App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Planera föräldraledighet - HJÄLP!!

Hej alla experter här inne! Jag och min sambo väntar barn i slutet av april-18 och försöker redan nu planera FL. Planen är att jag ska vara hemma ca 1 år och vi vill att min sambo ska kunna vara hemma och ledig med oss både sommaren -18 och jul/nyår-18. Hur maxar vi detta med hjälp av både hans semester och med dubbeldagar? Hur fungerar dubbeldagarna egentligen? är den totalt 30 dagar eller blir det bara 15 dagar pga vi måste båda ta dubbeldag? ja, som ni märker hänger jag inte riktigt med på hur det fungerar och tycker FK's hemsida är svårt att förstå så kom gärna med tips och info. Är sååå tacksam för hjälp!!

2018-01-03
Mammaiapril18
Mammaiapril18

Hej, du verka kunna det hära jättebra och jag skulle uppskatta om du hjälper mig om hur jag och min sambo ska ta ut våra FP på bästa sätt, vi båda jobbar mån-fre och har nästan samma lön. Mitt lön ligger på ca 29000kr/månad och hans ligger på 27600kr/månad före skatt.

Hur gör vi som smartast för att vara mer lediga tillsammasn och ändå får bra betalt av lönen. Det är vårt första barn.

Tack på förhand :)

2019-06-19
Laila Stag
Laila Stag
Barn på 3 år och 3 månader

Dubbeldagar blir det bara om ni vill ta ut fler dagar och därför tar ut på samma dag. De är inga ’extradagar’ eller något särskilt - mer än möjligheten att få ut mer pengar (fast dagarna tickar iväg snabbare då såklart).

2018-06-13
solskensmamman
solskensmamman

Jättebra beskrivning för en blivande mamma till sin första! :)

En fråga bara. Hur blir det med dubbeldagarna? Eller berörs inte dem så länge vi inte tar ut för samma dag?
Ex jag tar ut för tis-tors och sambon lör-mån. Funkar det utan att beröra dubbeldagarna?

2018-06-13
Mammi90
Mammi90
Bebis på 4 månader

Var så god! Med lite planering så kan man få det lite bättre ekonomiskt under FL eller kunna vara hemma längre.

2018-01-10
solskensmamman
solskensmamman

Wow vilken bra förklaring av dig, solskensmamman! Tack!

2018-01-08
emmaståhlberg
emmaståhlberg
Gravid i vecka 19

Exempel på ledighet när det inte spelar någon roll vem som tar ut flest SGI-dagar:
* när båda har samma inkomst
* när båda tjänar över SGI-taket (ca 38 000 kr/mån)
sen spelar det väldigt liten roll om tex en har lön precis under taket och den andres lön är över taket tex ena tjänar 37 000 kr och den andre mer. Även om det skiljer mycket tex andre tjänar 90 000 kr/mån så kommer deras SGI-dagar att vara värda nästan samma.


Men om man har olika SGI så kan man tjäna väldigt mycket på att ta ut FP taktiskt.
Många här och på Familjeliv diskuterar hur man kan ta ut FP så att man får ut mer pengar utan att ändra sina tankar om hur man ska vara ledig. Och det är OK så länge man följer reglerna som finns.

Exempel på när man tjänar på att planera väl:
* Om ena tjänar mindre än den andre och båda ligger under SGI-taket.
* Om man vill vara hemma länge eller jobba deltid länge
* Om den ena vill vara hemma kort eller väldigt kort tag

Ex: Ena tjänar 20 000 kr/mån, andre tjänar 35 000 kr/mån. Den med lägst inkomst vill vara hemma (minst) 1 år och den andre vill bara jobba deltid. tex arbeta 80% minst 1 år Deras SGI-dagar är värda ca 500 kr/dag och ca 900 kr/dag.
Om den ena är hemma 1 år och behöver få ut 15 000 kr/mån (minus skatt), så betyder det att denne behöver ta ut ca 7 dagar/vecka för att få ut den summan. Då har det gått åt 365 FP-dagar efter 1 år. Man får bara ta ut 330 SGI-dagar om partnern skriver över alla SGI-dagar utom de 90 som man måste behålla. Så de sista 35 dagarna har man bara 250 kr/dag och får då fundera på att börja jobba när barnet är 11 månader eller om man kan klara sig på så liten inkomst. Inte kul...
Sen jobbar den andre 80% i ett år och måste då ta ut minst 1 SGI-dag/vecka för att inte förlora sin SGI.

