App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Tvååring vägrar sova

Jag blir verkligen GALEN! Vet inte alls var ifrån detta kommer? Helt plötsligt, någon vecka efter hennes tvåårsdag så har hon börjat vägra att sova! Vi har alltid haft rutiner och sömnen har vi alltid värdesatt högt! Hon är en tjej som behöver mycket sömn för att orka med dagarna. Både när hon ska sova middag och på kvällen så vägrar hon. Hon går upp istället och börjar leka och busa. Fast hon sagt innan att hon vill sova.. Vi provade att ta bort middagssovningen både hemma och på dagis men det resulterar en jätteilsk liten tjej varje eftermiddag och kväll för att hon är så trött. Vi har provat att lägga henne senare på dagen men hon somnar ALDRIG! Vi varvar ner på kvällarna, läser sagor, ligger bredvid henne men hon blir bara busigare och spralligare om hon ser mig. Jag behöver verkligen hjälp och alla tips jag kan få! Blir så galen att jag vill rycka av mig håret!!!

2014-11-09
Soofiaborjesson
Soofiaborjesson

Hej!

Nu var många år sedan du skrev detta, men jag befinner mig i exakt samma situation dom du beskrev då i 2014... Jag kan inte lägga till eller ändra något... Hur löste du detta? Varit i denna situation i en vecka, men har aldrig hänt förut och dottern har alltid sovit i eget säng ock själv!

Hoppas att du läser här fortfarande.

Tack på förhand!

2020-01-13
Nirka85
Nirka85
Gravid i vecka 29

Min 2,5 åring är också lite mer sprallig vid läggdags än innan men finner sig i stort sett alltid med att ligga i sin eller vår säng ofta med någon liten leksak eller bok. Middagsluren blir ibland i vagnen istället på uteplatsen eftersom han sover på utesängar på förskolan. Sover 20-7 på natten och ca 2 h middag på dagen och har alltid sovit mycket, han var nästan 2 år när vi tog bort sovstunden(1 h) vid 16 tiden. Var hos läkare efter 2,5 års kollen på BVC och pratade bland annat om att han sover mycket och enligt läkaren borde fler 2,5 åringar sova mer middag. På helgerna när vi bara är hemma är han svårare att lägga så då brukar vi skjuta lite på när vi lägger honom på eftermiddagen. Har det varit en tuff vecka/helg kan han sova tre timmar på eftermiddagen och fortfarande läggas vid kl 20

2014-11-09
KattenPysen
KattenPysen

Hur länge sover två åringen på dagen. Efter min dotter fyllde två fick jag dra ner på dagsvilan till en halvtimme, om det råka bli fem-tio minuter extra blev det minst en halvtimmes extra vakentid på kvällen. Hon vägrar somna i sängen på dagen så enda sättet var att ta en sövande promenad. Då började kvällen ordna sig igen jämfört med att hon var vaken minst en timme extra på kvällen. (Många gånger kan ingen vila på dagen resultera i mindre sömn på natten). En försenad dagsvila kan försvåra läggningen har jag märk när hon somat i bilen på väg hem från något så om hon ska vila får den helst inte sluta efter halv tre. Just nu vilar hon bara tre dagar i veckan och det är när hon är på förskolan. Håll fast i rutinerna så ordnar det sig förhoppningsvis snart.

2014-11-09
mican
mican

bara bita ihop vad gäller grinigheten och ta bort dagvilan. Det är mitt enda råd...

2014-11-09
solskensmamman
solskensmamman
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...