App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Ni som bestämt er innan fl att inte amma

Vad fick ni för bemötande på fl och på BB? Hur gick det till praktiskt efter fl, fick bebisen flaska snabbt efter själva fl? Fick ni någon medicin för att mjölken inte skulle komma igång? Berätta er erfarenhet både hur det funka praktiskt och känslomässigt.

2017-01-22
emcb
emcb
Barn på 2 år och 7 månader

Hej.

Jag väntar mitt 3e barn och har bestämt nu innan förlossning att inte amma och skrivit in det i journalen. Mina 2 första barn är födda för tidigt vecka 35+4 och 36+6 vilket gjorde att mjölken inte kom igång riktigt och dom var alldeles för uppspelta för att vänta på mjölken. Under hela min graviditet nu har jag haft sån fruktansvärd smärta i brösten, gråter när det är som värst och får panik av bara tanken på amma, mjölkstockning och såriga vårtor så nej jag vill att den stunden med bebis ska vara mysig och inte fylld av ångest och smärta.

2018-08-21
Esandblom
Esandblom

Ja! Hade bestämt mig mer eller mindre. Första gången "trugade" de ändå och ville att jag skulle prova men fick en bra barnmorska på BM som direkt gav mig tabletterna för att inte produktionen skall komma igång. Denna gång var jag för sjuk för att amma men ändå ville läkaren att jag skulle amma. Men i mitt förlossningsbrev skrev jag klart och tydligt. Jag kommer inte vilja amma så tjata inte. Vill jag amma så säger jag till. Jag fattar beslutet senare. Min bebis behövde koppas och tilläggsmatas pga dålig vikt direkt. Så jag visste att jag fick starta första veckorna med delammning iaf. Tvekade för jag ville nog amma men jag var så pass sjuk att min kropp aldrig skulle kunna producera mjölk denna gång. Så bad om tabletterna. Sa till BM att jag har nu fått tabletterna i en burk men jag vill fundera någon timme till. Säg till när du tagit de i fall du gör det och du får bara vänta si länge för då är det dags för nästa matning. Min bebis fick koppas direkt efter fl, på fl. någon 1 eller 2 efter. Sen på BB finns det koppar eller flaskor med ersättning i kylen. Iaf hos oss. Efter mitt intag av tabletter så började hon få 10 ml på flaska. :) Sen ökar man 10 ml per dygn. Iaf så var det för oss denna gång. Trots att fl och BB fått samma brev så var det ändå någon kommentar om ammning men inget så jag kände att det blev fel. Men det var också tack vare mitt tuffa brev där det stod att lyssnar de inte på mig bor jag inte på BB. Haha. Typ iaf. Och sen att jag var så sjuk i min graviditet att kroppen var så dålig att de inte ville ens försöka tvinga mig. En barnmorska sa direkt. Bra beslut. Du kunde nog inte producera mjölk pga uttorkning heller.

2017-04-03
FrökenRabarber
FrökenRabarber
Barn på 3 år och 1 månader

Om du redan fått barn, hur gick det? Om inte så bestämde jag också innan fö för att inte amma, bm skrev det i min journal och väl inne på fl så frågade dem om jag fortfarande var säker tydligen något dem måste göra enligt WHO. Sen efteråt så fick vi ersättning inne på BB (Helsingborg) och hjälp och svar på de frågor vi hade angående flaskmatning. Jag fick dock inget för bröstmjölken så den rann till efter ett par dagar, men då sa BVC att hade jag hört av mig till dem så hade dem en läkare som skrev ut till mammor som inte ville amma :)

2017-04-03
Lina Sandin
Lina Sandin

Jag slutade amma min son när han var 2 månader. Detta gjorde jag på eget initiativ. Fick sår på brösten vilket e vanligt men annars gick amningen bra, förutom att jag själv mådde katastrof. Jag tänkte fram å tillbaka om jag skulle sluta å ge flaska. Men dem flesta sa att amning är bäst å mysigt å pushade på, eftersom jag inte litade på mitt omdöme som första gångs förälder så fortsatte jag amningen. Men efter ett tag märkte jag att jag mådde alldeles för dåligt så jag delammade å gav flaska , till slut så var de ingen mjölk kvar å vi gick över till flaska helt å hållet. Bästa valet jag gjort! Glad mamma, glad bebis! Min son är så matglad , å han saknar inte bröstet alls. Barn kan få närhet även om man ger flaska. Nästa barn ska jag inte amma har jag bestämt. Det är sån hets med amningen så de sjukt. Man ska göra det som känns bäst för en själv. När mamman mår bra så mår bebisen bra. Sen är ersättningarna så bra idag också:)

