App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Fråga om hen

Känsligt tema .. Men läser på olika sites/ Facebook mm folk som skriver som sina barn med hen. Min fråga är varför ? Förstår faktiskt inte och jag vill inte väcka ngn debatt men förstår inte ?

2014-07-14
Kikaki
Kikaki
Barn på 2 år

hen skapades för att texter osv skulle bli lättlästa m.m. alltså, istället för att skriva han/hon köpte en bil blir det "hen köpte en bil"... sen ska det självklart Alltid Överdrivas och användas i "fel" sammanhang

2014-07-15
Hanfra
Hanfra
Bebis på 14 månader

childofjune har någon kalllat dej hen????
i så fall har ju inte personen i fråga förstått ordets betydelse..

2014-07-15
osisen
osisen

Nej, det tror jag inte heller. Majoriteten tar ju bara avstånd istället för att reflektera över de mönster och strukturer som finns. Förändringen startar väl dock med våra barn, att lära gamla hundar att sitta brukar inte fungera ;-) Jag tror att man mer ser hen som ett verktyg för att försöka nå dit man vill - huruvida det fungerar eller inte är ju frågan då.

2014-07-15
ChildofJune
ChildofJune

På de bästa förskolor fungerar det också så som du beskriver CatPuss. Har dock själv alltför ofta sett hur man behandlar barnen olika, styr flickor till lugnare, pyssligare lekar och låter pojkarna fortsätta vara aktiva (som alla barn är från början). Hur flickor som balanserar får halv skrikt till sig att de ska akta sig så att de inte trillar, medan pojkar som gör samma sak får höra hur duktiga och modiga de är. 

Och det är på samma sätt på flera håll i samhället. Hur min dotter får tillsagt när hon frågar om en manlig släkting vill vara med och pärla, att nej, han kan ju inte vara med och pärla, han är ju kille. Eller när vi skulle köpa en begagnad sulky och får höra att det gör inget att vi inte hittar den tillhörande ratten för du har ju en dotter (även om de först trodde att jag hade en son för jag hade ju satt en turkos mössa på henne...). Hur pojkarna när jag gick i skolan kom undan med att jaga mig för att de ju "tyckte om mig", men när jag gav igen och jagade så fick jag världens utskällning för så gör man ju inte.

Så jag kan förstå att föräldrar vill skydda sina barn och låta dem vara neutrala i alla fall i skrift. Sen så måste de naturligtvis få veta sitt biologiska kön, tycker absolut att det är fel väg att gå och det är klart att det leder till psykiska problem annars. Att göra allt neutralt är enligt mig fel väg att gå, det handlar mer om att lära barnen tolerans och att alla är lika mycket värda.

2014-07-15
ChildofJune
ChildofJune

Jag bara förklarar hur jag har förstått det, så döm inte andra utifrån vad jag säger, då allt kanske inte stämmer...

Språket förändras ju hela tiden, ord försvinner och skrivs om - särskilt när det handlar om ord som fått en kränkande innebörd. Att införa ett komplement till han och hon tycker jag inte är konstigt alls, för som sagt så låter ju inte "den" särskilt trevligt när man pratar om människor. Särskilt när det då handlar om människor som inte vill kategoriseras som man eller kvinna -som redan är utsatta och av många ses som avvikande, så ska de kallas "den", som om de inte ens är människor? Ibland får man kanske bortse från sitt eget - jag har väl egentligen inte heller ett personligt behov av att använda hen (även om jag tycker det förenklar i skrift att slippa skriva han/hon, honom/henne) men jag förstår och accepterar att det finns andra som har behovet, och varför ska jag sätta mig över det?

Jag tror och hoppas att majoriteten av oss är för jämställdhet och lika värde - vi har dock alla olika tillvägagångssätt för att försöka nå dit :-)

Att ta bort leksaker tror jag inte på heller - dock att man kan blanda upp dem så att det inte alltid blir en renodlad dockvrå, eller köksvrå där det alltid är flickorna som leker - och inte heller renodlat byggrum osv där pojkar leker. Barn är inte dumma, och de socialiseras in i de traditionella könsrollerna snabbt. Hela samhället är väldigt bra på att bibehålla dessa olika kategorier och stereotyper.

2014-07-15
ChildofJune
ChildofJune

Nu kan jag såklart inte tala för dem som använder ordet hen mer frekvent i vardagen... men som jag förstått det så är det såklart inte skamfult med kön. Men människor vill komma bort ifrån att hela tiden bedömas utifrån sitt kön. Alla tillskrivs vi olika egenskaper baserat på vilka grupper vi kan kategoriseras in i (kön, etnicitet, religion, sexuell läggning), alla bär vi på förutfattade meningar och vi utgår ifrån stereotyper när vi bedömer människor. Det är så vi fungerar allihop, och det är en stark känsla att vilja kategorisera - gissningsvis också därför det är så upprörande för många när de inte kan göra det... 

Jag skulle då bli kränkt om någon kom fram till mig och kallade mig för "den", det är ju inte avhumanisering det är fråga om, jag är ingen sak, jag är en person. 