Hur kan dessa göra för att spara lite pengar? Jo, planera så att man får ut fler SGI-dagar som är värda 900 kr/dag istället för 500 kr/dag.
Tex:
Förälder 1 är ledig hela första året, förälder 2 jobbar 80% redan första året. Eftersom det är helt OK att ta ut SGI-dagar över helgen om man är ledig måndag eller fredag så kan förälder 2 vara FL alla måndagar första året och ta ut lör+sön+mån = får ut 3 st SGI-dagar varje vecka.
Man förlorar alltså 20% lön dvs ca 7000 kr/mån, men får ut 12-13 SGI-dagar/månad = ca 11000-12 000 kr/mån = går ca 4-5000 kr plus jämfört med att jobba heltid.
Dessa pengar motsvarar att förälder 1 tar ut 10 st SGI-dagar, så förälder 1 behöver inte ta ut 7 dagar/vecka utan bara ca 20 dagar/månad för att få samma summa att leva på. Man får alltså 20% ledighet tillsammans! Ett helt år! Utan att man förlorar på det... För när första året har gått så har man tagit ut samma antal SGI-dagar som om bara förälder 1 varit hemma, men man har haft ett år av måndagsmys!


Och skulle förälder2 ha ett arbete med oregelbundna arbetstider där det händer att denne inte arbetar 5 dagar i sträck så kan man maxa planeringen ännu mer!
Säg att förälder 2 jobbar 10 dagar i sträck och är ledig 5 dagar. DÅ kan man fortsätta att jobba så = får ut 100% lön. Men kan samtidigt ta ut SGI-dagar för de 5 dagarna = får ut ca 10 st SGI-dagar/månad = får ut ca 9000 kr/månad extra, utan att ta en enda dag ledigt från jobbet. Det betyder att förälder 1 borde klara sig på att ta ut 12 SGI-dagar/månad (istället för 30) och man gör alltså av med 10+12 SGI-dagar/månad istället för 30 st. Så när första året har gått så har man bara gjort av med 264 SGI-dagar istället för 365 = kan vara hemma på deltid längre...
2018-01-07
solskensmamman
solskensmamman

Som jag skrev:
Skilj mellan föräldraledigheten och föräldrapenningen.

Det finns inte så många regler att ha koll på när det gäller föräldraledigheten (FL). Din FL är en överenskommelse mellan dej och din arbetsgivare (AG). Du ansöker minst 2 mån (ibland 3 mån) före du ska vara ledig. Du får dela upp din ledighet i 3 perioder per år tex vara helt ledig ett tag, ändra till att jobba heltid/deltid och sen ändra igen. Så ha koll så att du inte ändrar allt för mycket varje år...
BÅDA föräldrarna har rätt att vara helt lediga tills barnet är 18 månader, det är bara att anmäla till sin AG och sedan försöka överleva utan pengar...
När barnet är 18 mån har AG rätt att kräva att man tar ut föräldrapenning (FP) 5 dagar/vecka om man ska vara FL och inte "bara" vara tjänstledig eller riskera att bli uppsagd.


Man bör inte heller vara FL utan att ta ut FP om barnet fyllt 1 år, för då förlorar man sin SGI = SGI-dagarna (högnivådagarna) blir inte värda alls så mycket som de är just nu. Du riskerar alltså att bli "utförsäkrad" som det kallades förr.
Och eftersom det är svårt att leva utan inkomst, så brukar man behöva ta ut FP (föräldrapenning). FP ansöker man om på försäkringskassans hemsida. AG har inget med FP att göra, om inte barnet är över 18 mån och din AG vill att du visar att du har rätt att vara hemma utan att riskera uppsägning...
Det finns massor med spännande regler om FP som gör att man kan skräddarsy sitt och partnerns uttag av FP för att få ut så mycket pengar som möjligt, vilket brukar betyda att man har råd att vara hemma längre eller leva mer normalt under föräldraledigheten.
För att få ut så mycket pengar som möjligt så bör den som har högst SGI ta ut flest SGI-dagar, eftersom de är värda mer helt enkelt... Om en av er har 35 000 kr/mån och den andre har 25 000 kr/mån så är dagarna värda olika mycket... Den med 35 000 kr/mån får ut ca 900 kr/dag och den med 25000 kr/mån får ut ca 650 kr/dag. Så om man ändå är hemma så mycket som man vill vara, men kan styra så att den med högst inkomst tar ut flest dagar så får man helt enkelt ut mer pengar...

