App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Föräldrarpeng 6 h

Föräldrapenningen är en gåta tycker jag. Det är tänkt att jag ska jobba 6 Tim om dagen mån-fre, ibland mer. För att skydda min SGI så måste jag fylla upp resten på föräldrapenning. Min man kommer vara hemma på heltid, så jag får fylla i på helgen ha Försäkringskassan sagt. Men hur länge ska jag hålla på med detta? Till dagarna är slut? Detta fyller jag in i förväg, men om jag jobbar heltid en vecka hur blir det då?

2018-01-05
Ovestorebror
Ovestorebror
Bebis på 14 månader

Hannab89:
Det är inte samma fråga som du ställer på FB. Där frågar du om hur det blir när man jobbar 75%, blir föräldraledig och sedan återgår till att jobba 75%.
TS har inte skrivit någonting om att det handlar om det, utan det verkar som att det är så att TS ska jobba deltid när maken är helt FL. Då antar jag att TS jobbar/jobbade 100% normalt, för annars måste man såklart skriva det i trådstarten för att få rätt info.

SÅ mitt svar stämmer bra om TS jobbar 100% och vill behålla sin SGI.


Och om någon undrar vad du skrev på FB så klistrar jag in det här. Kopiera är en underskattad funktion, men det funkar bra när man inte får länka:

‎Hanna Baerentsen‎
till
Försäkringskassan | Förälder
den 11 januari kl. 21:16 ·

Hej! Min son är nu 1 år, jag jobbar varannan helg och fyller upp resten med föräldradagar så jag skyddar sgi. Jag kommer återgå till min ca 75% tjänst i maj. Då behöver jag inte skydda SGI längre, eller hur? Då återgår jag ju till det jag hade innan jag gick på ledighet. Många skriver att man måste fylla ut så man har heltid, till ens dagar är slut. Vilket känns surt då jag vill spara dagar inför framtiden. När jag börjar jobba bygger jag ju upp en ny SGI, eller hur?
Försäkringskassan | Förälder Hej Hanna!

Är din sgi baserad på 75 % arbete och du återgår i arbete i samma omfattning behöver man inte ta ut någon föräldrapenning.

Det är inget måste att skydda sin sgi från barnet 1 års dag. Det man förlorar är rätten till sjukpenning, graviditetspenning och tillfällig föräldrapenning. Föräldradagarna är fortfarande värda efter den sgi man har haft så länge barnet inte har fyllt 2 år.

Man får tillbaka en sgi när man återgår stadigvarande i arbete i minst 6 månader utan att vara tjänstledig av någon anledning.

Läs mer här: Vad ska jag tänka på när det gäller SGI?
(länk som jag tagit bort då man inte får länka här i detta forum)

Hälsningar
Anita, handläggare

2018-01-15
solskensmamman
solskensmamman

Fick svar på Fb, kolla efter Hanna Baerentsen inlägg där, kan ej kopiera in

2018-01-12
Hannab89
Hannab89
Barn på 3 år och 2 månader

Det är precis som Solskensmamma och Iowhanna skriver, och man måste inte skydda sin SGI. Om man vill ha kvar sina dagar till barnet blir äldre kan man helt enkelt acceptera att ha lägre SGI ett tag, om FP-dagarna tar slut innan man går upp till heltid får man ändå sänkt SGI. Efter 6 mån med heltidsarbete är SGI:n återställd

2018-01-12
JennyLowerot
JennyLowerot
Barn på 3 år och 9 månader

’Inte rimliga’? Solskensmamman är lite känd för att ha koll på det här med FP. Dessutom stämmer allt hon har skrivit här (och förmodligen i alla andra trådar som rör ämnet). Svaren är fullt logiska. TS - du måste ju inte hålla på så här alls, men gör du inte det så sänks din SGI och anpassas efter den nya inkomsten.

2018-01-11
Iowhannah
Iowhannah
Barn på 1 år och 8 månader

Svaren här låter inte rimliga. hör med fkassan. jag frågade de nyss på Fb, kan bifoga svar imorgon.

2018-01-11
Hannab89
Hannab89
Barn på 3 år och 2 månader

Jobbar du heltid en vecka så ärdet bara att logga in på FK och ta bort de dagar du jobbat heltid på. Jobbar du 49 hen vecka så klickar du lätt bort att du vill ha FP för den veckan.

2018-01-05
solskensmamman
solskensmamman

Se till att ha sysselsättning (jobb eller fp) 40 h varje vecka tex jobba 30 h och ta fp motsvarande 10h (1 heldag plus 1/4 dag). Du kan ta lågnivådagar på helgen eller SGI-dagar tex 1/4-dag varje vardag. Du kan inte ta fp de dagar som din partner tar ut heldagar. Så om partnern tar ut tex 3/4- dagar varje dag så kan du ta 1/4-dag varje vardag. Om partnern tar ut heldagar på vardagarna så kan du bara ta ut på helgen och då får du ta ut lågnivådagar. Skydda SGI behövs bara om barnet fyllt 1 år och då gör du så tills dina dagar tar slut eller du börjar jobba heltid.

2018-01-05
solskensmamman
solskensmamman
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...