App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

4 mån bebis. Smakportioner?

Tips & råd, smak portioner? Nästa vecka blir vår lilla 4 månader, han äter bara ersättning sen han var 3 månader gammal. Vi tänkte börja med lite smak portioner, bara någon liten tesked om dagen. Tips?

2015-06-23
Josefingr
Josefingr
Barn på 2 år och 6 månader

Här finns bra information vad man ska tänka på: https://bebisrecept.se/smakportioner-och-smaksensationer/

2019-04-24
Soplil
Soplil

Denna kommentar har tagits bort av dess författare.

2019-04-17
Rödingmamma
Rödingmamma
Barn på 1 år och 6 månader

Älskar också ordet smaksensation. Det är ett skick på fingret. En portion är en portion.

2015-06-29
SysterEmma
SysterEmma

Hörde nån gång begreppet "smaksensation" istället för "smakportion", det var ett rätt bra ord tycker jag. Ordet portion är ju väldigt missvisande i det här fallet, när det handlar om en liten smakdutt på fingret.

2015-06-29
MamsanMaria
MamsanMaria
Bebis på 11 månader

Jag började med smakportioner när min son var 5 månader. BVC vill ju att man ska vänta tills de är 6 månader. Men vid 4 månader så började jag med att fick smaka olika saker på fingret. Dock inte mjölkprodukter. Det ska man vänta med tills de är 1 år. Alla var på mig att de tyckte att jag skulle börja med smakportioner när han redan var 3 månader. Men jag ansåg att jag börjar när jag vill... Det är så man ska tänka... Idag äter min lillekille 4 tsk av sin gröt varje morgon + ersättning, på em äter han 4 tsk av frukt el grönsakspure . Som jag själv gjort eller köpt färdig + ersättning. Det man ska tänka på när man börjar med smakportioner är att ta det försiktigt i början... Ge dem samma sort i 3 dagar sedan kan man byta till något annat. Vill du ge ditt barn gröt på morgonen så köp mild havregröt. Jag har märket nestle på den. Börja med 1/2-1 tsk i början och sedan öka långsamt så magen hinner med... Min lillekille tycker det är väldigt gott med mat :). Sitter jag och äter så gör han en massa ljud så jag är tvungen att ge honom lite smakprov på fingret annars tystnar han inte :). Lycka till :)

2015-06-28
Paula71
Paula71

Alltså alla är olika. Man uppfostrar och lär barnen olika. Vi kan inte döma varandra. Som mamma gör man det som är bäst för sitt barn! Du kan inte bestämma vad jag ska mata eller göra med mitt barn och jag kan inte bestämma hur du ska göra med ditt. Alla vi gör på olika sätt. Min Barnmorska sa att de rekommenderar mat vid 6 månaders ålder. Min dotter är snart fyra månader och jag har redan börjat med smakportioner och två-fyra teskedar gröt varna morgon. Min dotter kräker mycket när hon bara dricker ersättning (ammar inte).

2015-06-27
ungmamma
ungmamma

Vi ger av det vi äter. Något varje dag. Sen sa BVC till oss att vi skulle ge nåt med gluten i ett par ggr i veckan. En flisa av ett smörgåsrån eller nåt liknande :). Sen får han en halv tesked gröt på kvällen för att vänja sig med konsistensen. Vi fick en broschyr med saker man inte ska ge under 1 år bland annat gröna grönsaker och saker som var risbaserade. Men de sa att det inte gör något om de får i sig nåt sånt på smaksensationerna.

2015-06-26
Anilinen
Anilinen

Vad jag har förstått har det tidigare varit så att man börjat med smakportioner från 4 månaders ålder. Vad som gjort att de ändrat rekommendationerna vet jag inte, men i böckerna som man får på BVC står det fortfarande 4 månader, men vår bm säger från 6 månader, trots det som står i böckerna. Det är alltså så pass nya rekommendationer som kommit, så det kanske inte har slagit väl ut på alla barnavårdscentraler. Jag följer de nya rekommendationerna för de är vetenskapligt framtagna. Om några år är det säkert standard då det blivit väl inarbetat hos bm runt om i landet, och ändrad i tidskrifterna.

Det finns ju alltid undantag att vissa kan behöva börja tidigare pga någon anledning med att de behöver just den kosten då inget annat funkar. Är detta i samråd med bm och läkare så är det ju bättre än att inte få i sig något.

