App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Matfett/bordsmargari​n?

Vad använder ni för bordsmargarin och vad är egentligen mest hälsosamt? Och vad använder ni för matfett i matlagning?

2014-05-08
regiiina
regiiina
Barn på 3 år och 8 månader

Vi kör på Bregott ekologisk och ekologiskt smör samt eko oliv/raps olja :)

2014-05-10
Superhallon
Superhallon

Som flera andra: Bregott på mackan och Smör till matlagning. Vi köper också gammaldags lantmjölk som inte är homogeniserad eftersom den är bättre för oss.

"Homogeniseringen av mjölken, även kallad standardisering, har främst ett estetiskt syfte. Fettet i mjölken klumpar sig inte och kärl och glas är lättare att diska. Men för detta får vi betala ett högt pris. När de naturliga fettkulorna i mjölken slås sönder i ohomogeniseringsprocessen får kroppen svårare att ta hand om mjölkfettet vilket påverkar kroppen och blodkärlen negativt. Den huvudsakliga hälsokritiken mot mjölk i samhällsdebatten bottnar i praktiken i att de flesta dricker behandlad mjölk. Riktig färsk mjölk som den dracks innan industrialiseringen innehåller dock otroligt mycket näring och är för många människor en hälsosam dryck."

2014-05-09
Isabelle _
Isabelle _

Grönt Bregott på mackan och steker i äkta smör eller olja.

Finns inte på världskartan att använda Lätta/margarin eller sån skit!

2014-05-08
Fideli73
Fideli73

Här använda bara riktigt smör eller olivolja. Margarin får inte komma innan för dörren :)

2014-05-08
Cprinter
Cprinter

Bregott och äkta smör använder vi hemma! Utan en mängder massa konstiga tillsatser och e nummer!

2014-05-08
Lillalinusida
Lillalinusida

bregott å riktigt smör!
å så olja då såklart, raps å extra virgin olivolja!
aldrig i mitt liv att margarin av olika slag kommer in i mitt hem! :-) usch å fy!

2014-05-08
osisen
osisen

Bregott och det som heter smör är nyttigast då de är rena fetter, inget tillsatt som det är i samtliga lätta eller light produkter. Utan naturligt och nyttigt fett som kroppen behöver, givetvis olivolja, rapsolja och majsolja är också nyttigt :) Skippa lätta och lightprodukter är mitt tips!

2014-05-08
CarroWM
CarroWM
Barn på 1 år och 7 månader

Vi har lätta som bordsmargarin och flytande milda till matlagning.

2014-05-08
jessicamalin
jessicamalin

Bregott (oftast) till mackor, och steker i äkta smör, eller milda culiness.. De tkr jag är godast, o så är det väll mer hälsosamt för både oss och miljön. :) gillar inte smaken utav lätta och de där andra..

2014-05-08
94omamma
94omamma

Bregott på mackan & steker i ekologisk olivolja eller smör. Efter ha sett hur det de framställer magariner som lätta, becel osv så kommer jag aldrig äta det igen!

2014-05-08
Beckosh
Beckosh

Vi gör eget bordsmargarin hemma. Olja vatten och smör. Sen kryddar vi de med örter eller annat som vi känner för. Mkt godare och kan rekommenderas :)

2014-05-08
Maryhulth
Maryhulth
Barn på 3 år och 7 månader

Bregott eko och steker i eko rapsolja eller smör. Så lite "låtsasprodukter" som möjligt försöker vi sikta på :) använder alltid olivolja om vi inte ska hetta upp den.

2014-05-08
KarinSjo
KarinSjo
Barn på 2 år och 6 månader

Bregott ekologiskt använder vi (utom mjölkfria barnet som använder Becel lätt, bara pga smaken- tydligen godast av de mjölkfria varianterna. Vi vill egentligen inte ha något med palmolja i...)

 

I matlagningen blir det oftast rapsolja, ibland olivolja, ännu mer sällan Milda culinesse (godast av mjölkfria varianterna av "smör"). Förut använde vi riktigt smör.

 

Hälsosammast är så svårt att svara på: olja är på många sätt bättre för kroppen, ekologiskt är bäst för miljön = hälsosamt i ett väldigt långt perspektiv, palmolja bidrar till skövling av regnskog, långa transporter bidrar till utsläpp som är ohälsosamma (kokos odlas ju tex inte i Sverige, så kokosoljor/fetter måste transporteras långt), mjölkprodukter bidrar till öppna landskap och mer utsläpp av växthusgaser dvs både + och -

 

Så det är + och - med allt, men vi försöker att undvika de värsta fällorna.

Vi försöker även följa naturskyddsföreningens uppmaning att undvika de 5 värsta fällorna i matbutiken.

2014-05-08
solskensmamman
solskensmamman
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...