App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Växelvis boende för små barn?

Är det nån som har erfarenhet av växelvis boende för små barn? Min sons pappa vill att han ska börja bo växelvis från att han är inskolad på förskolan, då kommer han vara ca 18 månader. Vi har ingen bra relation, även om vi inte bråkar. Men vi kan inte kommunicera, han kör sitt race och struntar i vad jag tycker. Jag å min sida försöker både stå för det jag tycker är rätt och samtidigt samarbeta så gott det går. Pojken har varit mitt ansvar sen dag 1, och för drygt ett år sen blev vi mer eller mindre utkastade. I dagsläget är han hos sin pappa varannan helg, vilket fungerar bra. Min magkänsla skriker nej till växelvis boende, tycker det är alldeles för tidigt. Men som sagt, är det nån som har erfarenhet av detta? Positivt eller negativt, jag är tacksam för all input.

2016-11-04
Maskrosmamma
Maskrosmamma

Ja, det har väl gått hyfsat ändå. För att göra en lång historia kort så har pappan dragit igång en rättstvist och stämt mig på boendet. Han har oxå sett till att det blev en orosanmälan till soc mot mig, vilket blev nedlagt utan utredning. Vi har varit hos tingsrätten en gång och ska nu testa att utöka umgänget lite. Istället för fyra nätter per månad blir det nu åtta nätter. En natt extra under hans helg, med hämtning och lämning på förskolan och ytterligare en övernattning veckan efter.
Inskolningen och starten på förskolan har gått riktigt bra, han verkar trivas och personalen tycker han är en riktigt trygg och go unge. Så förhoppningsvis klarar han utökningen lika bra.
Sen återstår det att se vad som händer i rättstvisten. Vi ska gå på samarbetssamtal nu iaf. Och när tvisten ändå är igång så har jag lagt in ett yrkande på ensam vårdnad....

2017-02-08
Maskrosmamma
Maskrosmamma

Hur har det gått Tanja T??

2017-02-08
Linda911
Linda911

Jag tror jag läst att det inte rekommenderas att ha växelvist boende innan 3 års ålder.

2017-02-08
Wildalivet
Wildalivet

Jag kan tillägga att mina barn var 9 och 4 år och familjerätten tyckte ändå att de bara skulle va hos sin pappa varannan torsd-sönd. Men det berodde ju på hur han betedde sig mot mig. De ansåg att om han behandlade sina barns mamma illa var han inte lämplig att ha dem mer. Nu har han accepterat läget och insåg nog att det var ganska mycket jobb att ha dem.

2016-11-07
mammaeh
mammaeh

Grabbmor, skönt att höra att det fungerade för er!
Hade pappan varit delaktig i barnen när ni levde ihop och hade ni bra kommunikation? Har du några råd att ge så tar jag gärna emot dem.

2016-11-07
Maskrosmamma
Maskrosmamma

När jag och mina stora grabbars pappa delade på oss var den yngsta 1,5 år. Vi har haft varannan vecka sedan dess och det har gått bra från dag 1. Har aldrig varit några problem med någon av dom.

2016-11-07
grabbmor
grabbmor

Jag var tydlig i somras, både på samarbetssamtal och i kontakt med hans advokat, med att jag tycker pojken är för liten för att ens diskutera växelvis boende. Även familjerätten gick på min linje.
Men nu har jag fått ytterligare ett brev från advokaten med förslag på växelvis boende. Vi har inte pratat om detta direkt med varandra. Pappan har kommit med lite förtäckta hot om att det bara är en tidsfråga osv... Men det är ingen större mening att försöka diskutera, han lyssnar ändå inte på mig. Han pratar om sin rätt att träffa barnet osv, och så fort jag säger nej till hans idéer om att hämta tidigare tex så tycker han att jag hindrar honom från att träffa sin son.
Så svaret på frågan om hur han ställer sig till barnets bästa, är att han blandar ihop det med sitt eget bästa.

2016-11-07
Maskrosmamma
Maskrosmamma

Skulle detta dessutom ske i samband med förskolestart så blir det alldeles för många stora förändringar för den lilla! Det bästa för barnet är att ni fortsätter som ni har gjort hittills. Hur ställer han sig till barnperspektivet?

2016-11-07
Iowhannah
Iowhannah
Barn på 2 år och 3 månader

Om varannan helg funkar för alla, varför då ändra det till nåt som kan skada barnet? Han får fortfarande träffa sitt barn regelbundet och han själv verkar inte särskilt redo att ta mer ansvar ändå.

