App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

min man ska utredas för autism. någon med erfarenhet?

Hej. Som det står i rubriken så kommer min man börja utredas för autism. Det har under åren varit väldigt tydligt att något inte riktigt va som det "skulle". Det har varit jobbigt att handskas med emellanåt men vi har fått det att funka ändå. Senaste tiden har det blivit mycket tuffare för min man och han kände enorm press och skam. Så han ville starta en utredning. Nu till min fråga. Är det någon som har erfarenhet av utredning för vuxna? Och vad händer efter diagnos? För jag hjälpmedel så jag kan hjälpa honom i hans vardag? Uppskattar svar

2014-07-08
caan
caan

Tack rjellis. Jag vet att jag inte borde tänka att nu är det autismen och inte han men på något sätt så känns det lättare när han inte förstår något eller när jag har mer att ta hand om än jag orkar och han inte snappar upp det och hjälper till. Det blir nästan att jag tröstar mig med det för att inte bli för ledsen. Jag fick två missfall i början och båda gångerna mådde jag hemskt dåligt och ville inte ens gå upp ur sängen. Istället för att trösta o finnas dör för mig förstod han inte att jag behövde honom och gick ut med sina vänner den första dagen han va ledig. Då va jag tvungen att tänka så. Han gör detta på grund av autismen inte för att han inte älskar mig.

Vi har varit och uteslutit depression. Läkare. Sa att nu får vi tvinga vuxenpsykiatrin att ta tag i detta för det är ju tydligt va detta är.

Kikaki jag tänkte mer på stöd för min man i skolan. Han läser SFI.

2014-07-12
caan
caan

Stöd för barnet i skolan varierar beroende på barnets svårigheter och behov. När man har autism kan det se väldigt olika ut.oftast behöver dessa barn en assistent för att hänga med kognitivt och socialt , men vissa behöver anpassad skolgång . Många väljer att placera barnen i skolor/klasser med pedagogik inriktad mot autism . Autism är brett och innefattar också Asperger och det som man tidigare kallat för högfungerande autism. En stor del av barnen med autism kan också ha utvecklingsstörning eller andra diagnoser . Skolan har generellt en uppgift och skyldighet att se till att alla barn får det stödet den behöver oavsett diagnos eller ej. När man gör en utredning brukar psykologen klargöra vad barnets behov är och kopplar alltid tillbaka till skolan

2014-07-08
Kikaki
Kikaki
Barn på 2 år

Det har du nog rätt i catpuss. Jag fick samtal från sjukhuset och hon som ringde va så upprörd över att vuxenpsykiatrin inte ville utreda än och hade bett dem att utesluta depression först så jag blev automatiskt upprörd också.

Även om sonen skulle ha de känns det inte lika jobbigt, de kommer upptäckas i tid iallafall. Tycker bara så synd om mannen som fått bära på detta hela livet. Att Alltid känt mig riktigt dum brukar han säga. Skär i hjärtat

Kikaki vad för stöd ges i skolan för vuxna?eller rättare sagt vad har dem rätt till tt få hjälp med?

2014-07-08
caan
caan

Det är väl bra om dom gör en bred utredning för att sedan kunna erbjuda rätt stöd . Ang sonen så finns det en ärftlighetsfaktorer men det betyder inte nödvändigt att han har samma svårigheter. Stressa inte upp dig i onödan !

2014-07-08
Kikaki
Kikaki
Barn på 2 år

Å tack för svar. Vi är ju lite ororliga för att sonen också kan ha det med tanke på att han är prematur och vi fått berättat att det finns en risk för autism speciellt om det finns i familjen. Vet inte hur mycket sanning som ligger i det men det har vi fått berättat. Utredningen för autismen har stannat till och jag är väldigt upprörd för dem vill utesluta depression. Finns ingen risk för det. Har även psykologen vid vårdcentralen sagt men vuxenpsykiatrin vill inte utreda förrens depression utesluts. Tills han blir utredd kommer han bli deprimerad för han inte får hjälpen han behöver. Relationen är ibland väldigt svår o jag vet inte alltid vad som är autismen och vad e bara mannen som beter sig som en man brukar. Jag vet inte hur jag ska handskas med det ibland. Jag tar hand om allt i hemmet och utanför hemmet då han har hemska svårigheter med planering och förstå saker.

2014-07-08
caan
caan

Oj , såg nu att du skrev din man ska utredas svarade ang barn . Men gäller typ samma kontakt med autismcenter där du som partner också kan gå på kurs , han kan träffa andra som har liknande svårigheter , LSS stöd om det skulle behövas

2014-07-08
Kikaki
Kikaki
Barn på 2 år

Jobbar som psykolog och gör utredningar . Efter genomförd utredning om diagnosen fastställs finns mycket stöd och få som förälder men också till barnet beroende på ålder och svårigheter . Tex kontakt med autismcenter, stöd i skolan, rätt till LSS . Fråga gärna om det är ngt som du undrar kring .

2014-07-08
Kikaki
Kikaki
Barn på 2 år
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...