App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Försäkringskassan. Frågor! :)

Har lite frågor, hoppas att någon kan svara.. För att ringa till försäkringskassan är lönlöst, det är sån lång kö så att de läggs på automatiskt.. Fråga 1: jag är sjukskriven sedan v33 (fick ingen graviditetspenning för att chefen slarvade med papper) läkaren sjukskrev mig fram till BF, har jag rätt att få sjuklön ända fram till datumet hon skrev? Eller måste jag ta ut mammapeng (barnet har inte kommit än, och BF är om 13 dagar). Fråga 2: var sjukskriven i februari också, men hade ingen aning om att jag behövde sjukanmäla mig, skickade bara in sjukintyg (anställd utan sjuklön) men fick reda på att jag var tvungen att sjukanmäla mig (pinsamt, men inte lätt att veta) så jag gjorde det i samma veva som jag sjukanmälde mig för den senaste sjukskrivningen, kan jag räkna med att få dem pengarna? Eller har dom brunnit inne? Fråga 3: det är en månad sen nu som intyg och Sjukanmälan kom in, då borde jag väll få pengar/besked i slutet av denna vecka? Ska väll ta upp till 30dagar? Jag är verkligen värdelös på sånt här... Och hur funkar det sen när barnet kommer och jag vill ta ut ledighet?. Om jag skulle gå över tiden, (sjukskriven fram till BF som sagt) kan jag ta ut föräldraledighet då? :) usch va frågor de blev o Gud va rörigt, men någon kanske kan ge mig lite svar? :)

2014-04-22
94omamma
94omamma

Maila dem det brukar vara smidigare :)

2014-04-22
Superhallon
Superhallon

Ring f-kassan så du får rätt info om alla dina frågor. Jag ringer dem alltid på morgonen när de öppnar då brukar det inte vara så lång väntetid.

Ett tips är att skaffa e-legitimation och planera & ansök om din FP innan barnet är fött, iaf den första tiden. Så behöver du inte tänka på det den första tiden eller månaden eller behöva vara orolig att du ska stå utan pengar.

Förresten, hur går det för dig?

2014-04-22
the_jennifer
the_jennifer

Sjukskrivningen gäller till datum läkaren satte (dvs BF). Efter det tar du ut 5 (eller fler max 7) FP-dagar varje vecka tills barnet fötts. Efter det tar du ut 0-7 FP-dagar/vecka , dvs hur lite eller mycket du vill. När barnet fyller 1 år måste du ta ut FP eller jobba motsvarande 100% (5 dagar/vecka). Så behåller du din SGI.

2014-04-22
solskensmamman
solskensmamman
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...