App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Hur finner man styrka?!

Jag är ensamstående på heltid, får ingen avlastning alls. Hur gör ni som är i samma sits för att samla kraft och ork?! Jag tror jag blir galen här hemma! Speciellt nu när sonen (9mån) är sjuk. Han är ledsen och gnällig STÄNDIGT hela dagarna och Ella nätterna jag får inte sova någonting förutom några ynka minuter hit och dit. Jag tappar mitt tålamod sp fruktansvärt lätt nu speciellt när jag inte fått någon sömn😭

2016-03-11
jenniferj
jenniferj

Kanske någon som kan fixa lite fräsch nyttig mat till er, det funkar att äta på engångstallrikar om man inte orkar/hinner diska. Någon kanske tom kan hjälpa till med tvätten. Kan ju ringa på hos någon granne och be om hjälp, kanske de kan tex handla åt dig. Miljöombyte brukar kännas bra, kanske ni kan ta en fika eller äta lunch hos någon kompis. Eller gå på någon öppen förskola, ibland kan personal ta barnen en liten stund så du kan ta en kopp kaffe eller blunda ögonen 5 minuter. Hör av dig till bvc om råd och tips.

2016-04-03
Felicia B
Felicia B

Mamma mu sorry om jag stavat dig fel. Men ville bara skriva att jag tycker du är en så fin människa som direkt tänkte på att hjälpa till. Jag önskar ts att allt löser sig och tycker att ni ensamstående är toppen. Jag skulle nog inte klara mig utan hjälp från make, släkt och vänner. Bor även jag långt bort, men du det är faktiskt ok att be om hjälp. Har du inga vänner att vända dig till? Kanske någon kan ta barnen på en promenad medan du får sova lite.... Hoppas allt löser sig och att du finner kraft och tid.

2016-04-03
Felicia B
Felicia B

Jag är oxå ensamstående med en pojk på 8,5 månader. Han är visserligen väldigt snäll för det mesta, men nog tar det på krafterna att vara ensam. Speciellt när han eller jag är sjuk, tänder på g, eller bara sover kasst. Jag brukar försöka skratta åt situationen, även om det är svårt ibland.
Har du kontakt med andra föräldrar med barn i samma ålder? Vi går bla på babysång, kul för oss båda.
Och så försöker jag få till bra rutiner, men utan bråk. Jag har både plan b och c ifall nåt inte funkar som tänkt.

2016-04-02
Maskrosmamma
Maskrosmamma

Nu är jag inte ensamstående, men när karln är borta på jobb en hel vecka, så kan det vara jättetufft, speciellt de perioder då hon inte sover bra om nätterna. Då är man verkligen knäckt. Jag brukar då ha matlådor i massor, så det bara är att värma mat när man behöver. Jag sover när den lilla sover på dagarna. Städ, tvätt och sånt får helt enkelt vara tills karln kommer hem igen.

En som jag känner har varit ensamstående länge. Hon har haft en avlastningsfamilj som kunnat hjälpa till när det blev för jobbigt för henne. Då har hon kunnat lämna sin son i den familjen en hel helg, för att kunna ladda sina batterier. Utan denna hjälp hade hon nog aldrig orkat, för hon har ingen släkt som kan hjälpa till.

2016-03-12
bikers mom
bikers mom

Ajdå, hade det varit närmare hade jag gärna kunnat hjälpa dig att få lite egentid, men vi bor i Linköping tyvärr 😐 När jag får spelet på mina ungar går jag in i skafferiet och räknar till 50, tar två djupa andetag och går ut igen. Det hjälper lite iaf. Till din tröst är det snart vår, ni kan börja gå ut och tex mata ankorna i nån damm, besöka 4h-gården eller liknande om ni har i närheten, mina ungar kunde sitta i vagnen i timmar och kolla på ankor o kasta brödbitar, älskade att känna på getterna osv. Även den suraste inge går att distrahera på nåt sätt, det gäller bara att komma på vad. Med galonbrallor kan han ju krypa på gräset i vårsolen, brukar vara jättespännande för de små att känna och upptäcka på marken ute. Och försök att vila så fort ungen tar en lur! Jätteviktigt. Kram på dig!

2016-03-12
Mamma_Muu
Mamma_Muu

För mig hjälper det att gå ut och gå. Barnet mår bra av frisk luft trots sjukdom. Som en annan skrivit ovan, musik i öronen ett par minuter gör underverk! Fråga dig själv, vad gör dig glad? Har du några andra mammor i närheten du umgås med? För mig var umgänget jätteviktigt. När barnet inte är sjukt längre så träffa andra. Även de dagar då barnet är gnälligt och du inte fått sova. Det är då umgänget behövs som mest! Jag hade en mamma jag umgicks med och vi resonerade si som så att det var bättre att vara trötta tillsammans än på varsitt håll. Lättare att inte bli irriterad då!

2016-03-12
IcePrincezzz
IcePrincezzz

Minsta dottern hade också en gnällperiod mellan 9-10 månader. Konstant gnäll men nu har de gått över.så det kanske är en fas + att han är lite sjuk. Kanske tänder på g? Testa och köp babydent för tandsprickning & se om det blir bättre. & Försök och sov när sonen sover på dagarna. :)

Hoppas ni båda får sova snart :)

2016-03-12
sundstroom
sundstroom

Att det bara är att gilla läget förstår jag. Jag har ändå valt att skaffa barn så vet ju vad som väntad. Tänkte mer om någon har något tips på hur man inte tappar humöret, när det är jobbigt så är det inte så lätt att bara bita ihop. Har tyvärr ingen son kan komma och hjälpa. Vi bor i Huddinge mamma_mu :)

2016-03-12
jenniferj
jenniferj

Var bor du ts?