2015-06-25
bikers mom
bikers mom

Jag är ingen läkare. Jag vet inte hur ofta det problemet uppstår, jag bara är nyfiken, precis som du, på hur ni då som inte tänker låta ert barn smaka på mat enligt rekommendationerna vid fyra månader tänker om ett sådant problem skulle uppstå. Hade min BVC sagt till mig att det är faktiskt att låta sitt barn smaka på mat vid fyra månader, då här jag givetvis inte låtit dotter smaka. Men när hon, min BVC, Majas barnsköterska säger att det är bra att börja ge smakportioner nu vid fyra månader, då gör jag givetvis det. Litar på vad hon säger.

2015-06-25
Idisnorf
Idisnorf

Det är ju säkerligen så att ibland behöver läkarna välja och i ditt fall så är det, gissar jag, så att om barnet kräks upp flytande föda och därmed inte får i sig nog med näring så är det såklart värre då hen inte kommer klara att växa och utvecklas ordentligt. Sry för många inlägg, mobilen vill bara skicka en viss mängd text i taget 😁

2015-06-25
Cprinter
Cprinter

Det är ju säkerligen så att ibland behöver läkarna välja och i ditt fall så är det, gissar jag, så att om barnet kräks upp flytande föda och därmed inte får i sig nog med näring så är det såklart värre än då barnet inte kommer klara att växa och utvecklas som det ska. Att för många inlägg, mobilen vill bara skicka en viss mängd text i taget 😁

2015-06-25
Cprinter
Cprinter

Fraaijda, precis det jag menar. Du fick det råder baserat på vad en läkare sett är bäst för ditt barn. Det innebär inte att det är något som bör rekommenderas till alla.

2015-06-25
Cprinter
Cprinter

Ja ser inte mig som en dålig mamma iaf .

2015-06-24
Carro88j
Carro88j

Jag har haft det problemet indirekt. Min dotter har så reflux och medicineras för det. Fast föds kräks hon inte upp i samma mängder. Därför började hon äta gröt/puréer tidigt. Så nog finns det ibland skäl till att börja tidigare ibland. Tror inte att läkare hade sagt att det var okej att börja tidigare med fast föda om det hade vart risk för framtida skador.

2015-06-24
Fraaijda
Fraaijda

Idisnorf, hur ofta uppstår det problemet? Bara frågar av nyfikenhet. Det är enligt mig en stor skillnad på att efter råd från läkare eller annan professionell avvika från rekommendationerna MEN det dom oftare sker på till ex sånna här forum är att folk får det att låta som ett vedertaget råd till vem som helst med vilket barn som helst och det kan som alla förstår sluta illa.

2015-06-24
Cprinter
Cprinter

Sluta skyll på pekpinnar när ni möts av andras åsikter. Eller är problemet att dessa åsikter är mer välgrundade och ni får dåligt samvete? Sjukt trött på att höra det iaf. Här diskuterar vi, kom med argument eller frågeställningar istället.

2015-06-24
Cprinter
Cprinter

Vad gör ni om ert barn vägrar äta ersättning eller amma då? Vid säg fem månaders ålder? Får ungen svälta då eller?

2015-06-24
Idisnorf
Idisnorf

Vår BVC sa smakisar vid fyra månader.

2015-06-24
Idisnorf
Idisnorf

Ja anser att ja gör rätt.. Tycker de e fel å hålla på med pekpinnar å få andra mammor att se dåliga ut för dom resonerar på ett annat sätt än er.

2015-06-24
Carro88j
Carro88j

Vi kommer vänta till 6 månader. Är rädd om min lille killes mage. Att skylla på att barnet är nyfiket och vill ha mat köper jag inte heller. Om barnet vid 15 års ålder är nyfiken på alkohol, ska han eller hon få det då med? Mitt jobb som mamma är att vara påläst på vad som är bäst för mitt barn.

2015-06-24
SysterEmma
SysterEmma

Håller också med systerEmma. Varför börja vid 3 mån ålder, förstår inte poängen. Men det är ju jag det .

2015-06-24
Linda911
Linda911

Givetvis är det upp till var och en, men rek från professionella måste baseras på vetenskap! Och väldigt mycket tyder på att helamma 6 mån är att rekommendera, sedan finns det säkert enskilda fall där professionella med rätta rekommenderar annat.

2015-06-24
LEka
LEka

Vår överläkare på neo sa att vi fick prova ge lite redan när han var 3 mån. Å då e han född 3 mån för tidigt. Vi ger pure bara för att slippa ge laktulos utan ger laxerande pureer ist. Tycker de e upp till var och en när man vill börja ge mat.

