App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

får det går till så på förskolan?

Denna vecka började vi inskolan på vår yngsta, vi fick inte plats där vi önskade att hamna. Det är dubbelt så dyrt än det vi har haft våra andra barn på, det krävs mycket av oss föräldrar, mer delaktighet i verksamheten. Detta har jag inte sett fram emot. Men... Idag hämtade jag mellansonen på dagis, småbarnsavd. (som var mitt förstahandsval) var också ute på den gemensamma lekplatsen med en liten gråtande plutt i vagnen. Denna plutt skolades in denna vecka, också knappt över året. Första dagen utan föräldrar. Gick fram och pratade lite med den lille (vi umgås en hel del, eller ja våra barn gör) och personalen svarar att hon måste sitta kvar i vagnen för att de inte kan/få gå runt och bära på barnen.. Alltså här har vi en liten gråtande 13-14månaders på 9kg som inte får tröstas för personalens ryggar ska ju orka..helt vansinnigt i min värld! Nu så i efterhand är jag grymt glad att vi skolar in våran på ett annat ställe. En liten avd på 9barn istället för 23 , med tre personal på 9, istället för 4st på 23! Stackars liten plutt!

2015-09-08
ballongvisp
ballongvisp
Barn på 1 år och 11 månader

Uppdatering: vår femåring har nu börjat på förskoleklass ett år tidigare då hon är extremt särbegåvad och högpresterande i mycket. Hon började förskolan när hon var 1 år och inte p g a ekonomiska skäl. Vi har gamla bekanta som låtit sina barn vara hemma tills förskoleklassen och uppfostrat barnen själva men resulterat i att båda barnen fick ha personliga assistenter i förskoleklassen för de klarade inte av så mycket barn i samma klass då de aldrig varit i såna situationer, och deras föräldrar menade säkert mycket väl att ha barnen hemma så länge men har tyvärr blivit ett bakslag istället. Obs! Barnen har inga diagnoser bara ovana att vara i olika sociala situationer.

2018-08-26
flingan32
flingan32

På vår förskola så får vår lilla plutt sitta i deras knä när hon än behöver, de är helt fantastiska! Hon började inskolning då hon var 13 månader och hon trivs så otroligt bra i förskolan, hon älskar att fara dit! Alla är olika, menar ha sitt barn hemma till de är 3 år, det är bra gjort! Både jag och min dotter klättrade på väggarna då hon var 1 år. Visst hon behöver inte vara där, men jag behöver jobba och få lite vuxet sällskap. Pappan var hemma 50% i några månader så hon fick mjukstart! Jag har gett min tjej otroligt mycket närhet och jag ammar ännu så på förskolan är hon yngst, men nöjdaste ungen där och alla barnen älskar att leka med henne. Och hon är jättetrygg med förskolelärarna. Så kanske var att det var en vikarie som jobbade.

2016-11-17
Luna_13
Luna_13
Barn på 2 år och 6 månader

Inskolningar kan bli tuffa. Speciellt om flera barn skolas in samtidigt. Men hos oss hade vi inte låtit ett barn sitta i vagn och gråta. Vill man skona sin rygg så kan man sitta med barnet i knät, man behöver inte bära runt på barnet. Så brukar jag göra vid inskolningar iaf. Har de inte tillräckligt med personal för att kunna göra detta så klaga hos chefen och be att de ska få förstärkning under inskolningen. De flesta gör oftast så gott de kan.

2016-11-16
Adde86
Adde86

Våra barn började på dagis när båda var 1 år prick i princip. De är världens tryggaste, gladaste barn och även mest väluppfostrade bland det vi hör och ser. Vi har också sett att barnen som har gått hemma längre med föräldrarna hemma har svårare att släppa föräldrarna och även anpassa sig till sociala situationer på sitt dagis. Detta är efter att vi har observerat detta på våran förskola där det finns några barn som har haft flera veckors inskolning utan några goda framgångar och man har sett att samma barn sitter och gråter efter mamma oftast långt efter att föräldern gått till jobbet. Nu pratar jag kanske om bara 8 barn på en 15 barns avdelning och det gemensamma faktorn för dessa är att de började förskolan mycket senare ( efter 2 års ålder) och beter sig på ungefär samma sätt. Vi tycker att det är viktigt att barnen resan i tidig ålder ( 1-2 år) lär sig att dela med sig med andra, att kunna leka med andra barn utan bråk och äta själv osv.. samt att man kan känna sig trygg med flera olika vuxna utan att mamma eller pappa är med. Men vad vet jag..det är vår observation .