2016-03-11
Mamma_Muu
Mamma_Muu

Vars man hittar styrkan? Jaaa, jag laddar batterierna under toabesök/dusch eller när barnen sover. Nu har jag sambo och har egentligen inget att gnälla över alls men det är jobbigt att ha barn. Det kommer fortsätta vara det i flera år framåt. I perioder blir det ingen sömn, så är det bara. Tyvärr får man nig bara lov att bita ihop tills tillfälle ges att bryta ihop. Sen samlar man sig och gör om allt igen. Du har ingen mor/far föräldrar att ta hjälp av? En kompis? Barnets andra förälder?

2016-03-11
Plumpan
Plumpan

Min dotter hade en period precis där vid 9-10 månader när hon också gnällde i princip hela tiden. Under samma period fick hon fyra tänder så jag tror det har berott på det. Jag har hela tiden försökt distrahera henne så att hon inte "kommer ihåg" att gnälla, det gör jag fortfarande. Gnäller hon så börjar jag prata med henne och frågar typ "var är lampan" eller "varför är du arg" sen pratar jag på om allt möjligt (man låter skitlöjlig) och då brukar hon bara lyssna. Ibland börjar jag sjunga klappa händerna när hon är arg och då blir hon tyst 😊 Plocka fram saker att leka med som ni inte brukar leka med och se om det är roligare, skålar, slevar, vispar och kastruller är favoriter här hemma 👍 Min sambo jobbade också väldigt mycket det första året och jag tog dottern ALLA nätter tills hon var 11 månader så jag förstår att du är trött. Min räddning har varit att få ta en dusch ensam i 10 minuter när sambon kommit hem bara för att koppla bort allt, så jag ger en stor eloge till alla ensamstående som orkar 24 timmar om dygnet. Kämpa på! Det kommer bli bättre och det kommer gå fortare än du kan ana! 👍

2016-03-11
emli90
emli90
Barn på 2 år och 6 månader

är inte ensamstående men har en syster som skaffat barn på egen hand och har nu en till på väg (donator båda barnen) och står själv utan någon direkt avlastning (först och främst ska ni ha en guld pokal för det ni gör och orkar!!! ) hennes egna tips är öronproppar (sådana som är gjorda för att kunna höra allt men ändå inte) och sätta i musik i öronen korta stunder för att koppla bort och ladda batterierna om så bara för ett par min. det gör att hon kunde ta sig igenom dom värsta dagarna. nu vet jag inte om det skulle fungera för dig men jag har detta i bakhuvudet själv den dagen det skulle bli för jobbigt för mig att testa detta! annars så hoppas jag på att du orkar hålla ut, det går snart över och jag skickar också styrke kramar till dig!!

2016-03-11
Bettan&Leia
Bettan&Leia

Har ingen som kan hjälpa till tyvärr. Och alla måsten skiter jag i faktiskt just nu. Men är ändå så lätt irriterad och känner mig hemskt när jag inte kan hålla mig för att utrycka min ilska/irritation. Även om vi sitter och försöker leka mysa etc så tar gnället inte slut, han gnäller heeeeela tiden utan att överdriva. Och jag blir tokig, plus att man inte fått någon sömn alls😴

2016-03-11
jenniferj
jenniferj

Hallå!
Jag är heller inte ensamstående, men har som tidigare skribent en sambo som jobbar mycket.
För det första ska du inte jämföra dig och din situation med andras, det jag jag gjort och det är svårt att låta bli. Speciellt när sociala medier trycker på med vad som "ska göras" för att vara en bra förälder osv.
Ett tips är att varje kväll se över dagen och tänka på allt du har gjort, tänk på de stunder din son var glad och nöjd, när du kände dig glad, de saker du faktiskt har uträttat. Även om stunderna är små och korta, så välj att fokusera på dem. Har du någon nära vän? Förälder? Morförälder? Om du har någon i din närhet som du litar på och som barnet känner sig trygg med kan det vara en idé att låta den ta med sig din som ut på promenad en timma eller två, så du kan få vila en stund. Jag tycker själv det är svårt med såkallad egentid, men så som du beskriver din situation kan det vara skönt att få bra för dig själv en liten stund, utan att lägga uppmärksamhet på någon annan.

Nu, med risk för att vara klyschig, så är småbarnstiden bara en kort period i era liv, även om det känns otroligt jobbigt nu. Kämpa på och försök lägga fokus på det positiva! Alla "måsten" som städning och dylikt finns kvar, du kan ta det när orken infinner sig. Lycka till, och våga be om hjälp! Kram😊

2016-03-11
JCHR
JCHR

Jag är inte ensamstående men har en man som jobbar 24/7 så inte mycket hjälp därifrån tyvärr. Vet precis hur du känner. Bara att bita ihop, inte fokusera på att det känns förfärligt, släpp alla måsten och anpassa dagen så gott det går efter vad ni båda orkar. Ligg i soffan, titta tv hela dagen om det lugnar. Ge den mat som barnet gillar (även om det är saft/glass, välling, korv, macka etc). Du kommer fixa det men det är inte lätt! Styrkekramar 💜

2016-03-11
IcePrincezzz
IcePrincezzz

Jag är dock inte ensamstående på heltid. Men jag vet ändå hur jobbigt det är. Hade docl avlastning ibland. Extra jobbigt när de små blir sjuka. Styrke kram 💕

2016-03-11
swanin
swanin

Vill bara skicka världens största styrkekram! ♡

2016-03-11
MamsanMaria
MamsanMaria
Bebis på 14 månader
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...