App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Övertrött 3,5 månaders

Brukar läsa ofta men har aldrig skrivit något, men skulle behöva höra om era 3 månaders sömnvanor. Vår kille skriker tills han till slut somnar av utmattning varje kväll, det har pågått i snart en månad. Vi tror inte att det är kolik, jag upplever att han blir övertrött, men har försökt att lägga honom vid första trötthetstecknet, nån gång har jag lyckats få honom att somna innan men då har han vaknat till efter en stund och sen börjar skriket. Det jag undrar är om det är vanligt att det kan vara såhär i den här åldern, om det är nån utvecklingsfas? Hoppas ju på att det ska bli bättre snart men känns så hopplöst, det är allt mellan 20 minuter till någon timmes skrik. Det går något bättre på dagtid men han blir snabbt trött, är pigg och glad max en timme åt gången. Han är född 5 veckor tidigt. Tacksam för svar med era erfarenheter/råd/tips :)

2016-06-09

HildaEmilia:
Googlade på det här med att bebis har svårt att komma till ro och somna på dagen (och inför natten också för den delen). Och hittade den här tråden. Exakt så som du beskriver att du/ni har det med er tjej har vi det nu med vår pojke på 3 mån och 1 vecka. Men ska testa amma mer intensivt under dagen. Kanske kan det funka! :)

Bra input också på det långa inlägget nedan angående bebisars närhetsbehov. Instämmer i det du skriver.

2023-01-14
Anits27
Anits27

Denna kommentar har tagits bort av dess författare.

2023-01-14
Anits27
Anits27


angelica840720: du hjälper ingen med detta inlägg. alla barn är olika och det finns inte ett rätt sätt att göra det på. din ton är väldigt dömande mot dem som inte gjort som du och det är inte det man behöver som nybliven förälder.

Vi har också precis gått in i en fas där vår lilla tjej blir otroligt missnöjd och varken vill äta eller sova. Tyvärr inte isolerat till kvällen utan över dagen också 😩 det har slutat med att jag pumpat ut och vi gett henne i flaska och först när hon ätit en stund ur den går hon med på att ta bröstet. Jag testar nu att amma henne så fort hon håller på att vakna. Det verkar funka bättre, kanske att det är att hon slipper hantera både hunger och trötthet samtidigt.. heja er allihopa! fy tusan va bra ni är! Snart är väl den här fasen över också ❤️

2023-01-10
HildaEmilia
HildaEmilia
Bebis på 4 månader

Denna kommentar har tagits bort av dess författare.

2023-01-10
HildaEmilia
HildaEmilia
Bebis på 4 månader

Vår tremånaders fick också svårt att sova och verkade övertrött om kvällarna. Hon ville inte äta (jag ammar) för hon var så trött och ledsen. Det enda som funkade var när jag sjöng!
Men sen testade jag också att amma henne mer under dagen (eftersom jag misstänkte att hon var trött på kvällen för att hon var hungrig också) och sen dess är hon nöjdare! Kanske en slump men kanske också därför hon blev nöjdare om kvällarna! Det är bättre nu efter ca en vecka, hoppas det blir bättre för er snart också!

2022-02-01
Rewi
Rewi

angelica840720: okej vet inte om jag missförstod hela ditt inlägg, eller om det är för att det är fruktansvärt provocerande inlägg. Men vad fint att du löste gåtan med DINA barn. Den lösningen är inte för alla barn. Jag bar tex min dotter dag ut och dag in tills 8 månaders ålder och ammade fritt men hon varken sov eller var särskilt nöjd för det. Upplevde verkligen ditt inlägg som nedklankande för alla som inte gjort/gör som du. Usch vad jag inte uppskattade ditt inlägg. Hoppas att jag har missförstått allting.

2022-01-31
Fruuuuuu
Fruuuuuu
Bebis på 12 månader

Även om det inte hjälper dig som skrivit inlägget så vill jag skriva i hopp om att hjälpa någon.
Jag vet att det råder delade meningar om så mycket och alla ska få göra det de tror är bäst för sitt barn såklart men jag tror så innerligt och har 2 barn själv som stöder den teorin att en bebis inte ska sova själv utan på/intill sin förälder då det är de det behöver och mår bra av. Båda mina barn har i princip aldrig skrikit någonsin men de har fått jätte mycket närhet, närvaro och fått amma fritt när de vill.
Så fort de sovit erbjuder jag bröstet, försökt lära mig tidiga signaler på trötthet och burit dem mycket i sele där de fått sova. Tror många vill ha ett enkelt svar på en smidig lösning men det finns ingen bebis som frivilligt ligger själv, det är en överlevnads instinkt att vara nära sina föräldrar.
Om amma är inte bara mat utan närhet och trygghet, den naturliga nappen och bebisar gillar att snutta. Mina barn har inte velat ha napp för de har fått bröstet så mycket de vill och de har aldrig velat eller behövt snuttis för de har alltid legat i min famn, på mig eller tätt på sidan. De har sovit hela nätter jämt och aldrig drömt mardrömmar eller varit oroliga. Det beror självklart på mer än närhet och amning men närhet och trygghet/lugn/snutta är en viktig del i god sömn. Ger man ersättning så får man såklart bortse från det jag skriver om att snutta och amma fritt men principen är ju samma, mat, närhet och behovet av att snutta på nått.
Om din bebis gråter/skriker så är det en kommunikation att nått är fel. Bebisar behöver inte skrika men vi blir intalade att alla bebisar skriker men det hjälper ju ingen att tänka så.
Sen vet jag att det finns olika situationer som gör det jag skriver svårt att leva upp till då barnet kan ha magknip/kolik, man som förälder inte orkar bära sitt barn så mycket eller man har svårt att sova när barnet sover på en eller bredvid på natten och då måste man såklart försöka hitta ett sätt som fungerar ändå.
Och om en bebis somnar lugnt och tryggt i egen säng från start så fine och grattis men om det sker via skrik och gråt till en början där bebis tillslut lär sig sova själv så är jag övertygad av mycket av att barnet tillslut ger upp att skrika för den inte får respons av sin förälder. Gjorts studier som visar att bebisars hjärtan slår mycket fortare(i stress) av att sova ensamma.

