App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Vilka tester gör man som äldre gravid?!

Kub test?! Vad mer?! När görs testen?! Måste man göra dom?!

2015-03-16
**MAYA**
**MAYA**

Flingan32, Ett barn med en kromosomavvikelse är inte ett sjukt barn. Exempelvis är inte Downs syndrom en sjukdom.

2017-01-27
Johanna92sthlm
Johanna92sthlm
Gravid i vecka 28

Tror inte TS har behov av svar såhär 2 år senare 😂

2017-01-27
Alexzandra630
Alexzandra630
Barn på 3 år och 7 månader

Nu gravid i v 35 med tredje och vi har gjort NIPT och bekostat det själva då det inte erbjuds än om man inte får extremt hög risk på KUB dvs. Fick 1 på 10000 med tredje barnet på KUB men med NIPT fick vi mycket mer information och mer säkra svar. Vi vill absolut ha ett friskt barn och avvikelser finns inte på kartan för oss.

2017-01-27
flingan32
flingan32

Om jag blir gravid igen och det går vägen sö har vi bestämt oss för att göra både KUB och NIPT. Vi har en dotter men också tre MA i bagaget. Så med tanke på ålderns så blir det ett svindyrt blodprov då men kan man sen slappna av lite mer under graviditeten så är det värt 7000 kr anser jag.

2015-10-04
Oskv3
Oskv3

Kubtest är ju inte enbart för att hitta DS. Det finns ju betydligt allvarligare kromosomavvikelser som kan upptäckas exvis trisomi 18 då barnet oftast inte överlever 2-årsåldern.

2015-10-02
yatziå
yatziå

Vi gjorde kub båda gångerna, jag var 32 med första barnet men ville göra alla kontroller. Hade 1 på 20000 i sannolikhet för kromosomavvikelser men det är ju ärftligt till en viss del också. Var samma med andra barnet så nu är man inte alls orolig.

2015-10-02
flingan32
flingan32

Asså RUL är inte bara till för att se så barnet lever. De e för att kolla så att fostret utvecklas eller har några defekter, om fostervatten finns, hur moderkakan sitter, samt fastställer ett bf som inte beräknas från mensens första dag utan med mått av huvud lårben å mage.

2015-08-06
Carro88j
Carro88j

Jag var 40 år när jag var gravid med min lilla knodd. Redan med min ålder så var man en riskgrupp. Ett Kub test visar ju bara på sannolikhet för att ett barn har Downs syndrom eller andra kromosomavvikelser. Det påvisar inte att det förefaller så, utan bara sannolikhet. Är du äldre, så får du högt på testet bara av din ålder. Så jag valde bort detta test direkt. Sen ville jag ha barnet oavsett om det hade Ds eller inte. Kub test gör man väldigt tidigt in i graviditeten. Sen kan man göra fostervattensprov, men det valde jag också bort, eftersom det finns en liten risk för missfall och risken ökar ju äldre mamman är. Rutin ultraljudet gör man någonstans vid 18:e graviditetsveckan. De flesta gör detta rul då man vill veta om barnet lever eller inte, eftersom man oftast inte känt av några sparkar innan. Så Rul är att rekommendera. Mår du bra under graviditeten så är det inte så mycket mer tester man gör mer än att gå hos barnmorskan och kolla efter äggvita i urinen och hålla koll på blodsockret genom stick i fingret, och även kolla blodtrycket då och då. Vissa får låga blodvärden under graviditeten och måste då ta blodprover, men klarar sig oftast på att bara äta järntabletter. Äter man Levaxin tabletter, måste dessa också hållas koll på, då tyroideahormonerna ändras under graviditeten.

Så om allt är bra med dig så skulle jag inte kolla mer än blodtrycket, kissa i mugg, stick i fingret och rul.

2015-08-05
bikers mom
bikers mom

NIPT, är 39 år. Risken för downs syndrom är 1 på 40 om du blur gravid som 40 åring.

2015-08-05
fri130
fri130

Vi gjorde kub i vecka 13 + 2 med dottern och nu vecka 11-12. I min kommun erbjuds alla över 33 gratis kub.

2015-03-18
jonnahmalmö
jonnahmalmö

Har själv haft 4 st mf/ma där det syntes tidigt att barnet ej växt som det ska. Därför ville vi se UL.

Har haft bekanta som ej gjort KUB, men som fick indikationer på DS på RUL, då rekommenderade läkarna dem att ta FVP för att fastställa det hela. De hade skippat det hela pga att de inte kan tänka sig abort. Men tänkte om eftersom det är så att ifall man har tagit FVP och fått svar att det är DS, så drar hela habiliteringsapparaten igång direkt.

Man slipper alltså vänta på förlossning + upptäckt av DS. Barnet förljs upp mer noggrannt och man har alla kontakter med habilitering och får tips och råd "i förväg".

Så när barnet förds är man beredd och kan föda på ett sjukhus med beredskap för tex hjärtproblem och annat som är vanligt vid DS.

Man har även en kontakt med habiliteringen och kan få hjälp och stöd direkt, man är inne i systemet från början.

 

Så med tanke på det så valde de FVP runt v. 20, utan tanke på att utföra abort. Men med tanke på att ge sitt barn den bästa starten!

2015-03-16
solskensmamman
solskensmamman

Har inte skrivit in mig eller ringt bm än! Är bara i v 5 än så.... Kanske ska slå en signal snart ☺️

2015-03-16
**MAYA**
**MAYA**

och KUB är i v. 12-14, så man måste skriva in sig i god tid och säga till att man vill göra KUB ifall BM inte frågar.

2015-03-16
solskensmamman
solskensmamman

Säger samma. Allt är frivilligt!

Men vi valde KUB pga att man då får se barnet tidigt och kan se så det lever och utvecklas bra. Hade vi fått "dåliga odds" hade vi kanske gått vidare med FVP för att vara förberedda vid förlossningen.

 

Sen är det det vanliga man kan tacka ja eller nej till: glukosbelastning för att upptäcka graviditetsdiabetes, blodprov av olika slag, vanliga RUL osv.

 

Det är inget speciellt, vad jag vet, förutom KUB/FVP som erbjuds äldre.

2015-03-16
solskensmamman
solskensmamman

Nej man måste ingenting. Det är ett erbjudande du får, sen är det upp till dig om du vill testa eller inte. Egentligen behöver du ju inte gå till en bm heller om du inte själv vill det. Prata med din bm om det :)

2015-03-16
Plumpan
Plumpan
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...