App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Arbetssökande och VAB

Skulle ni kunna hjälpa mig med en sak. Jag blev färdig med min utbildning det 9 mars. Nu det 10 mars så skulle jag till arbetsförmedlingen och skriva in mig som arbetssökande. Men samma dag blev vår ena dotter sjuk i 40graders feber och maken jobbade ett långpass så jag kunde inte ta mig in till Arbetsförmedlingen. Och jag hade ju inte lust att släppa ut min sjuka dotter. Så jag tänkte att jag ta ut VAB och gå till Arbetsförmedlingen dagen efter den 11 mars. I dag pratade jag med försäkringskassan för att höra hur jag skulle fylla i VABen då säger han där att jag kan har förlorat min Sgi för att jag inte var och skrev in mig på arbetesförmedlingen den 10 mars. Men är det så att jag måste tills arbetsförmedlingen och skriva in mig fast jag är hemma med sjukt barn? Jag kan ju inte stå till arbetsmarknadens förfogan när jag VABar.

2014-03-25
Bea3
Bea3

Ja nu är jag inskriven. Ja jag få nog ringa till dem. Men jag är rädd att jag förlora min SGI. För jag brukar vara så nog med att skydda den och trodde att jag gjorde rätt och skyddade den och så blev den ändå fel.

2014-03-26
Bea3
Bea3

Tyvärr låter det som att din SGI är i fara! Är du inskriven som arbetssökande nu? Det du kan göra är att förklara för FK och hålla tummarna.

2014-03-26
Martinaj
Martinaj

Jag funderade på om jag kan ringa och ta bort VABen och sen ta föräldrarpenning den dagen i stället om det går. Jag trodde att SGI blev skyddad eftersom jag var hemma med sjukt barn och anmält det hos försäkringskassan. Jag har räddat min SGI innan när jag fått ett glapp genom att ta ut föräldrarpenning.

han på försäkringskassan sa att jag skulle prata med arbetsförmedlingen för det var upp till dem hur de gjorde.

2014-03-26
Bea3
Bea3

Men alltså, fem dagars inkomst/vecka för att behålla sin SGI är ju om man är helt/delvis föräldraledig? Får man ett glapp mellan sina sysselsättningar, oavsett om det bara är en dag är ens SGI i fara.

2014-03-25
ChildofJune
ChildofJune

Vad jag vet har arbetsförmedlingen ingen skyldighet att informera dig om det... det är ju alltid i slutänden, FK som tar beslutet. Har själv skrivit in mig efter helgdagar och liknande, och sagt till på AF att ni hade ju stängt under jul så jag har inte kunnat dyka upp förrän idag. Har alltid fått svaret att det är upp till FK (och a-kassan) och att de rättar till datumen om de gör bedömningen att det ska vara så.

Är skittrist, men systemet och regelverket är stenhårt :-(

2014-03-25
ChildofJune
ChildofJune

Nej jag gjorde ju inte det.Har ju aldrig varit med om detta innan. Och eftersom man inte kan vara arbetssökande och vabba samtidigt trodde jag inte att jag behövde kontakta dem förrens jag skrev in mig som arbetssökande. Och jag sa till handläggaren som jag träffade på arbetsförmedlingen att dottern var sjuk och att jag vabbade måndagen. Men hon sa inget om att jag skulle har ringt dem eller frågade om jag gjort det.

2014-03-25
Bea3
Bea3

Det är ju dessvärre FK som ska utreda den frågan. Det blir ju tyvärr ett moment 22, du kan heller inte vabba från arbetslöshet om du inte är anmäld som arbetssökande hos arbetsförmedlingen. Skitdumt system, men ja.

Du ringde inte arbetsförmedlingen den dagen du vabbade och förklarade läget?

2014-03-25
ChildofJune
ChildofJune
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...