App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

RS virus/ låsa in sig hemma?

Läser allt fler artiklar som varar för Rs virus. Läkarna varnar för allt fler fall och tipsar om att man ska hålla sig inne med sina små, att man ska undvika allmänna platser helst till april. Hur förhåller ni er till detta? Jag har varit ute och promenerat mycket med min lilla på 7 veckor men är nu jätte nojig då konsekvenserna av viruset är läskiga vill ju inte att hon ska bli sjuk.

2017-01-04
SanelaJahic
SanelaJahic
nyfödd bebis

Funkar ju om man är två föräldrar men är man ensam måste man gå och handla förr eller senare 😉 Visst kan man undvika de värsta folksamlingarna och gå och handla när det är lugnare men att låsa in sig är ju tyvärr inte ett alternativ för alla...

2018-01-18
JuliaGusti
JuliaGusti
Barn på 3 år och 9 månader

Vi pratade om detta på BVC sist och vår sköterska sa att man ska hålla sig ifrån allmänna platser, men hon sa också att är man ex och handlar och har sitt barn i bilstolen ska det mycket till att bacillerna hoppar ner i vagnen. Min son sover alltid med en snutte över ansiktet så den skyddar också mot baciller. Skulle jag mot all förmodan ha med honom så han träffar folk så är jag noga med att tvätta hans händer då han suger på dem hela tiden. Självklart kan man aldrig vara nog försiktig mot förkylning och RS....

2017-03-06
skog_lund
skog_lund

Mitt andra barn fick RS virus vid 3veckors ålder. Inte roligt! Låg inne med honom på barnsjukhuset. Inget vi kunde undvikit då hela familjen var förkylda. Men att gå i stora köpcentrum osv är en onödig risk att ta! Kan man undvika förkylningar så varför inte göra det?! Min son har jobbig astma idag vilket är en vanlig följd av RS viruset om man får det som bebis. Det innebär att så fort han blir förkyld får han det jätte jobbigt och är sjuk längre och oftare än jämnåriga. Och vi vabar jämnt... så kan man undvika så gör det!

2017-03-06
emcb
emcb

Vi har aldrig begränsat oss att röra oss i köpcentrum osv.. våra barn har aldrig fått rs eller andra sjukdomar som man varnar för. Vi tar det lite som skräckpropaganda.. precis som när man sa att man kunde få cancer av chips.. alla gör ju som man vill men vi har inte gjort annorlunda än tidigare..

2017-03-04
flingan32
flingan32

Sidfält jag försvarar inte detta för jag vet inte, men de har sagt samma till mig på BVC osv, att de har ett visst skydd av att ligga i vagnen. Självklart kan det inte stoppa alla partiklar, men risken ska inte vara lika stor då.

2017-03-04
Dragonfly78
Dragonfly78

Så länge barnet sitter i vagnen så är det ingen fara? Skämtar du med mig? Stannar alla bakterier från hosta och nysningar vid vagnen? Nej det var det dummaste jag hört.

2017-03-03
Sidfäldt
Sidfäldt
Barn på 1 år och 10 månader

Hej. En läkare på tv4 sa att så länge barnet sitter i vagnen är det ingen fara. Sen tvätta händerna noga när man kommer hem. Jag är mest själv hemma så blir ju att man måste ta en sväng till affären och har även gått till stan och hemma hos familj och vänner. Va på en träff för nyfödda när han var 2 månader.Och min 3 månaders är frisk.

2017-02-02
emeliesabina
emeliesabina

RS kan självklart bli väldigt farligt om man har otur. Däremot så låser vi inte in oss. Majoriteten av bebisarna som blir sjuka får en lindrigare förkylning. Vi åker och handlar, är på öppna förskolan, träffar vänner och familj. Jag tar för givet att om man t.ex. går till öppna förskolan så ska barnet man har med sig vara friskt och inte snuvig.
Men jag förstår även er som tar det försiktigt, man får göra helt som man själv vill. Bara man känner att man mår bra och är trygg i sitt beslut ☺

