App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Autism

Jag har ett barn på 3,5år som troligtvis har autism, vi har inte fått diagnosen ännu men ska på utredning nu efter sommaren. Han är sen med talet och vi kör mycket med tecken. Nu till vårt stora problem, han förstår verkligen inte när man menar allvar med saker han inte får göra! Han har ju lite svårt att leka/busa med lillebror mellanåt.. han puttas och slåss ganska mycket och skrattar när han gör det och när man säger till han. Spelar ingen roll hur arg och allvarlig man är för han förstår verkligen inte! Gäller även när han slår och sparkar på oss. Bvc psykologen sa att jag ska försök visa han att nej så leker man inte man busar så här (så tex kittlar man lillebror) men det hjälper inte.. ibland så springer dom och jagar varandra och det funkar bra. Någon som är/varit i samma situation? Tips på hur vi ska hantera detta och få han att förstå att man inte för slåss och sparkas.

2017-08-03
Grevinnan
Grevinnan

Såg att jag svarade på lite fel. Men att du frågade lite om utredningen osv :)

2018-09-18
anotherplace
anotherplace

Hej,
Våran son på 4 år går på utredning med för autsimspektrum diagnos samt utvecklingsstörning som de gör i samband med dessa utredningar här.
Vi är snart klara med utredningen som har innefattat lekobservstion, kognitivtestning, berätta om graviditet och förlossning, besök hos läkare, logopedbesök och kanske något jag missat, iaf varit 2 intensiva månader med besök hos habliteringen.
Våran son uppmärksammades redan som 8mån att han inte följde den motoriska utvecklingen. Han har ord men inget meningsbyggnad, dvs han kan säga mamma? Så svarar man och får en massa bebis bubbel till svar. Han leker väldigt mycket själv men vill gärna se på hur andra leker. Tittar på vid lite avstånd förutom här hemma där han leker och busar med oss. Han däremot kan hälsa på allt och alla vi möter på när vi är ute, men i större grupper eller där man ska göra uppgifter vill han helst inte delta i förskolan eller som nu vid kognitiva testningarna. Vi har gjort Micro array med som inte gav något utslag (de vill utesluta annat med för säkerhetsskull) dels för han är lite annorlunda i kroppen och svårt med balans, plus som vi fick veta nu sämre reflexer i högra benet. Vi ska även få göra en MR med djupgående hörseltest i vinter och andra kromosomtester. Dela med mig lite då de faktiskt gör väldigt grundligt här med och försöker samla in så mycket information som möjligt.
Annars är våran son nästan alltid glad och mysig kille :)

2018-09-18
anotherplace
anotherplace

Hej. Jag har en son på 3 år 3 månader som också är autistisk. Vi har också det problemet med att vår son har svårt att förstå hur han ska leka. Oftast när det blir för stojigt och livat så vet han inte hur han ska uttrycka sin glädje/förtjusning - då blir det oftast att han knuffas, biter, river eller drar i håret. Hur mycket man än säger till så förstår han inte att det han gör är fel. Vi hoppas på att det blir bättre med åldern och att det intensivtränings-programmet (via Banjan Center i Sthlm) vi börjar med i höst gör att det blir bättre. Min son har en storasyster på 5 år. Min son pratar inte heller och han har svårt med tecken och bilder. Den träning vi gjort hittills har gått trögt, vi måste traggla otroligt många gånger innan träningsmomentet sitter. Även om jag inte kunde ge dig några direkta råd så hoppas jag att det ger tröst i att det är fler som har liknande problem. Allt gott.

2017-08-13
ciif
ciif

Hej har du fb lättare och ta det där ifrån:) jag heter Charlotte Thurehag sök gärna upp mig... Hon blir 4 i november. Vet att jag frågade på bvc om hennes tunga redan på 6 veckors kontrollen med barnläkaren när hon var ca 6-7 månader till min mamma sa jag att jag var orolig att det kunde vara något men alltid hört att jag inte ska vara orolig. När vi var på 2,5 års kontrollen började bvc vilja skicka hos till en logoped och hörseltestet. När vi kom till logopeden så regerade hon och skrev remiss till bvc barnpsykologen. Så först hamnade vi där och hon träffade våran dotter så hon skrev remiss till barnläkare på barnmedicin och bup. Antar att ni redan har kommit ditt:) När vi först kom till bup så första besöket var bara vi föräldrar där vi satt och fick berätta om L hur hon är graviditeten förlossningen mm i 1 h dom 2 andra besöken lekte psykologen med henne i sand mm och filmade då var bara en av oss med i rummet. Men vi var inte delaktiga utan bara fanns där. sista besöket fick vi se film klipp och de berättade hur dom ville gå vidare med henne. så så långt har vi kommit i utredningen men dom har sommarstängt utan dom sätter igång den stora utredningen för autism mm....hade dom vart osäkra hade vi fått vänta tills hon är 6 år

2017-08-04
zazzi82
zazzi82

Glömde fråga ålder på ditt barn? När började ni misstänka att något va fel?

2017-08-04
Grevinnan
Grevinnan

Vi använder bilder ibland, speciellt om vi ska åka till någon så visar och pratar vi om det för att förbereda. Men han har blivit bättre att åka till nya platser, innan va det jättejobbigt och vi nästan stängde in oss för det va kaos! Men som sagt nu fungerar det jättebra. Hur går en sån utredning till? Vad händer när man fått en diagnos? Hur leker ditt barn med andra barn?

2017-08-04
Grevinnan
Grevinnan

Hej Vi är själva under utredning för våran dottet vi har redan kommit en bit på vägen har träffat bup 4 gånger 2 gånger själva och 2 gånger har psykologen på bup iakttagit henne så de vill göra den stora utredningen. De vet inte om det är inom autism spektrumet, sen utveckling grund av hennes tal försening eller en utveckling störning? Vi använder vissa tecken men även bildschema på förskolan använder dom även bilder på henne i olika situationer t ex under måltider, när hon ska ta på sig kläder mm Och de bilderna funkar bäst för henne när hon ser sig själv på bilderna enligt förskolan. Kanske något ni kan testa på något sätt.

2017-08-03
zazzi82
zazzi82
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...