2017-01-24
GoricaZ
GoricaZ

Aha ok jag förstår tänkte ifall det var ditt första barn. Men tala om hur du vill göra med ditt bm och att duvill inte ha kommentarer om att du ska försöka och sånt utan attdu har bestämt dig då tror jag på bb så respekterar de det och kommer inte vara på dig eller säga att du ska försöka

2017-01-23
Razhaa
Razhaa

Jag bestämde mig innan fl att jag inte ska amma mitt barn (födde för 1 månad sedan). Min bm skrev ner det i min journal och gav sedan råd kring flaskmatning och om var jag kan lösa på om det. Personalen på förlossningen såg i journalen att det stod att jag inte ville amma och frågade om vi hade flaska med eller om dom skulle ta deras. Så ingen sa något om amning. I denna region får man dock inga tabletter för att mjölken inte ska rinna till (Region Örebro). Dock ändrade jag mig på förlossningen och började amma ändå.

2017-01-23
Elin Axelsson
Elin Axelsson

Hoppas någon som redan innan fl bestämt sig för att inte amma kan svara på mina frågor.

2017-01-23
emcb
emcb

Razhaa: Jag har bestämt det eftersom detta är mitt tredje barn. Jag ammade första barnen med många mjölkstockningar under de 9månaderna. Andra barnet ammade jag också men hade 20mjölkstockningar på 6veckor, med konstant 40graders feber. Tillslut rann det blod ur brösten... Jag hade fruktansvärda smärtor men jag provade allt och följde alla råd från amningshjälpen. Men pga av smärtan och febern stördes min anknytning till bebisen, varje gång han vaknade kände jag panik eftersom jag skulle behöva amma honom. Dessutom hade jag ett till barn som behövde uppmärksamhet och en närvarande mamma. Så när jag tillslut gav upp amningen var det som en helt ny värd öppnade sig. Därför kommer jag inte amma detta barnet, jag vill må bra och kunna vara en bra mamma till alla mina tre barn.

2017-01-23
emcb
emcb

Första barnet lyckades inte amningen så vi körde på flaska efter en vecka, och jag försökte att både amma, pumpa och gr flaska i 2 månader sen gav jag upp amningen! På inskrivningssamtal graviditet nr 2 började jag gråta när det blev prat om amning och jag bestämde mig för att göra allt för att få den att fungera med barn nr 2, och jag dom gjort båda kan säga att att amma sitt barn när det fungerar är helt helt underbart, vilket band man får som man inte kan få med flaska!

2017-01-23
Aurora3981
Aurora3981
Barn på 1 år och 7 månader

Jag ammade min dotter i en vecka för på efterkontrollen hade hon gått ner så mycket i vikt så bbsköterskan samt läkaren rekommenderade flaskmatning 8 gånger om dagen samt att jag skulle amma en kvart på varje bröst innan flaskan och efter flaskan skulle jag bröstpumpa en kvart på varje bröst. Detta höll på att knäcka mig fullständigt då ingenting funkade. Jag har fått både bra och dåliga kommentarer om att jag har flaskmatat men min dotter är pigg och kry och mår hur bra som helst! Och början tyckte jag det var jättejobbigt med vissa i omgivningen som kommenterade att jag inte ammade men till slut blev jag förbannad och bestämde mig då för att inte bry mig om vad alla sa :) Så vill du flaskmata ska du köra på det, finns ingen annan som kan säga vad som är rätt och fel för dig :)

2017-01-23
Eeemmmmyyy
Eeemmmmyyy

Jag ammade första barnet typ 2 veckor. De andra två har jag inte ammat alls. Vi hade egen flaska och mat med oss till BB. De använde vår flaska men de gav ersättningen de hade där. Jag fick tabletter efter förlossningen med båda för att mjölken ej ska komma igång. Ingen ifrågasatte mig då jag sagt till pp mvc redan innan förlossningen att jag inte ville amma. Våra barn har varit mammiga i början även om pappan matat dem lika mycket som jag.

