App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Kaniner

Är det någon här som har kaniner som har bra tips? Vi tänkte skaffa oss 2 kaniner. Vi tänkte köpa ett lyxigt, stort hus som är ovan mark. Min man tänkte att han skulle bygga en riktigt stor utehägnad på kanske 7 m x 5 M eller något liknande där huset får stå så kan de gå ut och in som de vill. Är det för liten utebur? Tänkte hägna in en bit där det finns buskar och liten nedförsbacke. Är det något mer man ska tänka på. Vi tänkte skaffa en hane som vi kastrerar och en hona. Ska man ta kullsyskon? Hundar och katter kan jag innan och utan men har aldrig haft kaniner.

2014-03-23
saranelson
saranelson
Bebis på 12 månader

Kaniner som är inne får mindre stimulans än utekaniner. Ute är det ljud, dofter och massor av syintryck om man jämför med innekaniner!

2014-03-24
emcb
emcb

Tack snälla ni för alla bra tips och råd! Vi får ta och köpa en bok och läsa på ordentligt innan vi skaffar oss några kaniner 😃 vill vara hundra på att de får ett toppenliv hos oss annars får vi vara utan 😉

2014-03-24
saranelson
saranelson

Marängen= maten :-)

2014-03-24
emcb
emcb

Jag hade kanin ute året runt. På vintern får man öka marängen lite så de får lite mer fett. Ha mycket halm som de kan bädda med på vintern! Största problemet under vintern var att vattnet frös men man fick byta morgon och kväll. Min kanin blev 14år!!! Aldrig sjuk. Hö är deras basmat, pellets är ett komplement. Sågspån i botten och halm att bädda i. I bo delen la vi halm ifrån golv till tak så gjorde kaninen sig ett mysigt bo i mitten av all halm. Men väljer man att ha kaninen ute även på vintern kan man inte ta in den några timmar för att mysa under de kallaste dagarna. Är det minus ute och ni har ca 20+ inne blir temperaturskillnaden för stor för kaninen. Så man får gå ut och kela med kaninen. Min kanin hade också stor hage att skutta i. Han grävde tunnlar som man fick ha koll på så de inte blev för djupa/långa. Hällde i sten i hålen och fick gräva ner nät längs med kanterna för att vara säker på att han inte tog sig ut. Pinnar, stockar små gömställen är bra för att stimulera. Kaniner är roliga djur och ger man dom tid så får man härliga individer! Man behöver klippa klorna om kaninen inte sliter ner dom naturligt. Min kanin trivdes bra med att gå i koppel och sele också. Tänk bara på att yngre barn inte ska gå själva med kaninen pga om kaninen blir rädd rusar de helt planlöst åt alla håll som går. Då får man snabbt lyfta upp och lugna. Köp/låna en bok om kaniner och läs tillsammans med barnen. Lycka till!

2014-03-24
emcb
emcb

Jag har haft kanin flera gånger och då haft dom ute på sommarn och inne under vintern. Anledning var att jag ville kunna mysa med dom lättare och låta dom springa på golvet. Ett tips om ni inte tänkt på de innan är att när de är ute gräver de gärna tunnlar så nått nät på marken är bra. Vi hade inte de en sommar och vi hitta en tunnel på flera meter, tur hon inte rymde iaf :)

2014-03-24
Maryhulth
Maryhulth
Barn på 3 år

Oj det låter ju inte så bra. Vi har tänkt att vara väldigt mycket med dom. Mina föräldrar bor på landet och passar dom gärna när vi är borta. Meningen är att de ska bli 2 myskaniner som kommer att tillhöra familjen precis som hunden gör ❤️ jag vet inte vad som är bäst för dom..? Om de ska vara ute hela tiden så de bildar vinterpäls/sommarpäls ordentligt. Eller om de mår bäst av att vara inne lika mycket. Självklart så kommer de att få vara inne men tänkte om de mår bäst av att bo ute..?

2014-03-24
saranelson
saranelson

Som Catpuss säger tänk på att vara med kaninerna mycket om det är tänkt att dina barn ska vara med dem själva. När jag var liten så hade min kompis kaniner, en var inte lika tam och rev mig rejält väldigt nära ögat (hade kaninen på axeln) och jag har fortfarande ärret kvar och det är typ 20 år sen.

2014-03-24
Martinaj
Martinaj

Tack för bra tips 😃👍 det där med fodret är bra att veta! Jag tänkte att de ska ha den här utehägnaden på ca 7x5 meter som en jättebur med nät uppe på och med ett stort hus som de kan gå upp i fritt från marken och plats under som skydd. Ska kolla upp rasen Rex 😃 är inne på vädur annars. Ja det är ju bäst att kastrera dom i tid 🐰🐰🐰🐰🐰🐰🐰🐰🐰🐰😉

2014-03-23
saranelson
saranelson

Kaniner kan i stort leva på vatten och hö, lite pellets (min veterinär sa 1 msk/dag till dvärgvädur), och färska grönsaker då och då. Absolut inte dessa gnagarblandningar som säljs i djuraffärer vilket är alldeles för mycket kolhydrater för deras matsmältningssystem. De får lätt problem med magen om man "slarvar" med kosten. De behöver även pinnar/kvistar att gnaga på för att naturligt nöta ner tänderna, som annars växer och kan ställa till ofantligt med bekymmer - just tandskador brukar vara ett undantagsfall för ersättning i djurförsäkringar för kaniner, då det är så vanligt och oftast beror på just "misskötsel". 

Kaniner är underbara djur :-) Tillbringar man mycket tid med dem blir de små personligheter med små egenheter :-)

2014-03-23
ChildofJune
ChildofJune

Glömde skriva ENLIGT LAG ska kaniner ha en "sitt yta" där dom ska kunna sitta på och under (typ ett kanin hus)

Och jaa du kan absolut köpa kull-syskon tänk på o kastrera i tid bara så de inte händer en olycka :)

2014-03-23
Barafija
Barafija

Jag har två kaniner av rasen Rex väldigt fina o mysiga kaniner.. Varför ja valde just rasen Rex är för jag själv är lite smått allergisk mot kaniner men dom funkar bra för mig :)

De du/ni ska tänka på är att kommer ni tycka de är lika kul o ha dom om 3år som de är i början.. Kanin buren måste göras rent flera gånger i veckan för de inte ska lukta (dom är riktiga bajs-maskiner) :p

Om buren: kaniner under 3kg ska ha minst 0,5kvadratmeter yta där kortaste sidan ska vara mins 50cm och också takhöjden minst 50cm..har man två ska de minst vara 0,25kvadratyta per kanin.
Kaniner på 3-5kg ska ha minst 0,7kvadratmetet samma sak där 70cm på kortaste sidan o minst 70cm hög.
Kaniner över 5kg ska ha 0,9kvm.

Att tänka på.. Kaniner får lätt diabetes och ska därför INTE få allt för mycke "godis-mat" och inte heller för mycket morötter... Bra mat är pellets och hö

Nu blev de långt men hoppas de hjälper er i ert bygge.. Lycka till me kaninerna :)

2014-03-23
Barafija
Barafija
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...