App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Ingen hjälp av soc?!

Jag vill gå isär med min sambo, då det inte fungerar mellan oss. Han har stora problem med alkoholen, depression mm. Vardagen ihop fungerar inte & han är så frånvarande. Han umgås inte mycket med barna, jag får göra allting hemma osv. Det fungerar het enkelt inte och vi har haft det dåligt några år nu. Jag har sökt hjälp från soc, men får inte någon hjälp av dem pga att jag i dagsläget har ett fast arbete, men tänkt säga upp det (är mammaledig fram till Oktober). Jag vill flytta till en annan kommun & därför sökt hjälp från soc från den kommunen. Soc säger att jag måste ha ett arbete i den kommunen innan jag kan få flytta dit. De kan inte hjälpa med en bostad mm till mig och mina två barn (0 år & 4 år).. Vad ska jag göra?!

2016-02-15
Ansku86
Ansku86

Nu har vi pratats vid ordentligt och jag har fått säga mitt. Han ångrar och har haft ångest över allt som han inte gjort hemma och att han inte umgåtts så mycket med barna och mig. Han har fått sin sista chans nu att förbättra sig i allt och sluta med alkoholen mm. Han har redan varit mycket bättre sambo & pappa igen. Jag hoppas att han verkligen fortsätter i samma riktning, för att vi ska kunna vara ett lyckligt familj igen.

2016-02-23
Ansku86
Ansku86

min man har delad vårdnad med sitt ex dom har ett barn ihop och hon har flyttat 2 ggr under den tiden jag och min man varit tillsammans senast va för någon månad sen, och han har aldrig fått skriva under papper. nu har det varit inom 1 mils radie så jag tror det mer gäller om man ska flytta till en annan kommun

2016-02-17
Markar02
Markar02

Är det verkligen så frumarin? Enligt familjerätten här får mamman med barn (el pappan med barn) flytta inom rimligt avstånd. Dvs oftast inom kommunen för att umgänget inte ska drabbas. Skulle mamman flytta till porten bredvid och pappan vägrar skriva under ENDAST för att sätta sig på tvären så kan man ju diskutera huruvida han tänker på barnens bästa. Pappan har liksom inga superkrafter där han kan sätta stopp för både de ena och det andra. Det gynnar absolut inte honom vid ev tvist.

2016-02-17
sabinaemelie
sabinaemelie
Bebis på 2 månader

Om man ska hårddra det hela så får hon inte flytta från ett nummer till ett annat på samma gata utan hans underskrift.

2016-02-16
FruMarin
FruMarin

Ansku86 går han med på att du flyttar barnen till en annan kommun då? Gör han inte det är det ju kört. Då kan du bara flytta inom kommunen du nu bor i.

2016-02-16
Linda911
Linda911

Att säga upp jobbet är ju idiotisk, det vet jag. Vill inte tillbaka till arbetslösheten igen, för det är ingen höjdare! Men att få hjälp av soc har jag nästan nu gett upp pga olika orsaker. Men jag är villig att söka egen bostad, en 1:a, 2:a eller 3:a och från hjälp av bostadsbidrag och underhållsstöd skulle jag klara mig ekonomisk. Barna kommer alltid i första hand. Sen skulle jag få en lägenhet här i kommunen eller i närkommunen, då skulle det underlätta mkt. Hade varit enklare att lämna barna till deras pappa. Behålla jobbet som har idag och även klara bättre ekonomisk. Men skulle jag få en lägenhet i min hemkommun, skulle jag söka nytt arbete där under tiden jag ännu har kvar mitt gamla jobb & går på mammaledighet. Då skulle kostnaderna för att lämna barna till pappa bli lite dyrare och det är det negativa. Men oavsett vilken kommun jag skulle bo i, så är det viktigt att barna får även bo hos sin pappa så ofta det går. Dock kommer han nog inte kunna ha varna på vardagarna, pga hans jobb & om jag har barnens förskola i den kommunen jag bor i. Hade ju underlättat om även han hade haft körkort.