Och när man tittat på PSD så är det inget barn som sovit nära sin mamma som inte röker/druckit alkohol/tagit medicin/sovit utan stora täcken och kuddar och i en säng ej soffa som verkar ha dött av PSD vilket jag önskar skulle göras fler studier kring men bara en addering som jag tror mycket på även om jag inte har bevis för det.
Men är man orolig så är det ju bättre att följa rekommendationerna om att sova brevid i babynest först månaderna.

Som sagt skriver det från hjärtat i hopp om att hjälpa och lyfta nått som jag sällan själv läser men läst av många som oxå talar för att de haft lugna trygga bevisar när de fått dessa behov uppfyllda om de inte har ont vill jag igen säga, men även då är ju närhet det bästa man kan ge.
Jag är ingen expert men gör ont i mig att så många bebisar förväntas kunna ligga själva och sova och när de inte gör det tror man att nått är fel men det är som sagt helt naturligt. Det onaturliga är att sova själv. Människan är flockdjur. Vi som lever i parrelationer vill oftast gärna sova tillsammans men vi tror och tycker att en liten bebis som kommer liten och hjälplös från mammas mage skulle vilja sova ensam i en säng eller ännu värre i ett eget rum helt utan mamma och pappa.
Jag vet att ingen gör det mot sitt barn för att vara dum mot sitt barn på nått sätt utan för vi tror eller blivit intalade att det är rätt. För mig finns ingen logik i det alls nu när jag har egna barn men hade själv den bilden innan att så skulle det vara men ändrade mig helt när jag fick mitt första barn.Och ja det är tufft ibland att ge sitt barn allt det men du har allt att vinna♥️

2022-01-31
angelica840720
angelica840720

Han sover inte så bra i vagnen heller, men nu har det gått något bättre sista veckan, någon kväll har det nästan inte varit något skrik så jag känner hopp nu :) har funkat att gå runt och bära på honom med en filt över axeln dom han kan gosa in sig i :P

2016-06-18

Om ni skulle prova låta honom somna i vagnen? Min dotter som är 15 månader somnar fortfarande i vagnen sen flyttar jag över henne tills sin säng

2016-06-13
majbarn5
majbarn5
Barn på 2 år och 7 månader

Vi hade likadant med vår dotter när hon var i den åldern, men de berodde på att hon inte fick i sig tillräckligt med mat (jag hade inte tillräckligt vid amning). Men efter vi började med ersättningen efter amning så blev de mycket bättre!

2016-06-13
anjeelika

Det ska finnas någon som kallas 12 veckors kris, då barnen ska vara extra oroliga. Märkte inget förrän min tjej blev 4 månader, mer beroende av närhet än tidigare. Speciellt under natten som du skrev jag fick ha heb e supernära och vagga henne till sömn. Så fort jag la ner henne i sängen eller släppte henne blev hon hysterisk! Fick se till så att hon sov riktigt djupt innan det gick att lägga henne. Bästa tipset är ha tålamod för det går över! Ha något med din doft om barnet sover i egen säng :) så känns det tryggare.

2016-06-13
Mannou82
Mannou82

Okej, ja vi försöker få honom att sova så mkt som möjligt på dagen men det blir svårare att söva honom ju senare på dagen det är, på förmiddagen kan han nästan somna in själv. Tack de hoppas vi också 😊

2016-06-11

Vår 2-månaders brukade vara likadan men vi har märkt att hon blir nöjdare och skriker mindre på kvällarna om hon sover bra på dagen :) har även hört att D-vitamindropparna kan orsaka magont. Hoppas det blir bättre för er och lillen snart!

2016-06-11
milia91
milia91

Tack för era svar, jag brukar gå runt och vagga honom i famnen men han har blivit så stark så han har börjat vända sig i famnen. Känns så hopplöst, vet inte om vi gör något fel eller om det helt enkelt inte går att göra något åt. Man önskar att man hade ett facit så man visste att man gjorde rätt 😋 en annan fråga, hur får jag mitt namn att synas här när jag skriver inlägg?

2016-06-10

Det är klart att det kommer gå över! Men ingen kan ju veta när men när de är så små så går det fort i svängarna. Ni kanske ska testa ett annat sätt att natta på. Testa er fram och se vad som funkar för er. Jag har alltid vaggat mina barn. Det har funkat bäst när de varit övertrötta eftersom man då håller i dem så de inte kan sprattla iväg.

2016-06-10
Rusty2000
Rusty2000
Gravid i vecka 16

Jag är ganska säker på att det inte är magont, jag ser att han blir trött, gäspar och börjar bli gnällig, ögonen blir trötta, fast han kan inte komma till ro, sen går det över till att han blir super sprallig och skrattar o pratar en stund och sen blir det från en sekund till nästa gallskrik, när han väl lugnar ner sig så slocknar han direkt, men jag mår så dåligt av att han ska gråta sig till sömns varje kväll. Så hade varit skönt att höra att det är någon övergående period :P

2016-06-10

Gaser eller magont? Tarmarna är inte färdigutvecklade när de födds utan tar några månader så det kan vara så att hans mage börjar bli färdigutvecklad om du förstår vad jag menar. Det brukar ofta göra ont på kvällen. Har haft samma med båda mina barn.

2016-06-10
Rusty2000
Rusty2000
Gravid i vecka 16
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...