2018-01-07
solskensmamman
solskensmamman

Du måste skilja på FL (föräldraledighet) vilket är hur mycket ledig man är från jobbet. Och FP (föräldrapenning) , vilket är hur mycket pengar man går ut från försäkringskassan. Läs noga var det står FL dvs hur man väljer att vara ledig från sitt jobb och FP vilket är hur man kan få ut pengar att överleva på. Jag skriver mer från datorn om några dagar, svårt att skriva utförligt från mobilen.

2018-01-06
solskensmamman
solskensmamman

Hela första året får BÅDA föräldrarna vara föräldralediga heltid om man vill och klarar sig ekonomiskt. Däremot får man bara ta ut föräldrapenning på bestämda sätt (tex 30 dagar kan båda ta ut föräldrapenning samtidigt, sen får man bara ta en förälder i taget).

2018-01-06
solskensmamman
solskensmamman

Lowhannah: ja, kom på det också :p har en plan nu där han tar semester på sommaren när jag har FL och sen tar han FL över jul/nyår och då tar jag istället semester. Skulle min chef inte godkänna min semester då så kan vi ta dubbeldagar då istället :)

2018-01-06
Mammaiapril18
Mammaiapril18

En liten instickare här. Nu vet jag inte vilket bolag din sambo jobbar för men på mitt jobb (jag jobbar också i tågbranschen) så är det halvt omöjligt att få semester över jul och nyår. För att garantera att din sambo får ledigt så bör han söka f-ledigt för de dagarna.

2018-01-05
Iowhannah
Iowhannah

Hänger inte riktigt med i dina tankar. Dubbeldagarna har man ju bara ett visst antal och det dras ju då två dagar, dvs vi kan inte vara hemma båda utan att både måste ta FP för de dagarna? Vad syftar du på nör du skriver SGI-dag? :)

2018-01-05
Mammaiapril18
Mammaiapril18

Om han har högst SGI så kan han ta ut SGI-dagar om han är arbetsfri 5 dagar i sträck. Utan att ta FL från jobbet. Man tjänar alltså din heltidslön och anmäler enbart till FK att man vill ta ut SGI-dagar de dagar som man inte jobbar. Funkar om man har arbete med lite längre ledigheter hör och där. Är konstigt nog helt lagligt!

2018-01-05
solskensmamman
solskensmamman

Knep: istället för att han tar ut semester så ka han ta FL och ta ut full FP dvs 7 dagar/vecka. Vill han ta ut sin semester så kan man blanda för att få ut mer pengar och längre ledighet. Tex om han vill vara hemma 10 veckor på sommaren så tar han semester mån+ tis i 10 veckor och tar FL med full FP tis+ons+tors+fre+lör+sön samma veckor. Då får han alltså 10 veckors ledighet. Får ut 20 semesterdagar och 50 SGI-dagar.

2018-01-05
solskensmamman
solskensmamman

För att få mer pengar och ledigt tillsammans så bör den med högst inkomst ta ut flest SGI-dagar. Har du högst SGI så tar du ut så mycket/lite ni behöver och han tar FL utan att ta FP. Har han högst SGI finns några knep.

2018-01-05
solskensmamman
solskensmamman

Det viktigaste är att ni kollar hur lite pengar ni kan klara er på. Sen planerar ni efter det. För man måste inte ta ut föräldrapenning första året om man klarar sig utan pengarna. Sen när barnet fyllt 1 år måste man jobba eller ta ut FP motsvarande heltid dvs 5 dagar per vecka.

2018-01-05
solskensmamman
solskensmamman

Båda föräldrarna får ta ut föräldraledigt samtidigt. Bara man anmäler till arbetsgivaren 2 mån (3 mån på vissa arbetsplatser) i förväg. Så han kan anmäla redan nu att han vill vara FL tex 15/12-15/1 och 1/6-1/9.