2016-02-16
Ansku86
Ansku86

Det är inte vännerna som lockar, för det har jag inte så många av. Det är mest hemkommunen som lockar då mina föräldrar och syskon bor där och jag har bra kontakt med dem. När jag flyttade till denna kommun jag bor i idag, lämnade jag allt och kände ingen här förutom några släktingar. Har bekant mig med sambos vänner under dessa 6 åren. Tankarna som spritt sig tidigare var att jag skulle vara helt ensam med bara mina barn i denna kommun. Jag skulle kanske må dåligt och inte få någon hjälp av nån. Om kontakten med barnens far inte skulle vara bra och vi skulle typ hata varann, så skulle allting vara bli jobbigare. Men nu tänker jag på det positiva att vi kommer ha bra kontakt med varann trots att vi är isär. Han får ha barna så ofta han vill och kan och även hans föräldrar ska få träffa barnbarnen så ofta det går. Även om vi skulle komma bra överens så skulle jag bjuda honom hem till oss och vi kunde umgås. För man vet ju aldrig om vi skulle hitta tillbaka till varann om han skulle först och främst ta tag i sina problem och söka hjälpen som han behöver. Sen komma överens om allt annat också.

2016-02-16
Ansku86
Ansku86

Det råder tyvärr fortfarande illusioner om hur enkelt och lätt det är att få hjälp av socialtjänsten samt hur enkelt det är att få egen vårdnad. Har ni gemensam vårdnad får du inte byta dagis/flytta utan hans underskrift.

2016-02-16
FruMarin
FruMarin

Säg inte upp dig innan du har ett nytt jobb! Skaffa en lägenhet i närheten så länge, bara så du kommer bort från din sambo, och sen kan du tänka på att byta ort när/om du får jobb där. Allt annat låter helt befängt. Tänk på barnen också!

2016-02-16
Iowhannah
Iowhannah
Barn på 2 år och 3 månader

Men jösses, det var det dummaste jag läst!! Du har ansvar för två barn och säger upp ett fast jobb för att du vill ha närmare till kompisarna. 😨 Och sen gnället du över att ingen GER dig en ny bostad där polarna bor?!?! Vi andra får spara pengar i år eller stå i lååånga bostadsköer, varför ska du bara få en lägenhet för att du vill det?! Och säga upp ett jobb utan att ha ett nytt att gå till, ja åter igen, skyll dig själv att du blir av med inkomsten och har råd med något, det är ju helt ditt val!
Ta ansvar för ditt liv och dina barn istället, förvänta dig inte bara att andra (soc) ska lösa saker åt dig för att du "känner för att flytta".

2016-02-16
Systeryster78
Systeryster78

Säg inte upp dej! Varför välja arbetslöshet?

2016-02-16
solskensmamman
solskensmamman

Ansku66 är du säker på att din sambo skriver på flytten av barnen?? För gör han inte det kan du ju inte flytta och har då sagt upp dig i onödan

2016-02-15
Linda911
Linda911

Säga upp jobbet skulle jag enbart göra om jag flyttat till den andra kommunen, för jag kan inte pendla så långa sträckor för ett jobb som jag ibland har bara 3-4 timmar/dag. Jag jobbar på Hemfrid i Sverige AB, Göteborg och har lust att söka till annat jobb. Har jobbat med städ i 10 år snart och skulle vilja byta tror till annat. Kanske ni förstår! Men det är inte lätt att få jobb i dagsläget och det är tufft! Alla säger olika angående att säga upp jobbet och jag vet ju inte riktig vad jag ska göra. Om jag får en billig lägenhet i den kommunen jag vill flytta till under våren och skulle kanske precis få råd med allt + om får bostadsbidrag mm. Då hade kunnat söka nytt arbete under tiden och även ha mitt fasta jobb kvar tills hösten. Då har jag iaf en inkomst framtill hösten.

2016-02-15
Ansku86
Ansku86

Och nej soc har verkligen ingen skyldighet till något om man säger upp ett fast arbete. Som sagt de går bakåtvänd tiden o kollar. Jag personligen hade inte chansat eller sagt upp ett fast jobb i dessa tider, men var o en gör ju som den vill. Men med tanke på att du har 2 barn att ta hand om så hade jag noga övervägt saken. Vänner kan man alltid skaffa sig...

