App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Önskar snabbt svar ang att bebis sover på mage

Hej! Sonen har just blivit sju månader, ikväll när jag skulle natta honom vände han sig hela tiden till mage. Tillslut lät jag honom ligga så och han somnade. Vågar jag låta honom sova så? Han kan inte vända sig tillbaka till rygg själv. Han sover mellan mig och sambon.

2014-07-12
ElinorI
ElinorI

Aha, jag hade också skrivit orsak iaf, och rätt ska ju vara rätt ;)

2014-07-14
ChildofJune
ChildofJune

Nej, jag skrev fel där, Mumtotwo - var dumt tänkt för att jag ville variera orden för att inte upprepa mig... 

Men magläge bedöms fortfarande vara den riskfaktor som har störst betydelse av alla riskfaktorer som finns. Majoriteten av barnen som har avlidit i psd har hittats liggandes på mage.

2014-07-14
ChildofJune
ChildofJune

när barnet är så stort att de vänder på sig själv ska man låta dom sova så. bebisen kanske vill ligga på mage av en anledning precis som vi vuxna?!

 

min son har aldrig sovit på rygg som bebis sidan eller mage när han själv kunde vända sig. Han ÄLSKAR att sova på mage för annars ville han inte sova.. ska man oroa sig för psd som är sån liten risk de gör bara dig och barnet stressat. 1 av 6000 av alla som föds dör i psd.

du kan ta de lungt din son kommer sova bäst om han själv får bestämma hur han ska sova!

2014-07-14
nettan91
nettan91

Man kan inte TYCKA om vetenskap. Man kan välja att inte tro, men man kan inte anklaga vetenskapen för att tycka annorlunda.

Hur sjutton kan man vara så respektlös mot någon som varit med om ett dödsfall på nära håll? Slutar aldrig förvånas över hur empatilösa människor kan vara...

2014-07-14
ChildofJune
ChildofJune

Nej, det behöver inte vara fler faktorer som spelar in om ett barn avlider i psd. Magsovning är en orsak till att det kan hända. Det är helt och hållet vetenskapligt bevisat, att neka till det går inte. Innan man rekommenderade ryggläge så dog lite mer än 1 av 1000 barn i psd varje år. Det låter kanske inte så "farligt", men när det föds kring 100 000 barn i Sverige, så var det alltså lite fler än 100 barn som avled i psd. Numer ligger den siffran kring 15-20 barn om året. 

Det finns ett flertal riskfaktorer för att barnet ska dö i psd - men det innebär liksom inte att samtliga ska vara uppfyllda för att olyckan kanske ska vara framme. Det räcker att barnet sover på mage för att risken är större. 

Minns inte den exakta siffran, men psd är vanligast mellan 2-4 månaders ålder. Majoriteten av alla fall (tror det är 80%) inträffar före 6 månaders ålder. 

I dagsläget låter kanske 15 barn på ett år inte så mycket - men jag är ganska säker på att samtliga föräldrapar var ganska så säkra på att det inte skulle hända deras barn...

2014-07-14
ChildofJune
ChildofJune

Min dotter har sovit på mage sen hon var 2 veckor och hon är snart 6 månader. Så jäkla hypat att dem inte ska sova på mage! Det är fler faktorer som spelar in om ett barn plötsligt dör!

2014-07-14
Caroline8519
Caroline8519

Barn över 6månader som vänder sig själva till mage kan sova så. Dock ska man ta bort kudden när de börjar lägga sig på mage. Man kan lägga tillbaka kudden när de fullt ett år igen.

2014-07-14
emcb
emcb

Tror inte att det är någon fara heller. Min dotter började vända sig när hon var 2 månader. Jag blev jätteorolig.. Var uppe ca 20 ggr/natt o vände tillbaka henne. Men BVC tyckte att jag bara behövde ta bort kudden, klarar de sv att rulla så är de ingen fara

2014-07-13
Josefine S
Josefine S

Min tjej är 8 månader och har börjat vända sig själv på mage, hon sover själv i sitt eget rum, jag var orolig första gången men de gick fint för hon vänder sig själv när hon inte längre vill ligga så

2014-07-12
batgirl
batgirl

Tack! Nu känns det bättre :)

2014-07-12
ElinorI
ElinorI

Jag tycker inte ni ska oroa er. Sover han melkan er så är ni nära till hands. Det finns många barn som sover på mage ända från födseln, förr gjorde nästan alla det. Nu vet jag att man rekommenderar att dem sover på rygg med risk för PSD annars. Men jag tror inte att vi behöver ta det för allvarligt. Min väns barn har sovit på mage sen födseln och hon har vart så orolig, hon vägrade somna på rygg, då sa BVC att hon ska låta henne sova på mage och att risken för PSD minskar ju äldre dem blir. Äldre desto starkare i nacke. Oroa inte :)

2014-07-12
Bouzidi
Bouzidi
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...