App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

De där med sushi och att va på smällen

Hej, jag är nu gravid med mitt andra barn. När jag väntade mitt första barn fick jag höra att det var big NO NO på att äta sushi under graviditeten och gjorde alltså inte detta. Nu har jag fått höra att de är helt safe att äta de så länge den är färsk och nygjord men att man ska välja bort de fisk sorter som står på Livsmedelsverkets hemsida, exempelvis svärdfisk för de innehåller för mycket kvicksilver. De jag inte förstår är att när man äter sushi så blandar man ju och äter flera olika sorter? Man äter ju kanske bara en endaste liten plutte bit svärdfisk, innehåller den lilla biten alltså för mycket kvicksilver? Borde inte de i så fall va livsfarligt att äta svärfisk även i icke-gravid tillstånd? Allt annat på sushi ska tydligen va okej att äta, står på Livsmedelsverkets hemsida att man inte ska äta algprodukter men de är tydligen inte sushi alger de menar utan kosttillskott. Vad tycker ni om sushiätande under graviditeten? Äter ni vanlig sushi eller väljer ni bort vissa fisksorter? Eller äter ni inte sushi alls?

2014-06-16
green90
green90
Barn på 3 år och 4 månader

jag åt! Inte varjedag men iaf upp till 7 gånger under min tid som gravid. Köpte inte den som är för mamma utan riktig...

2014-06-16
smalins
smalins

Jag har låtit bli sushi helt under min graviditet, fastän jag gillar det. Hur vet man Om den är färsk om man äter på restaurang? Är man osäker på om nåt är bra eller dåligt är det bättre att låta bli det. Så slipper man oroa sig ☺

2014-06-16
Cissan25
Cissan25
Barn på 2 år och 1 månader

Jag har ätit sushi flera gånger 😋 Äter allt förutom tonfisken. All fisk är fryst innan man gör sushi på den, risken finns annars att man får mask.

2014-06-16
CarroWM
CarroWM
Barn på 1 år och 11 månader

samt:

Är det farligt med kvicksilver?

Kvicksilver kan skada hjärnan. Fosterstadiet är den mest känsliga perioden då hjärnan och nervsystemet utvecklas. Hos barn, vars mammor under graviditeten fått i sig mycket kvicksilver, har man sett att den normala utvecklingen blivit fördröjd. Världshälsoorganisationen, WHO, har angett ett tolerabelt veckointag av kvicksilver på 1,6 mikrogram per kilo kroppsvikt.

 

Känsliga grupper

Foster och spädbarn är särskilt känsliga för kvicksilver eftersom deras hjärna och nervsystem är under utveckling.

 

Rekommendationer

Kvicksilver kan föras över till barnet via moderkakan och bröstmjölken. Man bör inte äta fisk som kan innehålla kvicksilver oftare än 2-3 gånger per år under tiden man försöker bli gravid, liksom under graviditet och amning. Det gäller abborre, gädda, gös och lake och stora rovfiskar som färsk tonfisk, svärdfisk, stor hälleflundra, haj och rocka. Tonfisk på burk tillhör en annan art än den tonfisk som säljs färsk och innehåller inte höga halter kvicksilver.

2014-06-16
solskensmamman
solskensmamman

Eftersom kvicksilver är skadligt för hjärnan och särskilt när hjärnan bildas, så hade jag undvikit dessa fisksorter.

Lite mer info från livsmedelsverket:

Kvicksilver är en metall som finns naturligt i miljön, men människan har ökat den mängd kvicksilver som finns i naturen. I mark, vatten och sediment omvandlas oorganiskt kvicksilver till metylkvicksilver (MeHg). Metylkvicksilver ansamlas i fisk, och de högsta halterna återfinns i stora rovfiskar. Det har uppskattats att kvicksilverhalten i enkilosgädda överskrider gränsvärdet 1 mg/kg i ca 10 000 insjöar i Sverige.


Konsumtion av fisk är den största källan till metylkvicksilver man får i sig och det kan mätas i hår och i blod. Hos gravida kvinnor 1996-1999 var medianvärdet för kvicksilver i hår 0,35 mg/kg, medan den högsta kvicksilverhalten i hår var 1,5 mg/kg. I genomsnitt dubbelt så hög kvicksilverhalt i hår uppmättes hos kvinnor som ofta äter fisk; medianvärde 0,72 mg/kg, variationsbredd 0,08-4,0 mg/kg. Studier av kvicksilverhalter hos sport- och yrkesfiskare visar också på högre halter än hos gravida kvinnor.

Riskbedömning

Om man utsätts för stora mängder metylkvicksilver kan centrala nervsystemet (hjärnan) skadas. Under fosterperioden när centrala nervsystemet utvecklas är känsligheten som störst. Hos barn, vars mödrar under graviditeten haft ett förhöjt intag av metylkvicksilver, har man sett att den normala utvecklingen varit fördröjd. I en studie på barn på Färöarna fann man ett samband mellan barns utveckling och den mängd metylkvicksilver som de utsatts för under fosterperioden, medan man i en studie på Seychellerna inte fann något sådant samband.


Rekommendationer

Livsmedelsverket vänder sig särskilt till kvinnor som planerar att skaffa barn snart, som är gravida eller som ammar med rådet att inte äta t.ex. abborre, gädda, gös, lake, stor hälleflundra samt tonfisk mer än 2-3 gånger per år.

2014-06-16
solskensmamman
solskensmamman

Jag åt sushi när jag var gravid och de går bra att även äta med lax. De man ska veta är då att den varit fryst innan. Sen när de gäller ex svärdfisk eller liknande så ska man inte äta de i stora mängder även när man inte är gravid. Man kan göra sushi själv också om man vill och då vet man ju säkert att de är färskt :) tror även att de finns mammasushi på restaurang med som man kan beställa.

2014-06-16
Maryhulth
Maryhulth
Barn på 3 år och 11 månader

Jag älskar sushi och vill kunna unna mig det ibland nu under graviditeten, men äter bara räkor avokado och rullar om man kan få dom utan lax :)

2014-06-16
Josephiness
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...