App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Vill ha er åsikt!

Min dotter är en vecka gammal. Mjölken är igång och hon ammar jätte bra men snuttar alldeles för mycket på tutten, den blir som en napp. Jag vill helst undvika napp men frågan är vad det har för för och nackdelar?

2014-07-17
ettbarn
ettbarn

jag har fått lära mej i skolan att de använde tygtrasor som de la i sprit som napp.. kanske inte å rekommendera förstås ;-)


låter som ont i magen p ja tror drt kan vara ganska regelbundet å vid samma tid varje kväll.

2014-07-18
osisen
osisen

Källa på det? Kul att höra versionerna. Dock kan jag tycka att en tygbit/boll mer är likt vad vi idag kallar snuttefilt än dagen nappar.

2014-07-18
Cprinter
Cprinter

Ursäkta att jag svarar, men det finns fynd från ca 1000 år före Kristus. På medeltiden hade de nappar i tyg.

2014-07-18
ChildofJune
ChildofJune

CatPuss, lite nyfiken, hur långt tillbaka i tiden menar du att nappen går?

2014-07-18
Cprinter
Cprinter

Jag vet inte säkert. Men kanske ska ringa ändå.

2014-07-18
ettbarn
ettbarn

Har problem att svara i tråden. Men, nappen gav inget bra resultat. Amning, bajs, skrik mellan 20-01 börjar tro att allt beror på magont. Frågan är: kan det vara så regelbundet?

2014-07-18
ettbarn
ettbarn

Test.

2014-07-18
ettbarn
ettbarn

Det där med napp är individuellt. på.bb där jag födde skulle man gärna börja med napp redan dygn 2 då de är som tuttigast då. Där fick vi även broschyr om PSd där det rekommenderades napp tidigt för att minska risken för psd med napp. vi började med.napp direkt även om amningen inte kommit igång. Vi har bara positivt. om det då när hon väl fattat att suga på nappen så fattade hon även hur man suger på bröstet. och nej. Vi har inte tagit bort någon trygghet bara för att vi använder napp. Vår tjej är inte alls beroende av den utan kan tröstas och få trygghet av oss lika mycket som med nappen! det är så individuellt. såhär funkade det för oss och jag är positiv med napp. Vår dotter är i princip alltid nöjd, alltid sovit bra och ja, varit lugn. om det är för att vi använder napp när hon sover osv? det kan jag inte svara på

2014-07-18
Hanfra
Hanfra
Bebis på 13 månader

Jag har under de senaste timmarna älskat nappen och nu hatar jag den! Vet inte om det känns bättre att hon ligger och snuttar på den i timmar (!!!) Det jobbiga är att jag blir så trött så jag somnar med henne i famnen! Och det känns inte Bra! Plus att sambon gillar det inte. Fy, vet inte alls hur jag ska hitta rutiner! Så otroligt svårt!

2014-07-18
ettbarn
ettbarn

Skulle aldrig falla mig in att ge napp. Jag (min åsikt alltså) vill hellre vara mitt barns trygghet än en plast och siliconbit. Jag riskerar hellre att mitt barn KANSKE blir tumsugare än att hon garanterat blir nappsugare. Jag har även träffat på dom där amningen blivit störd av napp. Barnets sugande på nappen hade egentligen behövts på bröstet för att stimulera produktionen, naturligtvis individuellt men för mig känns risken onödig. Kan väl tillägga att min negativa inställning till napp även förstärks av att folk trycker in nappen jämt och ständigt och ofta under många år. MEN jag tycker absolut att napp kan vara nödvändigt om man inte ammar. Svårt att hitta Non-nutritive sucking på en flaska.

2014-07-17
Cprinter
Cprinter

Jag är fri, tolka mig rätt! Älskar närheten men skönt att hon somna själv utan min tutte och att jag kunde lägga henne i sängen. Det stod på paketet att man inte skulle ge den igen. Jag misstolkade kanske. Jag tänker tappar hon den och inte märker det så får det vara men tappar hon den gråten och vrider sig ger jag den igen? Dumt, rätt,fel?

2014-07-17
ettbarn
ettbarn

Tack för era åsikter. Till nästa fråga... Är det för tidigt att börja? Hon är bara en vecka? Det står att man inte ska stoppa in nappen när dom tappat den, men varför inte? Måste man kola den först?

2014-07-17
ettbarn
ettbarn

Förutom det som redan nämnts så visar nyare forskning att napp kan minska risken för psd.

Jag håller också med om att det är enklare att vänja av vid napp än tumme. Har barnet ett stort sugbehov så finns möjligheten att tummen upptäcks förr eller senare. (naturligtvis kan ett barn som ges napp föredra tummen också...).

Att barnen vaknar om natten när nappen tappas brukar vara en övergångsperiod tills de lär sig att stoppa in den själv. Vi har alltid 2-3 nappar liggandes i sängen. Personligen upplever jag att napp gör det enklare att få barnen att somna om de gånger de vaknar av andra saker än att de tappar nappen/letar efter nappen. 

Nackdelar annars kan vara att man måste komma ihåg att ha nappar med sig, det kan bli ganska jobbigt om man någon gång står utan. Man får även lite extra att göra i form av att koka napparna ibland (MAM har nappar för sterilisering i mikron).

2014-07-17
ChildofJune
ChildofJune

Vi tänkte från början inte heller använda napp. Men vår lille ville gärna suga mycket och ofta. Fick rådet på bvc att använda napp. På plussidan ( enligt bvc) är att napp minskar risken något för plötslig spädbarnsdöd.

2014-07-17
Fiakatten
Fiakatten

fördelen är att man slipper agera tutte, att barnet tröstas smidigt, de får en liten extra trygghet som jag upplever fungerar riktigt effektivt. mina barn har aldrig haft snuttefilt eller gosedjur så nappen har blivit deras sån pryl istället.
nackdelen är att man måste sluta med det å det kan ju bli jobbigt om man har otur. iofs vet jag ingen som haft några större problem men jaja..

2014-07-17
osisen
osisen
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...