2016-11-15
flingan32
flingan32

Det är klart att ni förskollärare gör ert bästa. Fick höra sen att hon är vikarie och inte utbildad så jag vet inte om det spelar in. Men det ser så hemskt ut då barn är ledsna och ingen gör nåt

2015-09-10
flisa_87
flisa_87

Jag har ingen aning om hur den här situationen såg ut, vad som hade föregått den o.s.v. (Det gör ingen här.) Jag vill bara flika in och säga att jag är förskollärare och jag inskolade en gång ett barn som var ledset men blev HELT hysteriskt om någon av oss försökte röra hen. Det lät som om vi slog barnet. Det var bara att vänta ut att barnet vande sig och lutade på oss efter ett par dagar. Det var tortyr kan jag säga att inte få lyfta upp det lilla barnet och få vagga och trösta! Jag har som sagt ingen aning om hur den här inskolningen såg/ser ut men jag vill bara säga att det INTE alltid är svart eller vitt och att föräldrar inte ser allt.

2015-09-10
Sovo0002
Sovo0002

Jag har just inskolar min dotter som är 17 månader. Jag hade gärna väntat till hon var tre år men det går inte ekonomiskt. Och alla som säger att alla kan vara hemma med sina barn och att det gäller prioriteringar förstår inte min situation. Min dotter är ledsen genast när jag lämnar henne. Jag är stark tills hon inte ser mig och sen bryter jag ihop. Jag brukar ringa efter en stund och då har hon lugnat sig. Jag har också sett ett barn gråta och läraren sa till barnet att han fick gå själv då han har två egna ben och att hon inte tänkte bära honom. Kändes helt fel att hon sa så. Om hon satt sig och försökt trösta honom så kanske hans dag skulle varit bättre. Som tur är så är hon bara vikarie

2015-09-09
flisa_87
flisa_87

Skulle vilja säga att inga barn har på dagis att göra innAn tre års ålder. Innan dess har de inget behov alls av de och är förmodligen inte heller mogna för den typen av vuxenvärld. Tyvärr betyder inte detta att många i personalstyrkan inte har tid eller inte sköter sig alla gånger. Tyvärr måste man de genom fingrarna ibland men saker som att få barnen att känna sig trygga är inget man kan tumma på. Missförstå mig inte nu, finns lila långa dagmammor som är knepiga. Där emot känner vi våran dagmamma privat och vet hur hon är.

2015-09-09
Plumpan
Plumpan

KattenPysen: Instämmer x2 ! :)

2015-09-09
Inmyplace
Inmyplace
Gravid i vecka 18

Tack kattenpysen, exakt min åsikt! Om man någonsin tror att fsk personal kan ta hand om ditt barn bättre än föräldrarna är man nog lite fel på det! Inga barn borde va på dagis före 2 års ålder. Sen förstår jag att det ibland inte funkar ekonomiskt men att påstå att det är för barnens bästa är ju helt galet!!

2015-09-09
mammaeh
mammaeh

Vi valde istället att vara hemma med sonen till månaden innan han fyllde två år eftersom han då kunde gå, äta, prata lite och leka själv. Hade det gått hade vi gärna varit hemma ett år till, barn under tre behöver inte "aktivering" som vissa påstår i det vanliga argumentet "- jag skolade in min 14 månaders för hen behövde akviveras" Det är någonting av det värsta mina öron kan höra

2015-09-09
KattenPysen
KattenPysen

Tänk på att ni som föräldrar INTE ser hela dagen, vad är det som säger att pedagogerna inte har burit, lekt, sjungit och allt annat som de kommit på. Och nej, jag tycker inte dagmammor är bättre.

2015-09-09
KattenPysen
KattenPysen

Arbetar på fsk och det är vårt jobb och plikt att ta hand om barnen! Dem får sätta sig på en bänk, försöka motivera och aktivera barnet. Fy dem!

2015-09-09
Discosmurf
Discosmurf

Det är anledningen till att vi har dagmamma istället.

2015-09-09
Plumpan
Plumpan

Blir fan mörkrädd av denna tråden och känner att jag aldrig vill lämna mina barn på förskolan!

2015-09-09
8kee6
8kee6

Misstankar måste man få när personal inte sköter sitt jobb. Det borde du också veta att väldigt många inte gör på förskolan

2015-09-09
Plumpan
Plumpan

Plumpan: Så enkelt är det inte, tyvärr. Allt är inte svart eller vitt. PUNKT. Det är däremot väldigt enkelt att tolka en situation utifrån och göra egna bedömningar. Om du nu har arbetar inom förskolan så borde du veta det. Jag är givetvis förskollärare och förstår verkligen personalen och hur svårt det är för dom att utföra sitt jobb med dessa misstankar på sig hela tiden!

2015-09-09
Inmyplace
Inmyplace
Gravid i vecka 18

Så gör man inte på en inskolning. Punkt. Barnen har en inskolning för att de ska känna sig trygga med att komma dit. Detta lör förstöra flera dgr framåt. Att personalen INTE gjorde sitt jobb finns det ingen tvekan om. Jag har jobbat på dagis i omgångar i mitt liv och jag hade ALDRIG låtit ett barn vara ledset på det viset.

