App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Viktuppgång per vecka på bebisar

min dotter föddes för 8 veckor sedan var stor vid födseln och vägde 4540g 52cm. väger nu 5140g och är 60cm lång. Hon har alltså bara gått upp 600g sen födseln. bvc vill att vi kollar vikten varje vecka då hon oftast bara går upp mellan 50-80g per vecka. Fått råd att mata ofta och mindre mängder. Men hon äter väldigt lite ändå och spyr allt hon får i sig. Sover mycket. En dag kan se ut såhär. exempeltider dock. Då det är olika varje dag. men timmar mellan mat o sömn stämmer nästan alltid. 07.00 90ml ersättning. kräks. 08.30-13.00 sover 13.00 90ml kräks 15.00 60ml kräks 15-18.00 sover 18.00 90ml kräks 19.30 kräks utan ny mat 19.30 30-60ml ersättning. kräks 20.30 30-60ml ersättning kräks 22.00-04.00 sover 04.00 90ml ersättning (kräks inget nattetid) 04-07 sover. försökt matat varannan timme mindre mängder men hon somnar bara ifrån. försökt matat större mängder men kräks självklart mer. bvc tycker inte vi ska väcka nattetid men hon ska väckas för mat var tredje timme dagtid. Gjort det men kräks fortfarande massa. är helt nöjd o glad dagtid sällan sura miner. Verkar ej ha ont i magen eller liknande. tips/ råd? hur mycket bör/ska/gick era bebisar upp i veckan? bvc säger att 150-250g i veckan är normalt.

2017-03-08
loveisjustyou
loveisjustyou
Barn på 3 år och 2 månader

Kan man inte använda magdroppar samtidigt som bifibaby plus? Jag använder Sempers d-vitamin med bakteriekultur och minifom men tycker inte att minifom hjälper riktigt. Tänkte byta till bifi istället..

2018-09-10
PaulaWK
PaulaWK

ska försöka svara alla nu haha. Flasksort: Twistshake xs napp eller s napp tar ca 20 min för henne att äta 90 ml. pausar efter hälften för att rapa ger sen resten. Använder även Avent med minsta napp sort där med. Rapar alltid efter måltid. Hon äter alltid i upprätt ställning. när hon är vaken sitter hon mycket i babybjörns babysittern eller så bär jag henne i bärsjal. angående droppar. Först körde vi sempers magdroppar + vattenbaserade d droppar. La sedan till minifom (testade i 2 veckor) gav ingen effekt. Tog sedan bort sempers magdroppar och gav bifi baby plus. Dem ger vi ännu. Dem har gett störst effekt då hon nu inte alls har problem med gaser och inte kaskadspyr. Dock spyr hon enormt mkt men im det sprutar inte ur henne. totala mängden mat hon får ligger mellan 400-700ml på ett dygn. Skriver inte upp längre men skrev ner på en veckas tid och hamnade på ett snitt på 500ml. Tänker inte stressa över det då hon är välmående i övrigt förutom Spyerna. Vi trodde hon var mjölkproteinallergiker från början då hennes symtom var samma som sonen. Men nu kört NAN HA och NAN sensitive blandat vilket funkar bäst. enbart ha ger för mkt gaser och enbart sensitive gör henne hård i magen. Har ny vägning på måndag så får se då om hon ökat lite. Hon är på väg att plana sin egen kurva vilket visar på att hon ökar för långsamt förstod jag det som.

2017-03-09
loveisjustyou
loveisjustyou

Det kanske verkar vara en konstig fråga men vad har ni för flaska? Vår son kräktes en hel del när han var bebis och vi var tvungna att ta flera pauser i matningen (vilket självklart INTE uppskattades), men så bytte vi till Dr Brown's flaskor och matningen tog längre tid och kräkningarna minskade rejält!

