App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Dusch efter gympa i förskoleklass

Min stora dotter har precis börjat förskoleklass och jag visste att de skulle ha gympa och vara ombytta, men igår när vi fick info-brev gällande detta stod det att de även ska duscha efter. Jag kan tycka att det är lite överdrivet, de svettas väl inte mer på gympan än de gör på rasterna osv... Men hursomhelst, ska 17 sexåringar klara detta helt själva? Byta om, duscha (med tvål?) och sedan packa ihop alla sina grejer osv. Utan att glömma hälften i omklädningsrummet.. Grejen är att pedagogen som ska hålla i gympan är en man i 30-årsåldern och även om inte jag känner nån "oro" inför det så vet jag att sexåringar är i en sån ålder där saker är pinsamt och de vet mycket väl skillnaden på tjejer och killar och jag är inte så säker på att min dotter kommer tycka att det är så skoj om det kommer in en hyfsat främmande man i duschen... Vad har ni för erfarenheter av detta?

2017-08-24
MamsanMaria
MamsanMaria
Bebis på 15 månader

Jag jobbar i förskoleklass och jag tycker att det är jättebra att förskoleklassbarnen lär sig att man duschar efter idrotten. En del barn tycker det är jobbigt/pinsamt att byta om och duscha tillsammans (ingen får byta om på toaletten, den ska vara ledig för de som behöver gå på toa...). Vi pedagoger är med i omklädningsrummet och hjälper barnen att hålla ordning på sina saker, och kan finna smed och hjälpa och lugna de barn som tycker att det är jobbigt. De första månaderna är det kaos i omklädningsrummet och kläder och handdukar överallt. Efter ett tag lugnar det ner sig och nästan alla blir mer självständiga. En del behöver fortfarande hjälp men de flesta klara sig jättebra själva. De som är blyga/osäkra har lärt sig att t.ex ha handduken runt sig eller så väntar de helt enkelt tills kompisarna duschat klart så kan de skölja av sig ensamma i duschen. En del har lärt sig att det inte är någon big deal att byta om tillsammans. Summa sumarum är att det är kanonbra att träna lite på såna sociala färdigheter i för första klass. Det är ju också ett toppenbra forum för att prata om hur vi är mot/vad vi säger om varandra.

2017-08-30
Cheeses
Cheeses

Min tjej som började förskoleklass nu har sin första skolgympa imorgon. Ska duscha efteråt men ingen tvål (duschmössa om de vill). Jag litar på att det löser sig, lika bra att de får lära sig rutiner nu.

2017-08-28
Hanna_G
Hanna_G

Tack för alla svar! Blandad kompott. 😁 Till er som inte ser problemet säger jag Grattis till att tillhöra den skaran som inte bryr sig om det kommer in en man i duschen när ni varit på gymmet/badhuset/whatever. Jag tillhör inte den skaran så jag kan inte relatera. Ang att tillåta min dotter att skippa duschen känns inte heller helt rätt eftersom hon då kommer ha ett argument för att slippa duscha även i första klass, andra, tredje osv. Eller att få slippa göra annat i skolan som kanske inte är så kul. Jag ska prata med pedagogerna och se hur det är tänkt, men får vara försiktig för att inte få det att verka som att jag är bekymrad att det är just en man som ska ha gympan (de har nog tillräckligt med misstänksamma blickar på sig jämt iallafall...)

2017-08-25
MamsanMaria
MamsanMaria
Bebis på 15 månader

Jag skulle absolut inte tvinga min dotter att duscha! Inte mina söner heller. Som tidigare talare sagt så svettas dem inte mer än de gör på en vanlig rast och duscha kan de göra hemma ✌🏼

2017-08-25
FruMarin
FruMarin

Belyra - Aha. Det var långt ifrån var jag gick i skola. Jag antar att många hittar på samma saker 😊

2017-08-25
Iowhannah
Iowhannah
Barn på 2 år och 3 månader

När jag gick på dagis på 80-talet så var vi ibland och gympade på skolan. Fröknarna sa att vi skulle duscha för att lära oss rutinen. Fröknarna och alla barnen (inkl. pojkarna) använde damernas omklädningsrum.

2017-08-25
JennyLowerot
JennyLowerot

lowhannah - jag gick i Malforsskolan i Ljungsbro. En pytteliten toalett var det när jag tittade in några år senare!

