App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Tips önskas ang föräldradagar

Jag är ensamstående sedan i höstas och pojkens pappa vill inte dela med sig av sina föräldradagar. Jag är förvisso jäkligt stolt över att få mina 240 dagar att räcka så länge som jag tänkt vara hemma, men ekonomin skulle bli bättre ifall jag kunde övertala honom att föra över lite dagar till mig. Hittills har han inte varit föräldraledig och har inte några direkta planer på det heller. Han tog inte ens ut de 10 dagarna i samband med förlossningen... Hans lösning är att han tycker sonen ska börja i förskolan tidigare. Planen sen dag 1 har varit att han ska börja vid 1,5 år, vilket jag känner är det rätta för vår son. Pojkens pappa har vid samarbetssamtal sagt att han ska ta ut föräldradagar på helger (han har sonen varannan helg) och att de kan vara bra att ha i framtiden ifall jag blir sjuk så att han måste ta hand om sonen, eller om sonen blir sjuk.... Nån som varit i liknande situation och har tips om hur jag ska övertala honom? Har försökt förklara hur allt funkar, men jag är rädd att de flesta av hans dagar kommer frysa inne till slut...

2016-06-23
Maskrosmamma
Maskrosmamma

Vet verkligen inte vad som gäller i sånna här frågor så jag undrar, om du har vårdnad om barnet och pappan bara har varannan helg har han verkligen rätt till halva föräldradagarna då? Som sagt inte mitt område men tycker det låter så konstigt!

2016-06-23
Cprinter
Cprinter

Jo tack, jag vet... Har man väl skaffat barn blir man liksom aldrig av med dem heller. Det går tack och lov bättre och bättre, var fruktansvärt jobbigt i början att lämna barnen. Men man vänjer sig. De är bara borta varannan Tors-sönd tack och lov. Fast på somrarna är det eh hel vecka *2. Och första julafton var hemsk!

2016-06-23
mammaeh
mammaeh

Vi har haft samarbetssamtal via familjerätten, men det hjälpte inte... Allt är ju frivilligt och även om de försökte medla så vill han ändå inte ge mig dagar.
Det känns verkligen så surt, inte nog med att familjedrömmen krossades så fick jag dessutom inse att den jag älskade inte alls var den person jag trodde. Folk måste ju tro jag är helt korkad som skaffade barn med en sån skitstövel. Och det kanske är sant oxå iofs. Men kärleken är blind...

2016-06-23
Maskrosmamma
Maskrosmamma

Jag förstår din frustration! Har själv ett ex som jäklats väldigt mycket bara för att straffa mig, utan att tänka på barnens bästa. Vi gick till familjerätten och de hjälpte mig mycket. De bryr sig inte om vad föräldrarna tycker de har rätt till utan vad som är bäst för barnen.

2016-06-23
mammaeh
mammaeh

Ja, sak samma... Jag har försökt förklara för honom att om jag får 50-100 dagar av honom så säkras sonens ekonomiska trygghet hos mig utan att behöva riskera sin egen ekonomiska trygghet. Men det hjälper inte. Med största sannolikhet kommer de flesta dagarna rinna ut i sanden... För han prioriterar sitt jobb väldigt högt, högre än sin egen familj. Därav har jag svårt att tro att han kommer att ta ut särskilt många föräldradagar...

2016-06-23
Maskrosmamma
Maskrosmamma

Han kan avstå semester och istället ha FL hela sommarlovet. Då kan han ta ut FP hela lovet OM barnet är med honom såklart. Annars kan han ta lågnivådagar de helgdagar han har barnet. Eller andra lovdagar som han har barnet.

2016-06-23
solskensmamman
solskensmamman

Har pratat med fk och fått två skilda svar ang föräldrapenning och sommarlov. Det första svaret var att de första fem veckorna räknas som semester och då kan man inte ta ut fp. Och det andra svaret var som Solskensmamman skriver. Hur som helst behöver han inte pengarna för att klara sin försörjning. Hade vi bott ihop hade jag tänkt jobba under sommaren då han ändå har sommarlov och ville gärna dela på föräldraledighet pga jämställdhet mm.
Nu vill han varken betala för sonen eller dela med sig av föräldradagar... Men han träffar iaf pojken varannan helg, så han bryr sig ju om honom iaf. Det är som att han försöker straffa mig genom att förstöra min ekonomi...

2016-06-23
Maskrosmamma
Maskrosmamma

Han kan ta ut FP hela sommarlovet utan att ta ledigt. Har man 4 eller fler dagar ledigt i sträck, så får man ta ut SGI-dagar även om man 'jobbar'. Så det är inte konstigt att han vill få ut sina dagar/pengar. Men taskigt då det inte gynnar barnet.

2016-06-23
solskensmamman
solskensmamman

Har som sagt försökt förklara hur det funkar men det är som att han inte vill fatta. Och tidigare har han påstått att han inte kan vara föräldraledig... Han har dessutom sommarlov med lön, och en bra lön till och med.
Och det var han som bad oss flytta när sonen var tre månader. Blir så less... Känner att jag börjar få slut på argument. Kommer kunna klara mig ändå, men det vore skönt att slippa tömma alla sparkonton.

2016-06-23
Maskrosmamma
Maskrosmamma

Han kan inte ta ut dgr på helgen bara, måste då ta ut fredag eller måndag med. Fy vad elakt gjort att inte tänka på vad som är bäst för barnet! Stå på dig och lycka till!

2016-06-23
mammaeh
mammaeh
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...