App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Veckopeng

Om ni ger era barn vecko- eller månadspeng, hur gamla var de när ni började och vad fick de, hur ofta fick de, vad skulle pengarna användas till, var de tvungna att göra nån motprestation för att få pengarna etc? Hör gärna era erfarenheter och tankar! :)

2017-08-20
MamsanMaria
MamsanMaria
Barn på 2 år och 1 månader

Kanske ska tillägga att det hos oss är en självklarhet att man plockar undan sin tallrik efter maten, lägger sina saker på sitt eget rum och ställer upp skor på hyllan. Det kommer dom aldrig få betalt för!

2017-08-21
Elin Axelsson
Elin Axelsson

Våra barn var 6 och 5 år när vi började. 30kr får de. Det ska gå till lördagsgodis om de vill ha eller spara till annat. Vi införde detta för att dom inte kunde förstå varför de inte fick mer godis än de fick. Ett sätt för dem att lära sig pengarnas värde. Vi har hållt på i ett penicillin numera tänker de så smart så dom vet till vilken affär de ska för att få det billigaste av just den och den saken. Blev enorm skillnad. De behöver inte göra någon motprestation alls för det. Där emot kan de tjäna mer pengar, 2kr för varje soppåse/kompost de går ut med. Dessa pengar får dock inte få till godis då vi tycker 30kr är mer än väl till sånt. Men typ en tidning, pokemonkort mm.

2017-08-21
Elin Axelsson
Elin Axelsson

Roligt att läsa, för jag har också funderat runt veckopeng till sonen som snart är 4 år. Hans pengar kommer dock inte att gå till godis om han får välja själv. Han äter nämligen inget godis. Men en liten motprestation som att plocka upp lite saker kommer jag nog att vilja se. 10 kr tycker jag känns som en bra summa att börja med.

Själv fick vi inte veckopeng eller månadspeng hemma men det kan ju bero på att vi var 9 barn och mamma var hemmafru. Men vi fick däremot en slant om vi skulle ut och resa eller dylikt.

2017-08-21
ma78
ma78
Barn på 3 år och 9 månader

Vi började när sonen fyllde 7, började 1:an. Han får 50 kr i veckan om hans rum är städat till fredagen. Vad han sen gör för pengen är upp till honom. Ibland köper han godis vi inte väljer att köpa till helgen andra gånger sparar han för att köpa något dyrare som Pokémon kort någon leksak. Vi har också att han skall plocka undan efter sig varje dag och ibland tömma diskmaskinen om vi ber om det. Nu när han börjar 2:an har han som uppdrag att en dag plocka i ordning i hallen, typ ställa upp alla skor och plocka undan sina saker som ibland kan ligga länge. 😂 Vi är inte lila noga med disk, maskinen eller hallen. Men har han inte städat rummet så får han inte sin peng. Ibland är han bekväm och säger att han inte behöver något denna vecka så han skippar rummet. Andra gånger så behöver vi inte ens påminna honom. 😂 Att städa sitt rum ska man alltid göra. Sen att vi inte bara ger 50 kr rakt av är för att han skall förstå hur pengar faktiskt fungerar. Det är ingen som bara ger pengar. :)

2017-08-21
FrökenRabarber
FrökenRabarber

Jag började med veckopeng till min grabb när han var 4 år och då fick han 10 kr i veckan. Sen höjde jag 5 kr i veckan när han fyllde år. När han var 10 år så började jag med månadspeng och då fick han 160 kr och idag är han 11 år och får 200 kr. När han fyller 12 kommer han att få 250 kr och sen höjer jag 50 kr för varje år. Det enda jag vill är att han har någorlunda fint på sitt rum och tömmer soporna, hämtar posten, dukar av middagen och hjälper till om det behövs nåt litet i affären så går han och handlar. Det funkar galant! Pengarna ska gå till hans lördagsgodis och om han vill ha nåt speciellt under året. Han sparar det mesta och idag har han flera tusen på sitt personkonto som är kopplat till hans bankomatkort där månadspengen sätts in varje månad. Jag tycker det är en självklarhet att man ger veckopeng eller månadspeng då barnen lär sig pengars värde och lär sig spara! För vad lär sig barn som får pengar när dom vill?

2017-08-21
Fideli73
Fideli73

Kommer ihåg att jag började få veckopeng i samband med att jag började skolan. Då var tanken att jag skulle köpa mitt lördagsgodis själv eller spara om jag ville det. Motprestation vet jag inte direkt att vi hade men hjälpa till i hemmet gör väl alla som bor under samma tak. Då fick jag 10kr. Höjdes med typ 5kr varje år tills jag vet typ 12. Då fick jag månadspeng istället. Då skulle pengarna räcka till mitt lördagsgodis och en vettigare sak varje månad typ schampo, balsam, tamponger, eller nått annat förbrukningsmaterial. Några år senare fick jag barnbidraget, det var då på 550kr. Då skulle jag helst köpa nått klädesplagg själv också eller om det var nått annat jag behövde så skulle jag ha sparat ihop minst hälften innan jag fick bidrag av mamma och pappa till det jag nu ville ha.

2017-08-21
Plumpan
Plumpan
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...