2018-01-05
solskensmamman
solskensmamman

Jag kanske ska ta semester jul/nyår -18 och pappan föräldraledigt då istället eftersom hans jobb är ett sådant där man jobbar alla röda dagar, vilket mitt inte är.. då kan vi utnyttja de röda dagarna på bästa sätt right?

2018-01-05
Mammaiapril18
Mammaiapril18

dubbeldag inne är att ni båda får ta ut föräldrarpenning för samma dag vilket man inte får annars. alltså om ni plockar 30 dubbeldagar är det är mammadagar och 30 pappadagar som rycker

2018-01-05
Idussen
Idussen

Ungmamma: dock insåg jag nu att min sambo lär behöver ta semester alla dagar han önskar vara ledig över jul/nyår. Han jobbar inom tågbranchen och kan mycket väl jobba röda dagar/julafton osv.. hm, nu blev det lite klurigare hehe

2018-01-05
Mammaiapril18
Mammaiapril18

Ungmamma: han har 25 semester dagar att ta ut. Bra tips du skrev ang julen!! Drömmen är att han kan vara ledig ännu längre därav funderandet kring att använda dubbeldagarna. Men låter väldigt smart så som du lägger upp det 👍

2018-01-05
Mammaiapril18
Mammaiapril18

Min man ska vara hemma från förlossningen i mars till augusti. Jag tar inte ut några dagar och han tar ut så få dagar som möjligt men så vi klarar oss. Man måste inte skydda sin innan barnet fyllt 1 år.

2018-01-05
milia91
milia91

Hur många semesterdagar får han utnyttja under ett år? Vet jag det så kan jag räkna ut mest ledighet på sommaren.

2018-01-05
ungmamma
ungmamma
Barn på 1 år och 11 månader

När jag kollar kalender ser jag att julafton 2018 och nyårsafton infaller båda på måndagar. Om din partner tar semester 27-28 december så är han ledig från 22 december (lördag) - 1 januari. Sen börjar han jobba 2 januari. Vill ni så kan han ta semester 2-4 också. Då innebär det att han har tagit ut 5 semester dagar och får 16 dagars ledighet (helg inräknat). Med detta så har han inte slösat en enda dag av sina föräldradagar. = Ni är hemma båda två

2018-01-05
ungmamma
ungmamma
Barn på 1 år och 11 månader

Det vi gjorde nör vi var i samma sits som er var att under första sommaren så tog min sambo först ut 4 veckors semester och jag var fortsatt föräldraledig. Sen hade jag alla mina semesterdagar kvar (dottern föddes 25 mars, fick 25 nya dagar den 1 april) och dä tog jag ut 4 veckors semester samtidigt som min sambo tog föräldraledigt. Då fick vi 8 veckors ledigt utan att behöva ta ut dubbeldagar. Dubbeldagarna gör ju att ni måste ta varsin dag, vilket innebär att det går åt väldigt många om ni ska ta ut alla 30.
Vi tog ut några dubbeldagar sen när vi åkte utomlands i November 16, när ni tar ut de och du har dagar kvar, så dras dessa från ditt ”saldo” först. Så då kanske din sambo får he dig några dagar om ni känner att det behövs 😊
Hoppas det blev mer förståeligt.

2018-01-05
moaeg
moaeg

Milde123: ni kan vara hemma 30dagar tillsammans, men varje dubbeldag måste ni ju ta ut varsin föräldradag, vilket gör att det går åt 60 dagar om ni väljer att ta ut alla.

2018-01-04
Jeennylinden
Jeennylinden
Barn på 2 år och 4 månader

kan man då ta ut 60dagar tillsammans eller är det 30 per person om man tar föräldrarledighet ihop?

2018-01-04
Milde123
Milde123
Barn på 2 år och 8 månader

Angående din fråga om dubbeldagar, ni har 30 dagar tillsammans (alltså går det åt 60 dagar sammanlagt om ni tar ut alla)

2018-01-03
Jeennylinden
Jeennylinden
Barn på 2 år och 4 månader

Ni kan ta ut 30 dagar tillsammans men det måste göras innan bebisen fyller 1 år

2018-01-03
Emma_isa
Emma_isa
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...