App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Skador efter förlossning?

Jag har fått höra så mycket om skador efter förlossning och smärta att jag börjar bli orolig inför min förlossning... Har varken mamma eller svärmor i livet att fråga heller och känner inte att det finns någon jag vill prata med om det här trots min oro... Ni som redan fått barn, hur pass jobbigt är det efter förlossningen skulle ni säga, är det okej eller outhärdligt? Var det bättre eller värre än ni förväntat er? Mitt första barn som ni kanske förstår, vi är nog flera med samma funderingar?

2014-04-21
Dianabah
Dianabah
Bebis på 11 månader

Jag blev klippt under min förlossning, detta för att jAg inte skulle spricka, vilket jag är tacksam att jag inte behövde... Hade inga problem med att kissa från start och det gjorde inte ont. Detta för att jag fick smärtstillande att äta.. Visst var det jobbigt men hellre det än att spricka helt och hållet... Nu 2 månader efter känner jag inte av något.. Mådde fruktansvärt bra efter min förlossning förutom att de kunde vara jobbigt att röra sig pga de klippta..

2014-04-23
Hanfra
Hanfra
Bebis på 17 månader

Personligen tycker jag att det snackas ganska lite om vad som kan hända vid en förlossning och eventuella komplikationer som ger diverse men. Förlossningsskador har varit på tapeten det sista, mycket tack vare Uppdrag granskning och Debatt, men det är ju just på grund av att så många kvinnor får gå med sina besvär för att de flesta kvinnorelaterade bekymmer inte prioriteras i vården. Det är klart att man går genom eld och vatten för sina barn, men att inte kunna förvänta sig ett normalt sexliv eller normala toalettbesök efter en förlossning, i en medicinsk verklighet där man kan bota cancer, få ett nytt hjärta osv...? Vi blir liksom itutade att vi ska vara starka och inte gnälla, för skulle man klaga det minsta över en jobbig förlossning eller någon åkomma man fått - så får man minsann höra att man själv valde att föda barn, att det är fullt normalt/naturligt eller det värsta - att man indirekt ångrar att man fick barn. 

Och det finns många som fått skador som får rätt hjälp också, så det är naturligtvis inte så att man ska förvänta sig varken skador eller dålig vård. De flesta förlossningar går ju bra!

Efter min första förlossning hade jag jätteont. Fick starkare smärtstillande och hade svårt att kissa i ett par veckor efteråt. Upplevde dock att jag blev helt återställd sen efter några månader.

Det är nu 6 månader sen min andra förlossning, återhämtningen gick snabbare än vid första, men jag har fortfarande ont ibland. Har fått veta att det är en naturlig följd (för vissa) av att bli klippt i mellangården. 

Men jo, jag skulle gå igenom en tredje förlossning.

2014-04-22
ChildofJune
ChildofJune

mina förlossningar var lätta.. gick relativt snabbt båda gångerna och gjorde inte alls speciellt ont.
efteråt var jag öm, blev sydd med båda barnen.. värst med tvåan.. och kisseriet var obehagligt i början.
det som gjorde mest ont var när bm skulle pressa ihop livmodern efteråt.. eller ja den ska väl dra ihop sig själv men hon var tvungen å hjälpa till å det var inte skönt alls. inte så att man behövde tjuta av smärta eller så men det kändes absolut.
sen med ettan kom mitt ischiasnerv i kläm efter förlossningen å det gjorde ju sjukt ont förstås.. å amningen gjorde ont.. den va sju resor värre än förlossningen.
men ingenting man inte överlever...
allas förlossningar är ju totalt olika och ingen upplever ju exakt samma sak.
men gå in med en positiv tanke på att förlossningen ska bli bra! allt kan hända men så länge utgången blir den att du sitter där tillslut med din baby i din famn så må det vara värt varenda sekund..

dessutom e det e sjuhelsikes cool upplevelse! ;-)

2014-04-22
osisen
osisen

Å nu vill jag absolut inte skrämma upp dig, du som undrar över detta. Självklart kan det gå hur enkelt som helst för dig, självklart ska du inte behöva skrämmas upp av mig/oss som det inte gick bra för. Men eftersom att du undra så tänkte jag bara säga att inte alla förlossningar och första tiden efteråt är en solskenshistoria

2014-04-22
Aldis
Aldis
Bebis på 14 månader

Nr 1, alla förlossningar är olika. Nr 2, alla människor är olika. Är glad för er Skull, för er som det gick bra för. Men att komma här och säga att en förlossning inte är så värst smärtsam, eller smärtan efteråt är ju bara löjligt. Tänk på att alla har olika smärttröskel, och alla får olika skador, men, efter.

