App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Ungängesförälders rättigheter

Jag och exet har gemensam vårdnad om vår ettåriga son, men han bor hos mig och ska vara hos sin pappa varannan helg. Vi har gått i samarbetssamtal (som han inte ville fortsätta med) och han har dragit in advokat som har gett förslag på umgänge (har dock inte hört något från advokaten på över en månad efter att jag svarade på förslaget). Nu tycker pappan att han kan bestämma hur och när han ska ha sonen, att jag bara ska anpassa mig. Han kan höra av sig två timmar innan och vilja ha honom flera dagar. Jag kan inte planera nåt och pojken märker förstås att jag mår dåligt av hans pappas beteende. Säger jag att det inte passar så säger han att jag hindrar honom från att träffa sin son. Jag har verkligen inte hindrat deras umgänge, i början var det dessutom jag som såg till att de sågs överhuvudtaget. Men jag ser till pojkens bästa i första hand, vilket jag inte tycker pappan gör. Pojken är lite påverkad när han varit hos sin pappa, har svårt att somna, är väldigt mammig osv, men glad för övrigt. Han tycker det är jobbigt och gnäller när jag packar nåt, men blir glad så fort han fattar att jag ska följa med honom. Pappan har även struntat i vilka rutiner pojken har här hemma, och dessutom äter han inte så bra hos pappa. Min fundering är hur stora krav en ungängesförälder kan ställa när det gäller oplanerade tillfällen? Och har någon tips på bra advokat I Västmanland, tror det är läge att skaffa en nu. Tack på förhand för era åsikter.

2016-07-19
Maskrosmamma
Maskrosmamma

Ska även tillägga att om sonen visat tecken på att må dåligt av övernattningarna så hade jag satt stopp för dem. Men han är en väldigt glad och trygg unge och jag har insikt i hur han har det hos pappa via farfar och bonusfarmor.

2016-09-23
Maskrosmamma
Maskrosmamma

Oron vid packning har gett med sig nu, tack och lov. Och sonen verkar inte alls lida av övernattningarna, blir glad när pappa kommer och hämtar honom. Vi hade en stegvis upptrappning under våren, vilket jag fick stå på mig om, pappan ville helt plötsligt ha hela helger innan han ens haft en övernattning.
Det senaste nu är att han vill ha växelvis boende från den dag han börjar på förskolan! Har ni hört nåt så galet?!? Och han påstår att det är för sonens bästa... Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta...

2016-09-23
Maskrosmamma
Maskrosmamma

Kråkor och stavfel, hoppas ni fattar iaf.

2016-09-22
FruMarin
FruMarin

Växelvis boende för barn under 5 år är enligt all befintlig forskning riktigt jävla dåligt!!!!!!!!!! Man har rätt till umgänge, men att varannan helg ska vara direkt nu när han är 1år?? Rätt brutalt och sonen reagerar på det, med oro och gnäll vid lackade väskor mm. Sonens bästa måste komma i första hand. Låt öppen ha umgänge dagtid med sonen varannan helg, men sonen bör inte sova borta från mamma, tycker jag. Låt pappan komma och hälsa på hos er istället också, eller ta en promenad mellan varannan helg också. Dock bör det stämma överens med ert schema. Nu har han träffat en ny pingla och då vill han såklart visa upp sin son och sina egna färdigheter som pappa. Handlar inte sp mycket om sonen som jag ser det, från pappans sida. Försök få bort sovnätter hos pappan i ungängesavtalet, till en viss ålder. Typ 2? Börja successivt sen med en natt varannan helg och se hur det går.

2016-09-22
FruMarin
FruMarin

Jag anser inte att växelvis boende är bra för pojken. Han är fjorton månader nu och förvisso en väldigt trygg liten pojke. Men det beror nog mest på att han har en trygg punkt hos mig.
Han har haft övernattning varannan helg hos sin pappa sen i maj. Det funkar faktiskt bra, två nätter verkar dessutom gå bättre än bara en natt.
Jag anser att han är en bra helgpappa, men tror tyvärr han är en sämre vardagspappa...
Jag har försökt tala om för honom att jag oxå har ett liv och vill kunna planera det, men det verkar han inte bry sig om. Men jag sätter stopp när han försöker sätta sig på mig. Men jag får kompromissa en del, för pojkens bästa så bör det vara så få bråk som möjligt.

