App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Försäkringskassan

Jag tycker försäkringskassan är en djungel. Jag vill vara hemma lite mer än ett år med mitt första barn nu men får det inte att gå ihop ekonomiskt. Jag har en bra inkomst min sambo är tyvärr sjukskriven. Det jag söker efter är tips och råd på hur man kan göra!! Tacksam för svar ❤

2017-03-06
StinaFihn
StinaFihn

Hej Man kan inte få ut föräldrarpenning och sjukpenning samtidigt. Kan du återgå till arbetet på deltid? För att få mer pengar tänker jag

2017-03-12

Vår dotter föddes i jan 2016 & jag börjar jobba augusti 2017. Jag tog ut fyra SGI dagar / vecka fram till hon fyllde 1år sen 3 SGI dagar + 3 lägstanivå / vecka. Jag får ungefär lika mycket pengar i månaden och så skyddar jag min SGI. Vår dotter kommer alltså vara ca 1 år & 7 månader när hon börjar skolas in på fsk.

2017-03-10
Sofiesvensson90
Sofiesvensson90

Ska tillägga att dottern var äldre än den där åldern.. hon var 17 månader när min man vabbade när jag var sjukskriven. Det är verkligen ingen som sett mellan fingrarna här. Vi har haft tät kontakt som sagt och det är helt korrekt gjort.har t o m dubbelkollat detta och det var som sagt handläggaren som tipsade oss att vabba och inte ta ut vanliga fd..

2017-03-08
flingan32
flingan32

Min man ( vi är gifta) vabbade på vår dotter ( frågade min man om detta nu) så det stämmer det där med åldern.. men vi hade tät kontakt med försäkringskassan och hade egen handläggare som var vår personliga kontaktperson i vårt ärende..så allt skedde enligt alla regler. Sorry för fel info.. har dåligt minne från den tiden..

2017-03-07
flingan32
flingan32

Vi vabbade under sonens första vecka, eftersom han låg inlagd på neo, och fick varsitt intyg av läkaren för att f-kassan skulle godkänna. Flingan, din sambo fick inget sånt då? Jag tror förvisso att man _kan_ göra lite vad som helst men det finns alltid en risk att f-kassan synar ens ärenden och upptäcker ev fel.

2017-03-06
Iowhannah
Iowhannah
Barn på 3 år och 4 månader

Ska tillägga att vår som var endast 4 mån gammal ( alltså mindre än 240 dagar gammal) och vi kunde få vab för vård av barn när den ordinarie vårdaren är sjukskriven.. så den regeln att barnet måste vara äldre än 240 dagar stämmer inte riktigt... jag var hemma med sjukskrivning och min man med vab och vi slapp ta av föräldradagarna. Annars har vi väldigt bra ekonomi så vi klarar oss väldigt bra även på en inkomst så för oss är det ingen större förlust..

2017-03-06
flingan32
flingan32

Så kanske det var! Jag tyckte det lät lite konstigt.

2017-03-06
Iowhannah
Iowhannah
Barn på 3 år och 4 månader

Den andra tråden gällde väl det som förr kallades förtidspension? Alltså sjukskrivning livet ut? Om sambon ändå inte kan nyttja sina föräldradagar kanske han kan lämna över så mycket som möjligt? Annars är det bara att acceptera att ekonomin påverkar oss alla och att man måste anpassa mun efter matsäck. Ytterst få är ekonomiskt oberoende och kan göra precis hur de vill utan hänsyn till pengar

2017-03-06
JennyLowerot
JennyLowerot

När jag var sjukskriven så fick maken vara hemma med tillfällig föräldrapenning, alltså VAB när ordninarie vårdare är sjuk. Man får ta ut semester och sjukpenning samtidigt men sjukpenning och föräldrapenning vet jag nog inte att man får...

2017-03-06
flingan32
flingan32

Nej, jag är inte ett dugg säker men det var i någon annan tråd som åtminstone två personer skrev om att man kunde få sjukpenning samtidigt som föräldrapenning (kanske var sjukersättning då. Vad är skillnaden?). Jag var också sjukskriven när sonen var nyfödd och då fick sambon vara föräldraledig. Jag trodde att det berodde på varför man var sjukskriven.

2017-03-06
Iowhannah
Iowhannah
Barn på 3 år och 4 månader

Du kan inte både få sjukpenning och föräldrapenning samtidigt. Det är skillnad om man har sjukersättning, då kan man få både och.

2017-03-06
Ewathunholm
Ewathunholm

Nu vet jag inte varför din sambo är sjukskriven men ekonomiskt sett är det bättre om han tar (merparten av) föräldraledigheten eftersom man tydligen får ut både sjukpenning och föräldrapenning. Men det kräver ju att han är såpass frisk att han klarar av att ta hand om ett barn.

2017-03-06
Iowhannah
Iowhannah
Barn på 3 år och 4 månader

Om det är ekonomin som sätter stopp så hjälper det ju inte mycket att trixa hit och dit. Vill du vara hemma länge så måste du/ni få in pengar på något sätt. Kanske jobba timmar? Kanske hitta en sidoinkomst? Kanske dra ner på utgifter till Max tex genom att sanera ekonomin rejält (stoppa allt som går att stoppa inkl onödiga utgifter som prenumerationer, tv-kanaler, sluta spara, tömma sparkonton mm till att börja baka allt bröd själva, laga billig mat, sluta med allt uträtande osv).

2017-03-06
solskensmamman
solskensmamman

Från den dagen barnet fyller 1 måste du ta ut minst 5 dagar i veckan för att behålla ditt SGI. Så om du kanske börjar räkna hur långt efter 1 årsdagen du vill vara hemma och subtraherar det från dina totalt antal dagar så får du veta vad du har att placera innan :) kanske blanda lågnivå dagar med SGI för att få en bra balans? Sedan är det väl så man kan först börja använda lågnivå efter man tagit ut 180 SGI dagar? 🤔

2017-03-06
Lollisossan
Lollisossan
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...