2015-09-09
Plumpan
Plumpan

ungmamma: Ja, givetvis? Att barnet får sitta i sin vagn och vara ledsen är inte att behandla barnet dåligt. Eftersom detta var i början av inskolning är säkerligen barnet inte trygg med personalen än och skulle säkert vara ledsen i famnen med. Som jag tidigare skrev har personalen fler barn att ta hand om och som någon annan skrev så måste pedagogernas ryggar hålla mer än en inskolningsvecka.. Tänk efter lite innan man kritiserar folk.

2015-09-09
Inmyplace
Inmyplace
Gravid i vecka 18

Inmyplace, så länge de gäller barn så är det viktigt att de blir bra behandlade.

2015-09-09
ungmamma
ungmamma

Cissan25: Förmodligen så var det säkerligen det dom gjorde, sitt jobb alltså. Det fanns ju uppenbarligen en tanke bakom varför barnet satt i vagnen och inte lekte med de andra barnen. Det blir tyvärr väldigt problematiskt när föräldrar inte har tilltro till pedagogerna och att verksamheten sköts efter de riktlinjer och direktiv som finns. Varför denna misstänksamhet gentemot förskolan/skolan? Har du/ni samma dåliga förtroende för sjukvården? Busschauffören? Tandläkaren? Biträdet i kassan på ICA? Oerhört tragiskt att den yrkesgrupp som utför det viktigaste arbetet ska få så mycket misstro på att det inte utför sitt jobb korrekt..!

2015-09-09
Inmyplace
Inmyplace
Gravid i vecka 18

Inmyplace Själv tycker jag det framkommer tydligt att dom INTE gjorde sitt jobb. Man låter inte ett så litet barn sitta i vagnen och gråta. Väldigt dåligt. Jag litar inte på dagisen alls nuförtiden. På ett dagis min kompis lämnar på fick hennes man slänga sig över ett barn som fått tag på en kniv å skulle döda barnen. Helt sjukt att knivarna ens finns så barnen får tag i dom.

2015-09-08
Cissan25
Cissan25
Gravid i vecka 32

Låter mer som att den personen som vaggade vagnen norde byta jobb! Tror säkert att om du kommer imorgon står någon annan personal o vaggar barnet i famnen... å andra sidan minn dotter gallskriker när jag lägger henne o tar jag då upp henne somnar hon ju aldrig..Så hon är ledsen en stund tills hon somnar....

2015-09-08
smalins
smalins

Självklart har personalen fler än just detta barn att tänka på och för att verksamheten ska fungera så bör de se till gruppen och de faktum att en personal inte kan gå åt till ett barn hela dagarna. Stackars då resterande 20barn som får uppsikt/uppmärksamhet av en ensam personal. Att sitta i vagn är också oftast en trygghet för barnet att kunna observera och hålla avstånd. Döm inte ut på förhand, de gör sitt jobb!

2015-09-08
Inmyplace
Inmyplace
Gravid i vecka 18

Stackars liten. När min flicka skoladesin var det 16 barn på 4 vuxna. De satte aldrig min flicka i vagn (så klart när de skulle promenera ) hon kunde inte gå vid tidpunkten för inskolningen. Personalen var riktigt engagerade i att lära henne gå och hade gå träning med henne. De bar henne mycket och de sa aldrig att de inte hade tid att bära henne. Det tycker jag är fel att sätta ett barn runt året i en vagn gråtandes

2015-09-08
swanin
swanin

Inte okej! Man behöver inte bära för att trösta heller. Man kan sätta sig på marken, på en stol eller en pall så barnet känner sig tryggt!!

2015-09-08
Plumpan
Plumpan

Inhumant tycker jag! Blir förbannad

2015-09-08
FruMarin
FruMarin

Ja jag tyckte så synd om den lille. Jag vet också att man inte kan bära runt på 20ungar men att sätta sig en stund med plutt i knät kan jag tycka vore en bra grej om man inte vill lyfta nåt barn.. Jo jag har barn över tre år och inte haft behov av mer än 15h så vi har aldrig betalat några hutlösa summor pengar. Detta är en fristående med egen taxa. Och alltså försvinner syskon"rabatten" och de har en fast summa, ej baserat på inkomst. Vi vänjer oss väl vid det också antar jag.

2015-09-08
ballongvisp
ballongvisp
Barn på 1 år och 11 månader

Man kan ju tycka att nån personal kunde satt sig med den lille i knät o tröstat en stund åtminstone!

2015-09-08
Mamma_Muu
Mamma_Muu

Ja, det får gå till så eftersom personalens ryggar annars skulle gå sönder på löpande band. Däremot undrar jag hur den förskolan din minsta går på kan vara dubbelt så dyrt, maxtaxan ligger på typ 1240 kr om ni i familjen kännar mer än 42000 tillsammans per månad (eller du har kanske inte tänkt på att barn över tre år har billigare taxa eftersom de går en del av dagen i allmän förskola)

2015-09-08
KattenPysen
KattenPysen
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...