Sen finns det även människor som inte vill kategoriseras som varesej man eller kvinna, så då är ordet hen bra för det ändamålet också.

Vill även säga att osisen, du skriver så himla bra! Håller med dig i allt.

2014-07-15
ChildofJune
ChildofJune

Det här med hen har gått till överdrift. Tycker det är så löjligt. Det heter han eller hon!!!

2014-07-15
jessicamalin
jessicamalin

jag tycker hen är ett br ord och något som fattats i vårat ordförråd tidigare!
Det handlar inte om att ta bort könet på ett barn utan om att ge barnet lika möjlighet/förutsättning trots kön.
Jag skulle inte skriva Hen om mitt barn i en vanlig tråd angående mina barn men om jag skrev på en sidan där jag inte var känd och hade en fråga angående mitt barn där könet är ovidkommande för svaret och kanske tom viktigt att inte avslöja könet just för att inte styra folks åsikter åt ett eller annat omedvetet håll så skullr jag absolut kunna använda ordet hen. .

i en neutral text där könet är totalt ovidkommande så är det ett smidigt sätt att framföra nägot utan att använda sig av han/hon honom/henne.

förstår inte alls varför folk upprörs av detta.. de som blir upprörda måste ju ha missat själva poängen med ordet och hittat på en egen fabricerad betydelse.

Hur som helst mina barn är inga hen men de kan absolut refereras som hen i en text där deras kön är ovidkommande utan att på något sätt kränka deras person.


2014-07-15
osisen
osisen

Fast det handlar ju om hur de vill att andra ska behandla barnen. Det är klart att man får sina grundläggande värderingar i familjen, men sen är det ju samhället som påverkar i allt större grad.

Jag har sett det i vissa grupper också, men då har jag mest tolkat det som att de vill hålla sina barn så anonyma som möjligt.

2014-07-14
ChildofJune
ChildofJune

Som sagt biologiskt och socialt kön gör det ju enkelt för föräldrarna och välja vilka värderingar dom vill att deras barn ska ha. Dvs som kan behandla barnen hur dem vill bortsett från könet men att skriva om sitt barn för att berätta om ngt som dom vill och använda hen är märkligt. Nu är detta inte människor som jag känner , det är i vissa grupper jag ser detta.

2014-07-14
Kikaki
Kikaki
Barn på 2 år

Problemet är väl att det finns större variationer mellan individer än mellan de biologiska könen. Det finns inga större biologiska skillnader, men ändå ska vi behandlas utifrån att så är fallet? (Förtydligande, det finns fysiska skillnader som ger olika förutsättningar, men kvinnor föds inte till att vara bättre på att städa och män föds inte som mer tekniska, för att ta något exempel).

Jag är inte heller för att dra det neutrala till sin spets, klart att barn ska veta vilket biologiskt kön de har. Men de ska också få lära sig att det inte betyder att de måste tycka på ett visst sätt, eller vara på ett visst sätt på grund av det. Och att de ska ha alla möjligheter och förutsättningar i livet.

2014-07-14
ChildofJune
ChildofJune

Jag kommer aldrig ta de ordet i min mun, de e löjligt i min värld att inte säga han/hon när personen faktiskt har ett kön. Jag skulle bli väldigt irriterad om någon kallade min son för de, han e en pojke å de ser man på honom. Skulle någon kalla honom för de så skulle jag tala om för den personen att de är förnedrande för mig och min son, han e en pojke!

2014-07-14
stiina123
stiina123
Barn på 3 år och 1 månader

Det vore ju konstigt om föräldrarna inte vet det biologiska könet, de har väl bytt barnens blöjor. Sen om de håller könet hemligt för omgivningen då är väl för att de inte vill att barnen ska behandlas olika. 

Men jag förstår inte helt... använder de inte barnens namn alls? Eller har de könsneutrala namn?

2014-07-14
ChildofJune
ChildofJune

Men jag menar ju att dom vet väl ändå vad barnet har för kön ? Att skriva hen äter /hen kissar mm får mig att undra om dom inte sett vad som finns där nere ? Finns ju ett biologiskt kön och socialt kön !

2014-07-14
Kikaki
Kikaki
Barn på 2 år

Men talar vi om människor som bara använder "hen" om sina barn? Aldrig namnet? För man kan ju använda namnet, men där det behövs, i tredje person, använda "hen" istället för han eller hon.

2014-07-14
ChildofJune
ChildofJune

Min poäng var att det finns många ord på svenska som har en annan betydelse på ett annat språk. Tog för givet att kopplingen mellan hen och höna var att hen betyder höna på engelska, men jag kanske tolkade det fel?

2014-07-14
ChildofJune
ChildofJune

Och kiss betyder kyss men det säger vi på svenska ändå? ;-) 

Alltså, de vill ju inte avhumanisera sina barn, så att säga "den" känns ju väldigt... ja, omänskligt. 

Jag förstår tanken, att man inte vill att ens barn ska bli behandlade utifrån sitt kön, utan utifrån att de är människor. Däremot spelar det ju ingen roll, då de flesta vet könet och behandlar barnen olika ändå.

2014-07-14
ChildofJune
ChildofJune
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...