2017-02-02
moaeg
moaeg
Barn på 3 år och 8 månader

jag tycker att man för ofta läser meningar som "man kan inte låsa in sig man måste ju må bra också". Förstår inte logiken i det hela. Vi har låst in oss men mår vi dåligt för det? nej, om tre månader är den värsta säsongen över och tre månader är ingen lång tid av sitt liv. Visst saknar jag mammaträffar med massa barn, träning på gymmet med barn med.mera. Men man får avstå sånt för sitt barn skull. Vi har tex avbokat babysim nu i februari och kommer att börja i april/maj istället för att skydda vår bebis någorlunda. Man är inte inlåst för att man undviker affärer och att träffa barn mm. Vi myser vid tv, går en daglig promenad med vagnen och träffar ofta lillens morföräldrar bara de är friska:) det duger. Sen angående att handla i affärer osv. big NO! vi handlar bara när pappan är ledig så då åker en av oss å handlar och den andra är hemma med bebis. Men ser tyvärr varenda vecka massor av par som går båda två med sina bebisar i babyskyddet på ica.. det är onödigt..

2017-02-02
hedstromss
hedstromss

Tycker att det här är jättesvårt helt ärligt. Det är så mycket som inte går att def stora Folksamlingar vad är det?är det kön på Ica? Undvika alla som är förkylda när är man förkyld? Nu är dottern 6mån men ändå. Jag hade inte klarat av att stanna hemma jag håller på att bli tokig under en vecka om vi inte plan något eller åker iväg. Absolut att man ska vara försiktig men man kan inte undvika allt samt vad vet man vad maken släpar hem.

2017-02-01

Min 5mån har rs nu. Fick åka in förra helgen då han fick jobbigt att andas. Låg inne en natt och fick inhalera. Dagen efter fick vi åks hem på permission med inhalator och några dagar senare blev vi utskrivna. Det är inte roligt när de små är sjuka. Dock hade vi nog inte kunnat undvika det då han har äldre syskon varav en har varit förkyld och hostig. Även om dom haft det en gång så kan dom få det igen men brukar då inte bli så sjuka.

2017-01-31
grabbmor
grabbmor

om en bebis varit sjuk en gång, eventuellt haft viruset utan behov av sjukvård... kan de få det igen? lite som vattenkoppor, fått det en gång, inte igen?

2017-01-31
Johannaulrika
Johannaulrika

Jag håller med om att det kan vara bra att låta immunförsvaret jobba. Men man kan fortfarande vara försiktig. Har en 3 månaders och har funderat precis likadant, Men någonstans så är rs perioden i 6 månader, och många som smittas görs det i hemmet av någon närstående. Vi bestämde oss därför att ta med henne dit vi skulle, släktkalas/affären osv. då vi inte kände att det var aktuellt att hålla oss borta från människor i ett halvår. Något jag märkt är att när det är en så liten så blir folk väldigt försiktiga. Alla tvättar/spritat händer innan dom kommer nära och håller sig på avstånd om de känner sig sjuka. Samma hänsyn tas inte till de större barnen. Sen har vi varit medvetna om att risken funnits där hela tiden, men lilltjejen har hoppat runt bland släktingars famnar, jag och sambon är brakförkylda och tjejen har klarat sig!

2017-01-31
Michelleros
Michelleros

Läste en artikel om rs där Smittskyddsinstitutet gett infon. 70% av alla barn får rs innan 1 år, vid 4 års ålder har alla haft det. Av dom barn som blir smittade så blir 1-2% såpass sjuka att dom får uppsöka sjukhus.

2017-01-31
Curriduttan
Curriduttan

stanna hemma!! Har en liten på 2 mån och vi undviker platser där det finns mycket folk. RS ska man inte leka med.

2017-01-08

Så länge man inte träffar folk som är förkylda så är de ingen fara immunförsvaret ska väl få jobba lite :) min tjej är 3v :)

2017-01-07
baabiy
baabiy

Min grabb föddes i samma veva som Norrlännings ena barn (2005) och det året var det mycket RS. Trots att jag undvek stora folksamlingar och köpcentrum fick min son det när han var 5 v.
Vi blev inlagda och han blev sondmatad och fick syrgas och adrenalin. Han fick även dubbelsidig öroninflammation. Han var helt apatisk och skrek inte en enda gång som dom flesta barn gjorde utan han bara sov. Vi låg inne fre-mån. Den som troligtvis smittade honom var hans egna mormor då hon var lite förkyld när vi bodde hos dom under jul och nyårshelgen och några dagar efter det konstaterades det att han hade RS. Sen fick han RS igen vid 13 mån men då var det inte alls lika jobbigt. Sen dess så har han knappt varit sjuk och idag är han 11 år.
Så visst undvik folksamlingar/köpcentrum men oftast är det folk nära inpå som smittar de små barnen.