2014-04-22
Aldis
Aldis
Bebis på 14 månader

För mig var också tiden efter fruktansvärd, länge dessutom. Men jag är inte orolig för det inför nästa gång, nu när jag vet vad man får i belöning :-)

2014-04-22
burtonmamma
burtonmamma

de är inte alls så farligt , visst man har ont under själva förlossningen som ont i ryggen men att man mår riktigt dåligt efter förlossningen de är inte så. fick min första barn för 3 årsen o de gick hur bra som helst o väntar min andra o 3 veckor. var på benen efter förlosningen som vanligt

2014-04-22
lmlm
lmlm

Jag kommer inte ihåg hur pass ont det gjorde under själva förlossningen, vet att de gjorde ont men har glömt bort de. Minnet från själva förlossningen handlar mest om lyckan man kände när man såg sitt barn för första gången, allt annat försvann. Efteråt däremot kommer jag ihåg att det ömmade rejält i klitoris. Det var en riktigt obehaglig känsla i nån vecka efteråt. Sen tyckte jag också att det var obehagligt att bajsa, va jätterädd varje gång jag behövde gå å bajsa men med tiden blev det bättre med det också. Å magen kändes också konstig, de va så mjukt å degigt, å man svettades så jäkla mycket. Jag sprack inget så inga stygn för mig, min son e idag 1 år å 4 månader å väntar vårt andra barn, e i vecka 29. Har inga förväntningar på hur förlossningen ska gå den här gången, tar det som de kommer, men däremot förväntar jag mig att de e några veckors ömmande kropp efter förlossningen. Lycka till!

2014-04-22
stiina123
stiina123
Barn på 3 år och 4 månader

Fick mitt första barn den 1/1-14 och det var inte alls så farligt som jag trodde, körde lustgas då allt gick så fort. Allt tog 3,5h sedan var lillan ute, hade inte så värst ont under förlossningen. Vart sydd 2 stygn och efteråt gick jag in i duschen, åt och sedan gick vi upp till bb. :) Sved lite vid kisseriet, och var lite öm men det gav sig efter 2-3 dagar. Fick tips av bm och kan rekommendera att när det är dags att bajsa tryck emot med papper fram medans du försiktigt trycker på bak. Slutade blöda ca 2 veckor efteråt. Alla är så olika och förstår din oro, men du kommer klara det galant :) önskar dig all lycka till när det är dags :)

2014-04-22
Sweet__Malin
Sweet__Malin
Barn på 2 år och 3 månader

Jag hade en hemsk förlossning, men så fort han var ute var jag uppe på benen, jag mådde jättebra och hade inte ont alls efter. Iaf inte vad jag minns, och då kan det inte varit så farligt ;)

2014-04-21
Gabriellak
Gabriellak

Kan inte svara på vag.fl d båda mina pojkar kom med urakuta snitt. Ett sövd,ett vaket. Jag var öm i underlivet nån dag, efter kateter. Första ärret gjorde aldrig ont, andra tog några månader innan det vart bra. Det som jag tyckte va värst är ryggsmärtorna jag fått några dagar efter, känns som gräslig träningsvärk i hela ryggraden i några dagar. Och eftervärkar varje gång jag ammade.

visst vart det katastrof båda fl. Men väntar 3e barnet med ro. De på sjukhuset kan sin sak!

kommer gå bra för dig ska du se!