2016-02-15
Linda911
Linda911

Ju du har rätt till både underhåll och bostadsbidrag. Sök efter en bilig lägenhet sög upp dig redan nu och skriv in dig på arbetsförmedlingen. Soc hjälper till om du har barn de månader du är utan inkomst. De låter inga barn bo på gatan och inte ha mat. Det med äga bil är olika i olika kommuner. Vet flera där bilen är helt ok då det ökat chansen till jobb.

2016-02-15
Isabell25
Isabell25

Min första fråga. Låter han dej flytta barnen till en annan kommun?
Och sen tycker jagvdet e vansinnigt att säga upp sig innan man har ett nytt jobb.
Det e nog igen höjdare att förlita sig på soc. Och som många skriver de kan inte bara få fram en lägenhet för att man bill flytta från kommunen.

Du kan inte flytta ihop med ditt syskon som ändå e 22.. borde ju va dags å lämna boet snart 😊
Annars kanske du iaf ska försöka flytta ifrån din sambo och hålla dig kvar inärheten tills du e på fötter innan du börjar leta vidare efter jobb. Samtidigt sätte du dej i bostadskö där du vill bo och söker jobb parallellt med din föräldrsledighet. Å säger upp dej först när du fått jobb.

2016-02-15
osisen
osisen

Soc hjälper inte till här om man självmant avslutar sin fasta anställning. Då har man själv valt att göra sig sv med sin inkomst. Har du barnen skrivna hos dej har kan du ansöka om underhållsbidrag hos FK om inte din sambo vill betala direkt till dig. 1573 kr per barn.

2016-02-15
Linda911
Linda911

Socialtjänsten i den kommun du vistas i är skyldiga att hjälpa till, men soc har inga bostäder då de ej är bostadsförmedling. När man sedan söker ekonomiskt bistånd så ska man (i Göteborg men tror det är ungefär samma) redovisa sin ekonomiska situation tre månader tillbaka och så tas hänsyn till om man kunnat planera och förutse sin situation. Så det känns lite som att du behöver söka lägenhet och jobb innan du flyttar.

2016-02-15
Madeleine917
Madeleine917

Men om man inte får några pengar alls under de karensdagarna, när man sagt upp sitt jobb, hur ska man leva under de månaderna? Betala alla räkningar man har? Gäller det även om jag säger upp mitt jobb innan hösten och har föräldrapenning? Hur skulle det funka om jag söker efter en 2:a och skulle få den. Om jag inte klarar helt ekonomiskt med det lilla jag får nu i månaden, kan man få någon annan stöd? Bostadsbidrag? Underhållsstöd?

2016-02-15
Ansku86
Ansku86

Ja, det är väl det enda jag kan göra just nu, att tjöta med soc. Måste bara få ett möte med dem!

2016-02-15
Ansku86
Ansku86

Sök jobb i den kommun du vill bo, är mitt råd. Samt leta bostad där. Säger du upp dig från ditt jobb får du 45 dagars karens (räknat på 5 dagar/vecka = 9 veckor = 2-2,5 månad) från a-kassan innan du får börja stämpla, sedan tar det ytterligare några veckor upp till en månad innan du får första a-kassan. Så räkna med 3 månader utan inkomst om du säger upp dig själv. OM du skulle få hjälp av soc så får du inte ha några pengar sparade, inte heller barnen får ha sparat kapital. Du får inte äga bil, den ska säljas och pengarna räknas som din inkomst. Försörjningsstödet minskas med samma summa som barnbidraget. Soc har inte massa lägenheter utan oftast får man söka själv, om man inte har ett väldigt akut problem tex flyr från misshandel och hot mm. Var dock tydlig med att du vill flytta pga att duvill ha bort barnen från hans alkoholism och även kunna få hjälp av din familj i vardagen med barnen. Kanske kan ni komma fram till något iaf . Lycka till!