2016-09-22
Maskrosmamma
Maskrosmamma

Vilken sörja. Är växelvis boende det bästa för sonen eller vill han ha det så för sin egen skull? Hur gammal var nu pojken? När jag pratat med familjerätten om min/vår situation så har dem sagt att, eller snarare rekommenderat, att dottern inte ska sova från mig förrän hon är ca 3 år. Nu finns det ju en del andra omständigheter här men dem sa att det är vad som rekommenderas när föräldrarna inte levt tillsammans alls eller under en väldigt kort tid under barnets liv. Detta för att barn behöver en fast och trygg punkt. Umgänge i all ära, men inte övernattningar. Tråkigt att han hela tiden verkar jobba emot dig. Som jag skrev i mitt första inlägg så hade jag aldrig accepterat att min dotters pappa kommer någon timme innan och säger att han ska träffa henne. Nog för att hon har rätt till sin pappa, men man måste kunna planera sin egen vardag. Har du frågat honom hur sonen hade hanterat det om det inte finns någon struktur eller planering i det hela? Dvs han lämnas på fsk men har ingen aning om vem som hämtar...

2016-09-21
sabinaemelie
sabinaemelie
Bebis på 14 månader

Ja du, det har väl stått rätt stilla så att säga. Advokaten har fortfarande inte hört av sig, trots att jag har försökt ta kontakt tre gånger.... Det är nåt lurt med det hela, misstänker att advokaten inte längre är inblandad... Men jag har inte fått någon info.
Exet har även en ny partner, som han inte berättar om. Jag har dock sett dem tillsammans ett par gånger själv, och troligen har sonen träffat henne flertalet gånger oxå.
Och senast igår kom ett utspel från exet om att han är besviken på mig som inte har sökt förskola i den kommun där han jobbar... Vilket min kommun inte ens skulle godkänna. Och dessutom menar han att det bästa för sonen är att han ska börja med växelvis boende samma dag som han börjar på förskolan....
Jag har fortfarande inte fått några föräldradagar från exet. Däremot funkar tiderna bättre nu när han jobbar igen. Han är lärare så under sommaren var han ju ledig. Och så är jag tydlig med att jag vill ha fasta tider och rutiner. Han däremot tycker vi kan bestämma ett par timmar innan ifall jag ska hämta eller om han kommer och lämnar...

2016-09-21
Maskrosmamma
Maskrosmamma

Ser att jag glömde svara... Hur har det gått för dig/er?

2016-09-21
sabinaemelie
sabinaemelie
Bebis på 14 månader

Tack Sabinaemelie, det du skrev är ju sånt jag vet men behöver påminnas om. Jag har gjort så mkt för att det ska funka, och för att sonen ska vara trygg (vilket han är oxå). Men när han börjar tjafsa så här så blir jag både arg, ledsen och irrationell känslomässigt.
Vi har en jättebra "soc-tant" som verkligen ser till barnets bästa, det är väl därför han inte vill gå där mer. Hon har gett mig mkt kött på benen inför såna här situationer, men ändå börjar jag tveka... Men sonens bästa kommer alltid stå i mitt fokus.
Och på sätt och vis så finns det ju en chans att jag tjänar på hans strul, blir det rättsligt så blir ju allt sånt här minus för honom.

2016-07-20
Maskrosmamma
Maskrosmamma

För det första så är det barnets rättigheter som gäller och inte umgängesförälderns. Det är pojkens umgänge och inte pappans... Pappan verkar inte alls tänka på er sons bästa utan på hur HAN vill ha det. Dotterns pappa var exakt likadan men jag har inte gett mig och äntligen har han "gett vika" och förstått att det inte handlar om att det ska vara på ett visst sätt för att jag vill det, utan för att det är bäst på våran flicka. Barn har rätt till umgänge med den andra föräldern så länge det gynnar dem. Om pappan tex brister i omvårdnad, rutiner och sånt som skapar trygghet hos barn så kan du absolut slå larm till soc (eller advokat). Dotterns umgänge med sin pappa är planerat 6 månader framåt i taget, så jag hade aldrig accepterat om han kom och rucka i hennes vanliga rutiner hemma hos mig. Hoppas det löser sig, lycka till!

2016-07-19
sabinaemelie
sabinaemelie
Bebis på 14 månader
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...