2014-04-21
ballongvisp
ballongvisp
Barn på 1 år och 6 månader

jag fick sy ungefär 7 stygn.. jag hade sjuuuukt ont i underlivet i ungefär 2 veckor.. sedan kom klådan.. i herrejäääävlar!! värkarna gjorde ondare än själva krystarbetet.. MEN!! Jag hade gjort det igen! jag kommer att göra det igen, för när min dotter ser på mig och ler, då finns det inget jag INTE hade gjort för henne :) det kommer att gå galant! lycka till!

2014-04-21
JaninaThersthol
JaninaThersthol
Bebis på 1 månader

Jag har fött tre barn, har varit öm i underlivet i några dagar, o kanske i kroppen runt 1 vecka. Men ingen smärta efteråt. Det är som någon annan sa, ett maratonlopp, man e lite öm och slut efter men läker oftast snabbt. Finns undantag men tänk possitivt! komemr gå bra, vi e skapade för detta=)

2014-04-21
SandyMarie
SandyMarie

Liiina89 håller med Dig. Den som säger annat ljuger ;-) eller har haft en jävla tur :)

2014-04-21
Cissan25
Cissan25
Barn på 1 år och 11 månader

Och ja - som tipset ovan - gör ditt bästa för att undvika förstoppning direkt efter :-) jag tog lavemang inne på förlossningen också, ganska bra i efterhand.

2014-04-21
Stellik
Stellik

Jag blev sydd med tre stygn, var lite öm de närmaste dagarna efter FL, i övrigt inga problem. Var ca 1/10 del så jobbigt som jag varit rädd för - både förlossning & tiden efter. Har nu gått 8 veckor och allt är precis som det var innan, vad jag vet...

2014-04-21
Stellik
Stellik

Jag var också orolig innan men jag hade svårt å sätta mej ner i två tre dagar. Blev lite sydd så de ömma lite när man skulle torka sej efter toabesök. Behövde inge smärtlindring utan jag mådde bra ganska snabbt. Däremot var de jobbigt att gå en längre bit i ca två veckor efter. Kändes som man svullna upp men de gick över bara jag vila en stund.

2014-04-21
Maryhulth
Maryhulth
Barn på 3 år och 9 månader

Ja att det gör ont förståe du nog ☺ men alla förlossningar är så olika så det är så svårt att säga. Visst är det jobbigt men när man väl är där så går det, för man vet att man måste. Jag hade värkar hemma i 8 timmar och var inne på fl i 20 timmar innan hon kom ut. Så själva förllssningen var jobbigare än vad jag trodde. Men däremot var det lättare efter förlossningen än vad jag trodde. Jag bejövde ej sys heller. Vissa tycker att det gör ont att kissa ett tag efter. Jag hade inga obehag alls. Var bara trött. Och hade blödningar nån vecka. Det kommer gå bra ska du se. Trots att man tycker det är jobbigt skaffar man ju fler barn. Se på mig, e gravid i v 33 nu 😀

2014-04-21
Cissan25
Cissan25
Barn på 1 år och 11 månader

Jag fick sy ca 5 stygn och var öm några dagar, så man kastar sig ju inte ner på kökssoffan direkt. Hade lite obehag vid kisseriet i ett par dagar efteråt. Men det var lättare/mindre smärtsamt än jag förväntat mig. Tips: se till att inte bli förstoppad efteråt, man sitter ogärna och krystar på toa efter en förlossning... Lycka till!

2014-04-21
McLarsson
McLarsson

Jag hade otur så det var fruktansvärt jobbigt efteråt, men det kommer säkert gå bra när det är dags :)

2014-04-21
minstjarna
minstjarna

Låter ju bra att det är ok för vissa... Har tittat för mkt på tv och så tog dom upp en massa skräckexempel på uppdrag granskning om kvinnor som får skador, ska nog sluta kolla på sånt på tv!

2014-04-21
Dianabah
Dianabah
Bebis på 11 månader

jag hade nog ovanligt mycket tur, men jag var inte ens öm efter min förlossning. mina systrar fick sätta sig ner försiktigt några dagar men utöver det inga problem.

2014-04-21
malle00
malle00
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...