2017-01-06
Fideli73
Fideli73

Vi har varit på lekland och på fikaställen när båda var nyfödda men vi tog alltid bilen överallt så slapp man folksamlingarna.

2017-01-06
flingan32
flingan32

min man fick rs när han va någon månad, först i Östergötland, slutet av 1989. så han är vääääldigt nojig. har en 5 månaders.. jag känner mig som en dålig mamma för jag inte är lika nojig! jag är vanligtvis väldigt "låst" hemma, har typ inga intressen eller så. jag vill ut, träffa folk, shoppa, åtminstone gå till affären.. SÅKLART inte till överdrivt, jag är ju inte dum, försiktig måste man ju vara..

2017-01-05
Johannaulrika
Johannaulrika

Vår dotter föddes slutet av november 2014. Och var alltså nyfödd den säsongen som årets säsong jämförs med. Jag säger som så, klart att man ska undvika större folksamlingar. Framförallt stora folksamlingar där det är mycket barn. Vuxna människor har överlag mer kunskap och vett än små barn, så de hostar inte rakt ut, tvättar sig bättre när de är sjuka osv. Vilket så klart minskar risken.

Vi var ute bland andra en hel del. Jag hade varit hemma och sängliggande nästan hela graviditeten (samma sak denna gången), och jag behövde verkligen komma ut bland andra efter att dottern var född. Varken jag eller i hon i längden hade mått bra av att hålla oss inne/hemma.

Sen är det ingen garanti att inte smittas bara för man håller sig hemma, då måste man isolera sig totalt. Vår dotter fick aldrig RS, men en bekants pojke som är född 2 månader senare fick RS. Och de gjorde tvärt emot oss. De höll sig hemma och var inte alls ute med bebisen.

2017-01-05
hmeskanberg
hmeskanberg
Barn på 2 år och 11 månader

en väns dotter fick rs virus 2012 det året slog det också till hårt. hon var 1 år och blev ändå såpass dålig att de var inlagda med syrgas, sond och mediciner.. dom hade på sin höjd vart inne på Ica..

2017-01-05
josefinejimmy
josefinejimmy
Barn på 1 år och 9 månader

Vi har undvikit allt sånt och även tunnelbana och bussar. Det är inte bara RS virus. Tbc ökar också och är man inte vaccinerad så är det ganska allvarlig sjukdom. Vi har vaccinerat oss och ska även vaccinera oss mot hepatit och tbe..

2017-01-05
flingan32
flingan32

Razha så som jag uppfattar det så är det spädbarn, småbarn och gamla som kan påverkas värst. Dem andra dvs. lite större barn och vuxna klarar sig med en "vanlig" förskylning med feber hosta och rinnande näsor. Skulle nog vara försiktig med en ettåring också.

2017-01-05
SanelaJahic
SanelaJahic

Jag blev oxå orolig dock är min son 1 år. Är det farligare för mindre barn? Eller lika illa för lite äldre barn också någon som vet?

2017-01-04
Razhaa
Razhaa

Tänkte mer på att jag även rört mig bland mycket folk. Lätt hänt att man tar en sväng in på Frölunda Torg (typ shopping galleria för dem som inte är från Göteborg) när man haft tråkigt. Visat har jag varit nojig för baciller och försökt att inte vara där länge men nu i efterhand tänker jag o shit hoppas vi inte fått med några hem haha.

2017-01-04
SanelaJahic
SanelaJahic

ute och promenera är ingen fara. de menar att man ska undvika stora folksamlingar där det finns mycket baciller och förkylda människor. ex köpcentrum, bussar och mataffärer..

2017-01-04
josefinejimmy
josefinejimmy
Barn på 1 år och 9 månader
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...