2017-03-09
Iowhannah
Iowhannah
Barn på 1 år och 8 månader

Alltid en jävla gissningslek när man inte sitter på lösningen eller facit. Jag skulle pröva att köra matningen var 4:e timme men i början, första dagarna börja på 60 ml. Slutar hon kräkas första gångerna så öka 10 ml per dygn. D-droppar i oljeform tålde inte mitt barn, fick int i magen. Fråga om du kan få de vattenbaserad. Lite orolig skulle jag vara att ni inte får bukt på mängden mat och spyorna. Att spy tar mycket energi och även att de missar viktuppgången. Ja, jag tycker ni skall väcka tösen på nätterna med. Bättre att hen äter var 4 h och får behålla maten. Än att dagtid bli väckt och i stressad och sen kräkas. Kostar inte att försöka ett par dygn.
Annars skulle jag låta bli att väcka på dagen med. Alltså försöka läsa av signalerna. Och väcka var fjärde timme och låta era nätter se likvärdig ut som idag.
Hen är inte allergisk mot ersättningen för brist på uppgång kan ju tyda på det?!
Nästa sak är att hen får rapa ordentligt efter maten och att bebisen inte läggs ner direkt. Alltså får sitta i babysittern eller hänga på magen i sjal eller babybjörn. Det brukar hejda lite.
Lägga sig ner när man är mätt brukar göra en illamående.
Tips kan vara att bebisen får halva mängden och sen en tio minuters paus för att sen får resten ur flaskan. De 10 minuterna kanske är hemska eller att man får gå runt och vagga men det kanske köper sig tid i magen att det får sjunka undan lite.
Stressar hen i sig flaskan? Försök att få hen att äta lugnare.

Våran bebis som föddes förtidigt var tvungen att väckas var 3 h och skulle öka 10 ml varje dygn i början. Så prova det. Vi märkte att bebisen inte åt mer än 60 ml men ensligt BB skulle då äta kanske 90 ml eller mer. Pratade med BVC att jag inte kan tvinga i min bebis mat. Hen stod still på 60 ml i någon vecka och sen sa det puff så kunde hon öka ganska rejält. Från 60-90 och senare från 90-120 ml. Det visktiga är inte hur många ml bebisen äter utan att den går upp. BVC sa att det var dygnamängden som var viktig och inte vad bebisen borde äta. Och alla bebisar klarar inte 120 ml för att det står det tex.
Med mitt första barn vet jag också att för mycket mat för tätt kan vara dumt då magen ligger i ett läge att lättare få gaser eller ont. Men då pratat vi om ett glupskt barn. :)
Tror ni ska sudda ut ml tänket och bara fokusera på vikten. Hellre att hon äter 40 ml, får behålla det ger resultat på vågen än äta 60 ml och kräkas och inte kunna gå upp.
Lycka till.

2017-03-09
FrökenRabarber
FrökenRabarber
Barn på 3 år och 1 månader

Min kräks hela tiden! Ammar iof mestadels men drt borde inte vara nån skillnad. Hon gick upp 150g/ vecka i början sen när hon var drygt 2 mån så började hon sova långa pass på nätterna och var helt nöjd med att bara amma var 3-4 timme på dagarna. Då gick hon bara upp 60g på 17 dagar, BVC rådde mig att amma oftare. Så nu försöker jag amma varann timme på dsgarna, ibland blir det tre timmar emellan och ibland vill hon äta varje timme. Sen vi började göra så går hon upp 150g/vecka igen. Så flr oss har det funkat att hon äter ofta fast hon kräks.

2017-03-09
AnnaA86
AnnaA86

Kanske är det så att bebis äter för ofta trots allt?? Jag hade samma bekymmer, fick samma råd, men slutade då han ändå bara kräktes. Började gr var 3-4 timme. Han slutade kräkas o började öka i vikt

2017-03-09
Linda911
Linda911

Ger du minifom, magdroppar eller d-droppar? Vår dotter spydde som en kalv av minifom och d-dropparna så vi sluta med de och då spydde hon långt ifrån lika mycket.

2017-03-09
Madde90h
Madde90h

Är inne på 5 ersättningssorten på 8 veckor. enbart bytt på bvc och barnklinikens inrådan. Så det har tyvärr inte spelat roll.

2017-03-09
loveisjustyou
loveisjustyou

Kan det va att hon spyr av ersättningen du ger henne? Själv har jag helammat mina barn och de gick upp ca 1,2 kg per mån så det är väl 400g per vecka... har tyvärr ingen erfarenhet av det du beskriver.

2017-03-09
Josefine S
Josefine S

Kontakta barnkliniken. Be att få hjälp på riktigt. Inte bara råd från bvc.

2017-03-08
solskensmamman
solskensmamman
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...