2016-11-07
Iowhannah
Iowhannah
Barn på 2 år och 3 månader

Jag tycker faktiskt att han är för liten för att kunna hantera de olika hushållen och när du säger att pappan struntar i era rutiner mm så blir det inte tryggt för ett sådan litet barn. Kontakta familjrätten så kommer det att kankse hjälpa er eller gå till rätten . Att han ska ha varannan helg låter bra till pojken har blivit större och kan hantera de olika rutinerna och reglerna. Min vän blev själv med sina barn när de var 6 mån och tre år. pappan där tyckte också varannan vecka och efter mycket om så gav hon med sig för hon visste att pappan inte kommer att klara av det. Sagt som gjort efter att de ha testat det i tre omgångar tyckte pappan också att varannan helg passar bäst då kan inte orkade. Nu är pojkarna stora 15,12 år och sedan de var 6 år har de bott varannan vecka då de var mogna för att klara av de olika hemmen- kram

2016-11-07
maia19
maia19

Frågar man pappan så anser han säkert att han varit närvarande. Men att vara med pojken max en timme per dag i snitt under hans första månader, inte sova i samma rum som oss, inte ta ansvar för skötsel osv och sen inte ha regelbunden kontakt förrän vid åtta månader.... Det räknar inte jag som att vara närvarande.
Dock fungerar faktiskt varannan helg väldigt bra för pojken.

2016-11-07
Maskrosmamma
Maskrosmamma

Jag förstår fullt om du inte vill ha växelvist boende med någon som knappt varit närvarande i barnets liv. Speciellt inte när det rör sig om en 1,5-åring! Jag tycker att han är alldeles för liten för att flytta runt så där, han behöver sin trygga och fasta punkt. Jag hoppas verkligen att du får rätten på din sida om det skulle gå så långt!

2016-11-07
Iowhannah
Iowhannah
Barn på 2 år och 3 månader

Usch, stackars liten...
Förslaget från pappan är att vi har kortare intervaller 2+2+3. Men även det känns fel för mig.
Min son är en trygg liten pojke, men jag vill inte äventyra hans trygghet. Han är ju nöjd med hur livet är nu, vet inget annat. Hans pappa har aldrig varit en del av hans vardag, inte ens när vi bodde ihop.
Dessutom har vi dålig kommunikation, pappan struntar i våra rutiner, och undanhåller saker för mig.

2016-11-06
Maskrosmamma
Maskrosmamma

När min yngsta dotter gick på dagis fanns de en tjej på samma avdelning som bodde växelvis hos sina föräldrar. Hon va lika gammal som min dotter 2 år. Måndag morgon kom hennes mamma med resväska och dottern till dagis. När mamman hade gått satt dottern och storgrät i frökens famn för hon visste att hon inte fick se mamma på en vecka. Nästa vecka samma sak fast då var de pappan som kom med resväskan o dottern.Det va hjärtskärande att bara se på denna lilla flicka och hennes resväska vid hennes plats. Personligen tycket jag att hon va alldeles för liten för att behöva ha de så som hon hade de.

2016-11-06
LillaMy85
LillaMy85

Läser och läser och läser allt jag hittar på nätet om växelvis boende.... Blir lite fundersam då jag hittar lite info om att det kan fungera även för småbarn. Men överlag hittar jag info om att det inte rekommenderas.
Men skulle gärna vilja veta om nån har egen erfarenhet av det, eller har nån i närheten som har det.
Är orolig för att det finns risk att det går till domstol och att det blir en dom till pappans fördel... Visserligen har jag en bra kontakt på familjerätten som sett pappans sämre sidor, men ändå..... 😕

2016-11-06
Maskrosmamma
Maskrosmamma

Det är så jag oxå resonerar. Han har på flera sätt visat att han inte ser till pojkens bästa... Blandar ihop vad som är bäst för barnet med vad som är bäst för honom själv...
Jag har själv ingen direkt erfarenhet av växelvis boende, och känner som sagt instinktivt att det är helt galet just nu.

2016-11-05
Maskrosmamma
Maskrosmamma

säger som de andra, nej ert barn är för litet för växelvis boende. Ett så litet barn är i behov av stabilitet och förutsägbarhet. Kontakta familjerätten för stöd om du känner att du behöver.

2016-11-05
Fiakatten
Fiakatten

Växelvis boende i den åldern är ett solklart NEJ! Om pappan ändå trycker på det så får han gå via tingsrätten. Och även där kommer han inte få igenom det för familjerätten stöttar inte växelvis boende innan 3års ålder. Att pappan är så nonchalant till barnens bästa redan nu och har mage att begära fett säger mycket om han som förälder. Säg nej rakt ut utan disskusion. Och vill han ändå så hänvisa till familjerätten/tingsrätten.

2016-11-04
jenniferj
jenniferj

Vi gick till familjerätten för att vi inte kunde prata med varann. De hjälpte mig jättemycket när pappan ville ha flickorna mer. De tyckte inte han var lämplig och nu är de hos honom varannan torsd-sönd. Är så tacksam att de kunde ge mig röst när man kände sig helt överkörd och hjälplös.

2016-11-04
mammaeh
mammaeh
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...