App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

10dagar...

Det där med föräldrapenning för pappor... Ni som har koll sen innan, exakt vad är det vi (min sambo) ska göra för att få ta ut de där 10dagarna och registrera sig som pappa till barnet? Och i vilken ordning? Kan han anmäla faderskap innan kotten är född eller måste man vänta på barnets personnummer?

2016-02-29
Tessilitess2014
Tessilitess2014
Barn på 3 år och 2 månader

Första dagen vi kom hem, så anmälde han till FK. Han använde vårt barns person nummer och fyllde i uppgifter. Sedan så fick hans arbetsgivare också lämna flera uppgifter och det var de som tog tid. Men han fick pengarna utbetalda innan han på pappret var far till barnet.

2016-03-01
Leniizzen
Leniizzen

Okej ja vi kanske har kortare hantering här jag vet inte. Vi gick bara till socialkontoret och skrev på pappren när vi varit på BVC då de låg i huset bredvid och vi blev inte kallade till något möte. Men vi bodde i en mindre stad då och de kanske spelar in?

2016-03-01
Maryhulth
Maryhulth
Barn på 1 år och 11 månader

Det är säkert inga problem men det tar väldigt olika lång tid i olika kommuner för det hanteras på lite olika sätt. Vi hade tänt ordna allt efter födseln men när vi fick besked om att det kunde dröja upp till 2-3 månader innan vi blir kallade till möte för att skriva på faderskapspapper så kändes det lika bra att göra så mycket som möjligt innan.

2016-03-01
Madeleine917
Madeleine917

Maryhulth - Vi fick vårt första barn i höstas och hade det lika lätt. Visst hade jag helst fixat faderskapet innan bebisen kom, ifall förlossningen hade gått åt helvete, men som tur var gick allt bra 😊

2016-03-01
Iowhannah
Iowhannah
Barn på 2 år och 4 månader

Fast jag och pappan är inte gifta och vi hade inget krångel alls med FK. När sonen var född gick han in och anmälde och tog ut sina 10 dagar. Sen gick vi och fyllde i faderskapet 1-2veckor efter sonen var född. Men som sagt 2013 kanske de va annorlunda. Får se om de blir något krångel till sommarn

2016-02-29
Maryhulth
Maryhulth
Barn på 1 år och 11 månader

Vi hade jättekrångel med fk. Jag som mamma var redan i systemet och hade inget problem. Men han fick inte ansöka om föräldrapenning förrän han var pappa på pappret. Detta innebar att han fick först vänta tills barnet var fött så att vi fick dotterns personnummer. Detta skickades automatiskt till fk och andra myndigheter redan från BB, och vi fick personnumret på BB. Då först kunde vi kontakta familjerätten och begära faderskapsintyg. Eftersom jag pratat med dem i telefon och lämnat alla uppgifter så kunde vi dagen efter åka dit och hämta ut papper som vi fick skriva under på. Familjerätten skickade sedan allt vidare till fk. Efter några dygn kontaktade vi fk och då kunde karln äntligen ansöka i efterhand om de där 10 dagarna som de har rätt till vid förlossningen. Jag tycker det borde ha varit ett lättare system, men det är byråkrati så det förslår. Dock bör nämnas att jag och karl inte är gifta, vilket försvårar allt. Är man gift sker det automatiskt att den man är gift med blir pappa, även om pappan skulle vara en annan person.

2016-02-29
bikers mom
bikers mom

Anmäla kan man göra utan personnummer, man kan fylla i bf dagen, själva ansökan måste dock innehålla fullständigt personnummer på barnet

2016-02-29
Madeleine917
Madeleine917

Barnets födelsenummer måste finnas innan man kan anmäla. Med sonen kunde vi anmäla samma natt men med dottern fick vi vänta tre dgr.

2016-02-29
Plumpan
Plumpan

Jag är beräknad 14 april och vi har förra veckan anmält faderskapsintyg om att sambon min är pappan till barnet. Sedan sker allt per automatik, när barnets födda skickas personnumret direkt till dom och mannen tar sina 10 dagar utan problem. Bäst att göra klart allt som har med juridik att göra innan knodden är född.

2016-02-29
ungmamma
ungmamma

Vet att sambon tog ut d där dagarna och anmälde allt efter sonen var född. Han fyllde i de där 3-4 dagar efter han föddes vet jag och de blev klart typ direkt. Men de kan ha ändrats sen 2013 😛

2016-02-29
Maryhulth
Maryhulth
Barn på 1 år och 11 månader

Tack för tipsen Madeleine!👍🏻 Ja det känns ju som om det borde va smidigt att förbereda innan med tanke på att det kan ta tid sånt där med myndigheter.. Har varit inne på FKs hemsida en del men tycker det är så luddigt, står hur mkt som helst men inga jättetydliga instruktioner! Eller så är jag bara trög haha😜

2016-02-29
Tessilitess2014
Tessilitess2014

Gå in och läs på försäkringskassans hemsida. Allt står där.

2016-02-29
JennySung
JennySung

Har ingen erfarenhet sedan innan men vi har varit hos socialtjänsten och anmält faderskapet. Eller liksom förberett. För tydligen sen så rapporterar sjukhuset till kommunen där du bor att barnet är fött och vi ska då maila in till familjerättssekreteraren vikten på barnet och sjukhuset. Så de kan räkna ut konceptionstiden, sen dröjer det lite till innan han officiellt är pappa. Typ tre veckor sa hon efter att knodden är född. Hade vi inte föranmält nu så hade vi blivit kallade sedan (tar upp till tre månader) och får fylla i alla papper då.. Vad gäller tio-dagarna har sambon anmält att han tänker vara ledig och sen för han ansöka om de dagarna när knodden fötts som jag fattar det. Krångligt system känner jag att det är för hans sgi stämmer inte hos FK så han måste även ändra den vilket bara kan göras i samband med själva ansökan så det lär dröja innan alla beslut tas från FK..

2016-02-29
Madeleine917
Madeleine917
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...