App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Är det okej?

Vi fick en liten dotter i torsdags som gillar att ligga nära på natten. Vilket blir jobbigt då vi har delade åsikter. Sambon är rädd att om vi sover så kanske jag kväver henne på något sätt. Men jag tycker att det är det enda sättet vi alla tre kan sova på som fryser ut nu! Man avråder ju för samsovning men vad finns det för alternativ? Babynest vill sig inte vagnen har dock gått jätte bra idag så vi hoppas att det funkar ikväll, men om inte...? Har ni tips?

2014-07-13
ettbarn
ettbarn

Att acceptera att hon äter/snuttar mellan 20-01 har i alla fall underlättat! Då är jag bara hennes. Finns inget annat. Det skapar trotsallt ett lugn hos oss båda!

2014-07-15
ettbarn
ettbarn

.

2014-07-15
ettbarn
ettbarn

*i början

2014-07-15
Cprinter
Cprinter

Önskar tillägga att jag varken använt napp eller snuttefilt till min dotter. Hon snuttade på bröstet som en galning i perioder o början sen vart det lugnt. Om man orkar och har lite tålamod behövs inte supplement.

2014-07-15
Cprinter
Cprinter

Kul att du skriver snutte då det verkar som att vi hittat en! :)

2014-07-14
ettbarn
ettbarn

Vad står TS för? :D Napp vill jag gärna inte ha men bra tips! Och nu kommer det... HURRA!!! Hon släppte tutten tillslut, låg kvar ett tag och sen la jag över henne i nestet. Eget täcke. Sov som en stock!!! Wohoo! Får vara så några dagar nu sen prövar vi sängen igen. Då har vi larm också som mäter rörelser och andetag. Kommer kännas tryggt. :D

2014-07-14
ettbarn
ettbarn

Det är ju svårt när man inte sett studien ifråga - jag har svårt att se hur säker samsovning skulle ge ökad risk jämfört med om barnet ligger i sin egen säng. Frågan är om det varit samsovning ihop med andra riskfaktorer, eller samsovning utan att bebisen haft egen kudde, eget täcke osv. Nu läste jag inte hela från Socialstyrelsen, det kanske fanns statistik? Vad gäller magsovningen så har ju antalet psdfall sjunkit från kring 130 dödsfall per år till kring 15-20 per år efter att ryggläge blev rekommendationen - så där är siffrorna tydliga. 

Många förespråkar ju samsovning med evolutionära argument, att människan är ett flockdjur och alltid sovit ihop. Och jag kan tänka mig att det är så för bebisen som kommer till världen - problemet är väl att vi lever på ett helt annat sätt nu än vi gjort innan, så det är inte riktigt samma förutsättningar.

Min avsikt har inte varit att uppmana till varken det ena eller det andra, men frågar man så ska man få den fakta som stämmer - och Socialstyrelsen har ändrat sina rekommendationer, sen vad man tycker om dem får man ju ta ställning till själv :-)

2014-07-14
ChildofJune
ChildofJune

Min dotter sov på mitt bröst de två första månaderna, annars ville hon inte sova. Nu så sover hon i sin egna säng vissa dagar och hos oss vissa dagar och då ligger hon mittemellan mig och sin pappa. Jag tycker du ska göra det som känns bra för dig.

2014-07-14
Mandat
Mandat
Barn på 3 år

Det här är verkligen supertufft. Haft henne vid tutten sen 20.30 egentligen och nu är klockan 01. Hon vägrar ligga själv!! Så länge hon ligger hud mot hud sover hon, det är ju inte alls såhär dagtid?

2014-07-14
ettbarn
ettbarn

Min dotter har sovit i sin egen säng sedan dag1. Jag vågade inte ha henne mellan oss då min man sover jättedjupt! Har gått hur bra som helst... Närhet får bebis iaf väldigt mkt i början då de ska ammas ofta o ligga o mysa😉

2014-07-14
Josefine S
Josefine S

Jag skulle heller inte våga samsova med dottern, iaf inte under första året eller å våran (enligt mig) lilla säng. Men det är klart att då blir ju frågan hur man ska orka om man inte får sova. Min metod när dottern var lite (dom jag TROR funkade) var att försöka fylla så mkt närhetsbehov underdagen. Mkt hud-mot-hud (varje amningstillfälle hemma), bar mkt i sjal och sen förberedde jag mig inför varje natt med tanken att jag nog inte skulle få sova utan mest plocka upp och lägga ner dottern på nytt i spjälsängen. Ett par nätter med dålig sömn klarade jag rätt bra med den inställningen och värre blev det inte utan vid knappt två månaders ålder sov hon minns 5 timmar i sträck + lite till varje natt.

2014-07-14
Cprinter
Cprinter

Att risken ökar om barnet sover i ett annat rum tror jag beror på att man har mindre koll på vad barnet gör. Kanske råkar barnet vända sig till mage i sömnen. Kanske tappar barnet nappen (om det används) men somnar om utan (att använda napp kan förebygga psd). Kanske hamnar täcket på något sätt över barnet, det kanske råkar kvävas i kudden, på något gosedjur osv.

2014-07-13
ChildofJune
ChildofJune

Alltså, nu ändrade ju socialstyrelsen sina riktlinjer angående samsovning ganska nyligen - till att man inte bör samsova med barn under 3 månader (- även om de ammas). Den rekommendationen kom väl under förra året om jag inte minns helt galet. Men det går väl att googla på...

Detta har man kommit fram till via en stor studie, där det varit tydligt att samsovning ökar risken för PSD. Vad gäller alkohol och amning så finns det i dagsläget inga studier som visar att det skulle vara skadligt - det skriver forskarna själva i rapporten som ligger till grund för de nya rekommendationerna - så jag tycker inte riktigt att man kan jämföra de frågorna.

2014-07-13
ChildofJune
ChildofJune

Varför är det ökad risk om barnet sover i eget rum ?

2014-07-13
Kikaki
Kikaki
Barn på 2 år

För övrigt kan det ju tilläggas att Socialstyrelsen inte avråder från samsovning, detta är en myt. Däremot ska man samsova säkert. Googla vid frågor på detta.

2014-07-13
Stellik
Stellik

Troligen av samma anledning som att alkohol & amning hade totalförbud tidigare. Folk ska vara försiktiga med det förstås?

2014-07-13
Stellik
Stellik

Har barnet stort närhetsbehov så är det svårt att ha dem i egen säng och kanske är det bäst för tryggheten att få vara nära när man behöver det. Det finns typ inga konstaterade fall där mamman (opåverkad av alkohol & medicin) har lagt sig på sitt barn i sömnen. Man har spärrar för det. Pappan däremot... Vi har haft kuddar runt bebis mot pappa och så har bebis haft egen kudde & filt högt upp i sängen. Det funkar...

2014-07-13
Stellik
Stellik

..glömde tillägga att jag och sambon hade varsitt täcke på vardera sida om sängen och att vår lilla kille hade egen filt :)

2014-07-13
lajjsa89
lajjsa89

Vår kille på 6 veckor ville också sova tätt i början och babynestet funkade inte så vi la honom i mitten på sängen och rullade ihop en filt och la runt honom som en mur sen när det var dags att sova brukade jag ta bort kanten på filten och ligga tätt med honom tills han sov djupt sen flyttade jag mig mer på min sida och la för kanten på filten igen! Svårt att förklara men de funkade för oss :)

2014-07-13
lajjsa89
lajjsa89
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...