2017-08-25
Belyra
Belyra
Barn på 3 år

En manlig pedagog eller lärare har inget i att göra i tjejernas omklädningsrum!!

2017-08-25
Plumpan
Plumpan

Klart att ditt barn klarar det. Skit i tvålen, en liten snabbdusch för att lära sig, kommer gå bra. Enda jag kan reagera på är väl att de borde ha en duschvakt där inne. En på killarnas och en på tjejernas som bara finns tillgänglig om det skulle vara något. Ta upp det med skolan.

2017-08-25
Elin Axelsson
Elin Axelsson

5 åringarna på vår skola kan till och med klara av detta. En förälder som berättar hemma, och en pedagog som hjälper till på plats om de blir osäker. Dock skulle det väl vara bra om det fanns en kvinnlig till Tjernström omklädningsrum. Men! När jag var liten bytte tjer o killar om tillsammans på 6 års.de tyckte inte jag om. Men samma där,då ska det var lika för killarna.att en man går in där tycker jag

2017-08-25
Bfmars2018
Bfmars2018
Bebis på 6 månader

vi fick informationen att dusch var mer för det sociala/lära sig att man duschar efter gympan än att de ska bli rena. vi skickade med handduk och duschmössa (önskemål från skolan då de inte ville att de barn med långt/tjockt hår skulle gå med blött hår). att hålla de rena med tvål får vi göra hemma.

2017-08-25
Yrwen
Yrwen

Jag kan inte riktigt se problemet i det här. Barnen klarar i regel mer än man tror, och ofta är det vi föräldrar som oroar oss i onödan. Det hör ju till att duscha efter gympan och tycker nog mer att vi som föräldrar oroar oss för saker helt i onödan

2017-08-25
Linda911
Linda911

Belyra - Gick du i min klass eller? Jag minns ingen duschhatt men jag minns att alla gömde sig på en toalett och att en kvinnlig lärare tittade in nån gång för att kolla att vi började bli klara.

2017-08-25
Iowhannah
Iowhannah
Barn på 2 år och 3 månader

När jag gick i första klass (inte så mycket senare än förskoleklass direkt) så duschade vi alltid efter gympan. Jag har inget minne av att jag hade med nån tvål, mamma kanske tyckte det var onödigt. Däremot minns jag att jag hade en sån där duschhatt för att inte få vatten i ansiktet eller håret som de andra var avundsjuka på. Det var ingen lärare med i duschrummet men någon tittade in efter ett tag för att se att alla började bli klara. Minns även att vi vid något sånt tillfälle gömde oss allihop inne på toaletten, funderar än idag på hur vi egentligen fick plats därinne!

2017-08-25
Belyra
Belyra
Barn på 3 år

På dotterns skola (hon började förskoleklass för 1 vecka sen) och när de kommer ha idrott så kommer de finnas en kvinnlig resp manlig i omklädningsrummet för att hjälpa till etc.
Tycker de låter märkligt att det inte finns någon som är därinne hela tiden. min skrutt lär glömma allt därinne om jag känner henne rätt 😂

2017-08-25
sundstroom
sundstroom

solskensmamman; jag har fått intrycket att det bara är den manlige som ska ha hand om gympan, och det är i en annan skolbyggnad så de kan inte bara "ropa in" en kvinnlig pedagog om det kniper.

2017-08-24
MamsanMaria
MamsanMaria
Bebis på 15 månader

står inget i läroplanen att man måste duscha efter gymnastiken.... Säg det till din dotters mentor!! Det ska vara frivilligt

2017-08-24
Markar02
Markar02

Jag har pratat med mina barn och talat om vad man gör efter gympan medan vi packar gympapåsen. Jag visar och säger typ "dom här trosorna ska du ha EFTER duschen och här är din handduk" osv... Det har aldrig varit problem. Kanske att hela påsen glöms i klassrummet men jag har alltid två set av allt. Läraren brukar påminna om att inte glömma något. Det kommer att gå bra!

2017-08-24
Mammys
Mammys
nyfödd bebis

Barn brukar klara mer än man tror. Sen är det så på många skolor att ifall det skulle strula till sig, så löser personalen det på plats tex att en kvinnlig lärare går in till flickorna och den manlige läraren går in till pojkarna om det behövs.

2017-08-24
solskensmamman
solskensmamman
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...