2016-02-15
Mamma_Muu
Mamma_Muu

jag tycker du ska tjata på soc. berätta hur din sambo är och att du verkligen måste ifrån honom och du har hört med alla du känner om du kan flytta till dom men att det inte finns plats för er.

2016-02-15
Markar02
Markar02

Har även bilen på mitt namn och jag som har körkortet i hushållet. Hade velat behålla bilen pga att lättare få jobb & även kunna lämna barnen till pappan då och då. Annars blir ju även det ett problem för oss, då vi kommer bo närmare 70 km ifrån varann. Hans skulle nog bara ha barna helger, var tredje vecka. Men det beror ju såklart också på hur villig han kommer vara och att han tar tag i sitt alkoholproblem mm.

2016-02-15
Ansku86
Ansku86

Jag har tyvärr inga vänner som jag kan bo tillfälligt hos och hos mina föräldrar är det redan så trångt pga att de redan bor tajt och två av mina yngre syskon bor ännu hemma. De bor i en liten trea, där mamma sover i vardagsrummet & pappa & systern på 15 år delar rum. Det andra sovrummet bor min 22 åriga bror. Min mamma orkar inte heller att jämnt att höra höga ljud av småbarn osv, då hon fått flera stroke tidigare. Så hon behöver ta det lugnt på dagarna och så & är förtidspensionär. Så jag har ingen att vända mig till, kan bara enbart få stöd att prata med vänner mm, men ingen bostad precis. Om jag får kring 5300 kr i föräldrapenning + 1,5 barnbidrag så räcker väl inte det till en bostad? Tänkte om jag skulle sökt en 2:a i den kommunen jag vill bo i, men hur ska jag klara allt ekonomisk? Har tyvärr ett lån som jag betalar av + andra krediter, så ekonomin är på botten om bor själv.

2016-02-15
Ansku86
Ansku86

flytta hem till dina föräldrar?

2016-02-15
Markar02
Markar02

När du säger upp dig skriver du in dig på arbetsförmedlingen. Då får du någon månad karensdag och då inga pengar från A kassan. Sen får du A kassa. Undertonen är du inte beroende av soc och kan flytta. Du kan även flytta nu när du är mammaledig. Eftersom du just nu har inkomst från försäkringskassan föräldrarpennig

2016-02-15
Isabell25
Isabell25

Soc har inga färdiga bostäder som stor tomma och väntar.

2016-02-15
sabinaemelie
sabinaemelie
Bebis på 2 månader

Nu är inte jag alls insatt i Soc och deras regler men jag tänker helt enkelt såhär. Finns det ingen i din familj eller vänner du kan be om hjälp hos i den kommunen du vill flytta till. Du kanske kan få bo hos dem ett par månader tills du löst arbete på plats samt förskola till barnen?

2016-02-15
IcePrincezzz
IcePrincezzz

Hur ska jag få tag på ett arbete i den kommunen innan dess? Jag vill inte eller börja jobba förrän sonen fyllt ett år (fyller i Augusti). Soc säger att om jag säger upp arbetet som har idag, så kommer de inte att kunna ge försörjningsstöd och kam inte heller erbjuda någon bostad till mig. Jag måste alltså först hitta ett arbete i den kommunen och sedan få bostad där för att kunna flytta?! Hur sjukt är inte det! Ska jag bo på gatan med mina två barn för att jag inte får något hjälp?! Jag vill inte bo kvar i den kommun jag bor i idag pga att jag koller va helt ensam och har ingen som jag känner här. Jag har alla vänner, föråldrade, syskon mm i den kommunen som jag vill flytta till. Därför säker jag tillbaka till den kommunen för att jag ska må bra själv och ska kunna gå vidare. Jag måste ju må bra för att kunna vara en bra mamma till barna!

2016-02-15
Ansku86
Ansku86

Jag vill flytta omgående till den kommunen och få hjälp, men soc vill inte hjälpa till och vad ska jag och barna ta vägen då?!

2016-02-15
Ansku86
Ansku86
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...