1) Gör något för att markera att barnet är stort tex köpa en fin läslampa till sängen, ett nytt överkast eller nya lakan eller ett nytt örngott (inget dyrt - bara en markering). Förklara att nu gör vi detta för att "du är stor nu och ska ha det extra fint".

2) Förklara i lugn och ro på kvällen att "nu när du är så stor så ska vi göra läggningen som stora barn har det" eller liknande...

3) GÖr en egen rutin tex pyamas, saga och släcka. Det ska ta lagom lång tid i rummet (så man klarar det själv vid behov) tex 5-10 min.

4) Innan ni släcker så kramas man och myser några sekunder max en minut. Sen säger man en ramsa som man ska kuna utantill för den säger man sen varje natt i många år! Vi sa: "Nu är det natt och du ska sova". Men man kan säga något annat som passar sig själv bättre och är ungefär lika lång.

5) Nu får man vakta utanför några dagar/någon vecka. När de kommer ut ur rummet leder man tillbaka dem direkt till sängen. (inte tid för att diskutera). Lägg ner i sången och bädda ner lite snabbt men mysig, säg sista delen av ramsan: "Det är natt och du ska sova"

6) Upprepa tills barnet somnar! FÖr varje gång barnet går ut så leder man tillbaka, bäddar ner och säger ramsan fast kortare för varje gång: "Natt och du ska sova", "Du ska sova", "Ska sova", "Sova" och tillslut säger man inget alls - bara leder tillbaka och bäddar ner och går ut.FÖr våra tog det 1 kväll på ettan (7 ggr ute ur rummet) och när det var tvåans tur några år senare tog det 2 kvällar (9 ggr första och 3 ggr andra) men jag har hört om de som vaktat en hel vecka.

Det gäller att vara konsekvent och bestämd (och ense om man är två föräldrar). Inte svara annat, inte diskutera, inte gå ifrån rutinen på minst 6 månader, inte bli arg eller ledsen själv osv "
2018-01-15
solskensmamman
solskensmamman

Min dotter är två och somnar henne genom att ligga bredvid henne. Vissa kvällar är mer hopplösa än andra. Ibland somnar hon på tio minuter och en annan kväll kan de ta upp till 1 1/2 timma.

2018-01-15
LillaMy85
LillaMy85

Vi har alltid nattat dottern genom att ligga bredvid henne (hon är snart 1 år och 10 månader). Men sen i förra veckan åkte vi på kräksjuka och fick bo i vardagsrummet tillfälligt (vi ville helt sanera våra sovrum 😬). Sen dess så somnar hon själv genom att vi bara sitter bredvid/i närheten. Hon får numera bara sova max 1 h 15 min här hemma dagtid (1 1/2 timme på förskolan) och sen vi drog ner på dagsömnen så somnar hon betydligt lättare på kvällarna. Vi kör samma rutin som vi gjort sen hon var lite. Blöjbyte, tandborste, pyjamas och sen lite kramar/gos. Sen säger vi att det är dags att nanna kudde och att hon ska sova. Hon härjade runt i 1-1 1/2 timme i 2-3 veckor över jul och nyår, då kunde nattningarna ta över 1 timme. Men det var då vi blev hårdare med dagsömnen. Så nu äntligen verkar det ha blivit bättre i och med att hon somnar själv.
Nu blev det hör ganska rörigt (med gravidhjärna och sömnbrist 🙈) men hoppas de var lite förståeligt i alla fall :)

2018-01-15
moaeg
moaeg
Barn på 1 år och 11 månader

Vår tjej har alltid somnat vid bröstet och samsovit, ammade till hon var nästan två år. Vi gav mycket närhet och trygghet då behovet fanns. Vid 1,5 år tog vi bort spjälsängen och köpte en växa-säng från Ikea med en liten koja över, hon älskade den direkt. Så strax innan hon blev två så fortsatte vi bara med sedvanliga nattrutiner gröt-tandborstning-pyjamas, blöjbyte, bokläsning, tar från 18:30-19:30 sen natti natti. Puss, spöklampa på om hon vill, valfritt gosedjur i sängen, speldosa på, sen går vi ut och hon somnar då helt själv. Ikväll somnade hon på 5 minuter, hon ör snart 2,5 år. Men hade en period över jul då det tog 1-2 veckor att söva och vi fick då sitta med henne lite i famnen och så, varade ganska många veckor, hon har lite rädsla för monster och sånt just nu, så bra är väl bara att vara lyhörd för barnens behov. Bäst här var att min man införde nattningsrutinerna efter jag slutade amma, sedan började vi turas om, men efter hon fyllt två så söver hon sig själv. Det man kan vara uppmärksam på är ju hur mycket de sover på dagen, när somnar de på dagen, när vaknar de? Vår tjej har ofta sovit till 7-8 på morgonen och därför sovit lite på dagarna, nu då hon är 2,5 så är det gränsfall till att det behövs alls. Men svårt med tips, mätta på kvällen, gröt är bra, mysig säng, trygga i sovrummet, svalt typ max 19 grader, vi har aldrig kört med napp, bara ett tag, efter jag slutade amma, det skapade bara uppvak då den tappas mm så bort med den körde vi, mjukisdjur funkar bra här. Alla är ju olika så man får verkligen pröva sig fram

2018-01-14
Luna_13
Luna_13
Barn på 2 år och 2 månader

Vi har haft lite samma problem. Vår son är 1 år 8 mån och det har tagit ca 50 min att lägga honom. Vi slutade med sömnen på dagen och det hjälpte väldigt mycket, nu somnar han kl 19-19.30 och sover oftast 12 h nätter. Dock vaknar han 2-3 ggr per natt... förut somnade han tidigast 20.30 och sov till ca 7, och sen 1-1,5h på dagen. Även då vaknade han på natten så ingen skillnad där. Så läggning är mkt lättare nu, men hur får man dom att sova hela nätter?? En bra natt vaknar ha 1 gång, men det är ganska sällan det är så. Väntar med tillökning om 3 veckor, så börjar bli lite desperata för att få nätterna att bli bättre!

2018-01-14
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...