App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

försäkringskassan

Har två barn 3 månader och 21 månader hemma föräldraledig. Är sjuk med feber idag så sambon var hrmma med barnen idag. Kan han vabba och hur gör man måste man anmäla sig sjuk till försäkringskassan? Behövs sjukintyg? Hur ansöker han. Som vabb då för 21 månaderen. Någon som cet?

2014-05-08
ylva87
ylva87

Om du tar ut på lilla så förutsätter man att han även ska ta ut på lilla ( när liten fyllt 8 mån kan han ta VAB).

SÅ - 1) du sjukanmäler dej hos FK. Då stoppas din FP och du får sjukpeng istället. Första veckan behövs ej intyg, men från 8:e dagen behöver man läkarintyg. När du blivit frisk ska du friskanmäla dej på FK.

2) Din partner anmäler att han vill ha FP för de dagar du är sjuk. Anmälan ska ske från första hemmadagen för honom och sen får han fylla i dag för dag när han är hemma.

 

KLART!

2014-05-08
solskensmamman
solskensmamman

Jag tar ut på lilla. Men måste fk ha intyg lr hur sjuk anmäler man sig? Men sambon ska inte anmäla vabb utan färäldraledigt? Tack för svar.

2014-05-08
ylva87
ylva87

Om den föräldraledige blir sjuk så VABbar den andre visst!
VAB betyder att man tar hand om barnet - oftast när barnet är sjukt , men även om den som tar hand om barnet är sjukt.

 

Tar du ut FP på stora eller lilla barnet? För tar du ut FP på lilla barnet och sjukskriver dej, så tar pappan ut FP på det barnet (istället för dej, som får sjukpenning) och tar hand om båda barnen.

 

Tar du ut FP på stora barnet så borde pappan kunna ta VAB för det barnet (eftersom det är över 8 månader) och ta hand om det och det lilla med såklart! MEN - kolla med FK om det är OK att göra så.Tar du inte ur FP alls på något barn (vilket du inte behöver eftersom ditt minsta barn är under 1 år), så borde pappan kunna ta VAB på stora barnet (hör med FK), när du är sjukskriven. Du får dock ingen sjukpeng eftersom du inte har någon ersättning. Du får alltså inte mer pengar om du är sjuk, än om du är hemma utan FP.

 

 

Tror att det var aalla varianter! Hör av dej annars!

2014-05-08
solskensmamman
solskensmamman

Nu har jag inte mina barn på dagis sen jag blev föräldraledig med tvåan. Så om jag är sjuk får alltså inte sambon vabba. Har förrut varit sjuk med barnen själv och bara tagit ut föräldea penning. Så får det bli i fortsättningen med då. Förstår att man inte vabbar barnet om man är föräldra ledig.

2014-05-08
ylva87
ylva87

Men kan han inte vabba för hon som är 21 månader?

2014-05-08
ylva87
ylva87

*

2014-05-08
ylva87
ylva87
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...