2017-01-22
Superhallon
Superhallon
Barn på 3 år och 4 månader

Jag tyckte amningen gick bra de första dagarna med dottern men på återkontrollen 5 dagar efter förlossningen hade hon gått ner nästan 700 gram så en läkare tillkallades och det blev hysteri bland sköterskorna. Jag grät och fattade ingenting, vi fick ett rum direkt och dom sa åt mig att amma varannan timme med hjälp av en sköterska som skulle kontrollera och ge tips. Jag fick intensiv amma i en vecka och sedan gick hon upp bra i vikt. Såhär i efterhand har jag ifrågasatt varför ingen sa ett ord om ersättning och flaskmatning? Första barnet och jag kände mig som världens sämsta mamma. Hade jag fått bättre information om möjligheterna kanske vi hade sluppit den jobbiga starten! Tycker att alla ska göra det som känns bäst för dom själv och jag kommer nog inte kämpa lika hårt för att kunna amma barn nummer två.

2017-01-22
Lilsof
Lilsof

Jag delammade i ca tre veckor (vi låg på neo i en vecka och då sondmatades han). Bemötandet på neo var, som nån annan skrev, väldigt inriktat på amning. Det skulle ammas, sondas/flaskas och pumpas mest hela tiden. Det, blandat med en jobbig förlossning och allmän skörhet, utlöste en förlossningsdepression och jag har också bestämt mig för att inte ens försöka amma nästa barn. Jag kan fortfarande, efter ett år och tre månader, känna en stor sorg över den första tiden med vår bebis. Jag saknar att jag inte fick uppleva det mysiga som folk pratar om och det vill jag få chansen till med nästa. Men som sagt, på neo var det amning som gällde. Inte förrän vi själva sträckte ut en desperat hand så fick vi hjälp och information om flaskmatning. Som jag har förstått det på andra så ser de lättare på sånt på bb.

2017-01-22
Iowhannah
Iowhannah
Barn på 1 år och 8 månader

Hej! Jag ammade sonen i 1.5 vecka och det va mycket jobbigt. Han skrek ofta och va sällan nöjd, efter samtal med Bvc och en flaska ersättning så va sonen helt tyst och nöjd. Troligtvis så producerade inte jag tillräckligt med mjölk så han skulle bli mätt så han hade varit hungrig hela tiden utan att vi hade fattat de. Allt detta gjorde att jag och sonen fick en jobbig start. Nu väntar vi lillebror och jag har bestämt att inte ens testa amma igen utan vill få en fin och mysig start direkt med lilla bebisen. Flaskmatning för oss har gått hur bra som helst :)

2017-01-22
Jennyhusinger
Jennyhusinger
Barn på 2 år och 11 månader

Kunde inte amma barn nr 1. Försökte få hjälp av bb men dem då hävdade att mina bröstvårtor är för små. Då var jag väldigt psykiskt skör och trodde blint på det så blev flaska dag 3. Nu barn nr 2. Var inte säker på om jag ville amma. Bebis fick bra grepp direkt efter förlossning och allt kändes bra. Men hon behövde tillmatas pga hög födelsevikt och lågt blodsocker. Så varannan timme kom personalen och kopp matade liten. Nu är hon 11 dagar och vill inte ta bröstet alls. Och jag har inte tålamod eller ork att försöka. Diskuterade med bm och på förlossningen om att amma och att inte amma. Fick stöttning åt bägge håll. Förlossnings personalen tyckte inte det var något konstigt. Dem erbjöd sig att hämta ersättning och kopp mata då jag ändå funderade på att amma. Nu behövde hon tilläggsmatas ändå. Men som sagt dem bemötte mig bra när jag sa att jag inte visste om jag ville.

2017-01-22
loveisjustyou
loveisjustyou

Gud att säga att ert sont inte blivit mammig eller pappig pga flaskmatning är bara såååå fel! Jag har ammat i nästan 13 månader vår son är varken mammig eller pappig flaska eller amning har inget med den saken att göra! Och till dig som startat tråden du behöver inte svara om du inte villdela med dig men varför har du bestämt det innan ens du har träffat ditt barn?

2017-01-22
Razhaa
Razhaa

Hej! Det funkade inte för mig att amma.
Men provade ca i 1 och en halv vecka utan resultat.. fick ge pojken mat via sond.. (låg på neo,född 1 månad för tidigt)
Jag tycker att det har varigt smidigt med flaska, både jag och min man kan ge samt att min son inte är mammig eller pappig ..
tyckte att bemötande på neo med amning var jobbig, vissa tryckte på det med amning lite väl för mycket... att jag både skulle sonda , pumpa 8 ggr per/dag.. det blev för mycket helt enkelt. (Troligtvis därför det inte funkade heller)
Nästa barn vi får ska jag välja att ge flaska i stället för amning ändå... även om det skulle funka med amningen.

2017-01-22
annieee85
annieee85
Barn på 3 år och 11 månader
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...