2015-06-24
Carro88j
Carro88j

Tänkte precis samma som SysterEmma. Rekommendationerna är helamning/ersättning till 6 månader. Forskning visar att ge annan mat innan barnet är 17 veckor kan vara direkt skadligt för barnets framtida hälsa så för egen del ger jag mina små gärna dom två "extra" månaderna för att mogna färdigt och sedan introducera smakportioner långsamt.Ett litet slick på fingret är för smaklökarna endast.

2015-06-24
Cprinter
Cprinter

Förstår inte varför folk har så bråttom.

2015-06-24
SysterEmma
SysterEmma

som många skriver - hör med BVC om detta,
råden nu är att ge smakisar = du doppar fingret i din egen mat och bebisen får smaka.
Även om man gör det frukost , lunch, middag varje dag så blir det inte mkt mer än ett par kryddmått per dag.
Därför är det helt onödigt att köpa mat (gröt eller puré) för en öppnad burk/paket håller inte så värst länge när man ger 1-2 kryddmått per dag.
Dessutom är det onödiga pengar att betala.
Så doppa på! Naturell youghurt/fil med frukt/bär eller gröt eller en minibit av smörgås till frukost (max 1/5 av en tesked). Lite potatis eller grönsak du mosat litegrann och doppat fingret i till lunchen osv.

2015-06-24
solskensmamman
solskensmamman

Vo ger pure till sonen 4 mån okorr 1 mån korr, å detta enligt neos överläkare :)

2015-06-23
Carro88j
Carro88j

Nu är hon 6,5 månad och äter 1,5 dl gröt till frukost, mat till lunch och middag, sen fruktpureer som mellanmål. Till kvällen dricker hon Välling. Utöver detta så ammar hon. Har gått jätte bra sen dag 1.

2015-06-23
Fraaijda
Fraaijda

Min dotter började när hon var 3 månader. Vid 4 månaders ålder så pt hon en halv dl gröt till frukost. Hon har aldrig ätit så lite som en tesked. Testa dig fram! Alla barn är olika.

2015-06-23
Fraaijda
Fraaijda

Min barnmorska sa vid senaste besöket att man inte ska ge smakportioner förrän barnet är 6 månader. Hon sa att det var ganska nyligen dessa bestämmelser kom till. Glömde fråga varför, men jag antar att det har att göra med att barnen inte har mognat tillräckligt i tarmarna, så att det finns risk för förstoppning. Men hon sa också att man kunde börja med smakprover vid 4 månaders ålder, alltså att bara slicka lite från mammas finger.

2015-06-23
bikers mom
bikers mom

Börjar med morot, sötpotatis, majs, broccoli och lite banan, allt detta i puréform. Dottern får smaka så mkt hon vill så hon är väldigt intresserad av mat och gillar det. Det mesta åker ju utanför munnen dessutom då hon inte riktigt vet hur man gör när man sväljer sådan konstisens. Vatten har hon även smakat lite på men hon låter det rinna ur munnen istället för att svälja.

2015-06-23
Idisnorf
Idisnorf

Började med gröt, sen puré .

2015-06-23
Kijaa
Kijaa

Blrjade med banan och potatis här. Gröt väntade jag med tills hon var 6 månader (testade vid 4 månader också men hon tyclte inte om det)

2015-06-23
swanin
swanin

Min dotter är nästan 4,5 månad och jag började med gröt blandat med fruktpuré för ungefär en månad sen! Sen får hon smaka små mängder av den maten vi äter! När vi äter sån som är barnvänligt, tex köttfärssås eller potatismos, har jag tagit ur lite större mängd till henne innan jag saltar! Jag har börjat ge lite mat på burk nu i veckan, men jag har bara hittat från 6 månader så ger inte så mycket sånt! Börja att ge lite gröt eller lite mat från fingret och så hur intresset för mat är, så märker du snart när du kan öka mängden! Jag har gjort egna fruktpuréer som jag fryst in i knäckformar, det tyckte jag var smidigt för i en sån form är ungefär 1tsk så de blir lagom med en sån i gröten!

2015-06-23
karlssonemelie
karlssonemelie

Smakportion till en sådan liten innebär ett litet slick på fingret i första hand...

2015-06-23
FruKarlsson83
FruKarlsson83

Min lilla är också snart fyra månader. Jag tänkte först börja med gröt. Efter nån dag lite barnmat i burk. Hemmalagat mat tänkte jag börja med när hon vant sig vid att äta..

2015-06-23
ungmamma
ungmamma
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...