App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Vikt

Vet att detta ämne är kontroversiellt men ändå viktigt. Hur tänker man kring barn och övervikt. När är ett barn bara lite lagomt mullig? När går det över till att bli övervikt som man måste göra något åt. Och vad ska man göra. Hur ska man ta upp det med barnet. Vi vet idag att barn är mer stillasittande och vi har ett problem med barnfetma som vi måste ta tag i men frågan är hur. Jag förstår att man måste ta det försiktigt så att det inte slår över till andra sidan eller att man kränker barn men kränker vi inte även om vi som vuxna inte gör något. Känns som det kan bli fel hur man än gör. Är inte ute efter en rätt och fel diskussion utan endast era tankar. Vad anser ni om detta. När är ett barn överviktigt och hur ska man bemöta det.

2016-12-20
Barn på 1 år och 9 månader

Busan: du har rätt, man ska inte stirra sig blind på BMI kurvan. Skulle man kolla på min så skulle jag ligga på övervikt men folk undrar var den övervikten sitter? ( jag tränar 4-5 dagar i veckan på gym och andra aktiviteter) men bm har sagt att jag är normalviktig och även våra BVC sköterskor som ser på oss att vi är normalviktiga. Det är ganska konstigt att man ser sig blind på BMI på det där viset. Däremot måste man kanske ha koll på cm och omfång och andra parametrar så att barnet inte blir överviktigt, även om man tränar så kan man ju äta mer än man förbränner. Det är bra att du ifrågasätter , det skulle jag också gjort.

2016-12-25
flingan32
flingan32

Jag tror heller inte att BMI kurvor är ett bra mått då det finns andra parameter/orsaker. Men frågan är hur man ska göra och vad som räknas som övervikt. Och återigen när räknas det som övervikt?

2016-12-24

Jag tror att både undervikt och övervikt grundar sig mycket i föräldrars livsvandring och matvanor, barn till överviktiga föräldrar blir oftast också överviktiga. Såg ett mönster på babysimmet, pappan var enorm ( säkert 150 kg) och bebisen som inte var äldre än 6 månader såg vara väga väldigt mycket.. sen vet man inte varför det är så men det är ett mönster.

2016-12-24
flingan32
flingan32

Det är väldigt många aspekter inblandade på alls plan. Jag upplever även att man är så rädd för att barn är underviktiga så man vågar inte prata om detta. Eller att man är rädd för att barn ska drabbas av anorexia. Kan man säga att det är ok så länge barnet ifråga mår bra? Hur vet man det? Problem med övervikt kan komma långt senare. Jag är även helt övertygad om att barn är medvetna om sitt utseende och om de är överviktiga. Barn ser allt och är heller inte så snälla mot varandra samt att det är en fråga om hälsa både idag men även längre fram i livet. Tycker att vi alla har ansvar i denna fråga. Både vad gäller övervikt och undervikt hos barn

2016-12-22

Låter ju bra att de främjar barnet i första hand. Tycker också det låter bra att de ser över familjens matvanor, även vi vuxna behöver kanske en påminnelse om det ibland. Tycker dock att det är ett väldigt komplext ämne eftersom det rör väldigt många frågor och inte bara matvanor egentligen. Rent generellt då alltså, inte bara för dig Hanna. Men det har ju mycket som sagt med vilken livsstil man lever också. Sitter man som förälder mycket inomhus så blir det ju att barnen också sitter inne. Samt att det har mycket med ekonomi att göra också. Bor man i hus är man ofta ute och grejar i trädgården osv och då får barnen vara ute och röra på sig också. Men alla har inte råd att köpa hus och då blir det kanske mycket inomhus. Alla har inte råd att barnen har massa fritidsaktiviteter som främjar rörelse osv osv. Många aspekter som blir inblandade egentligen!

2016-12-21
Linepersson
Linepersson

Låter jättebra hanna.

2016-12-21

Förlåt, trenden på BMI-kurvan skulle det vara.

2016-12-21
Hanna_G
Hanna_G

BVC tittade påfarterna BMI-kurva vid 3 års kontrollen. Utifrån den hade vi en diskussion om hur och vad vi äter. Vi har en matglad dotter vilket avspeglas i vikten och då ville de lära känna våra matvanor närmare kan man väl säga. De vill hjälpa barnet så tidigt som möjligt innan det blir ett ännu större problem.

2016-12-21
Hanna_G
Hanna_G

Är det någon som vet hur BVC/skolhälsovården bedömer övervikt.

2016-12-21

Håller helt med dig linepersson.det är anledningen till att jag startade tråden. Tycker att det är viktigt att prata om detta. Och saknar en diskussion om detta. Effekterna av övervikt kan ju komma långt senare.

2016-12-21

Jag tycker det borde vara ett behov när barns övervikt (och vuxna också för delen) är fysiskt skadlig på dem. Då senor och ligament i kroppen tar mer stryk än vad de borde. Antar att de följer en viss norm för när det är dags för samtal men hoppas innerligt att BVC (och skolvård) har vett nog att se till vilken unge det är också. Det är ju ett väldigt individuellt fall. Tycker detta är en bra tråd och hade gärna sett mer diskussioner i ämnet!

2016-12-21
Linepersson
Linepersson

BVC hos oss tittar på sånt men våra barn har de inte ens vägt vid vissa kontroller ( efter 1 års ålder) då de tycker inte att det behövs i vårt fall. Men de säger till om de ser att något förändras. Och det är väldigt bra att de har koll.

2016-12-21
flingan32
flingan32

Som tidigare inlägg, hör med BVC. De kan informera dig om vad ni som föräldrar kan tänka på, om ditt barn är i riskzonen m.m. Säg t.ex. att du gärna vill prata om den fråga och vill ha tips och råd. Känslig fråga för en del och vissa föräldrar vill inte se problematiken med övervikt.

2016-12-20
mican
mican

Håller helt med er. Men när är det ett behov? Och vem avgör när det är ett behov. Har en bekant där BVC anser att det är ett behov men föräldrarna anser att det inte är ett behov. Jag är endast nyfiken på hur man kan tänka etc för mig personligen anser jag att detta är en utmaning för hela samhället att vända denna trend med barnfetma

2016-12-20

Håller med Elin, ta upp det med BVC/skolhälsan. Barn som är överviktiga har ju fördelen att de inte behöver banta, det räcker med att bryta trenden så växer de in i sin vikt.

2016-12-20
Lina1n
Lina1n
Bebis på 3 månader

Tycker det är viktigt att ha en sån diskussion vid behov. Prata med BVC eller skolhälsovården. Dom ska även ta upp sånt här om behov finns. Men så klart viktigt att ha det på en bra nivå med barnet.

2016-12-20
Elin Axelsson
Elin Axelsson
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...