App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Snitt/ vanligt

Som tankarna går på högvarv i hjärnkontoret!! Har börjat tänks mycket på snitt, då jag verkligen är livrädd att något ska hända under fl. Men sen har jag haft snabba förlossningar bägge gångerna .. Dock fick ja ju starkare igångsättnings medicin med sonen! Men dessa förbaskade krystvärkar sitter och gnager.. Det var fruktansvärda.. De längsta 10 min i mitt liv!! Tur det är några veckor kvar.. Men ni som gjort snitt efter vaginalt.. Hur har det känts efteråt? Saknade ni den där kämpar glöden?

2014-03-16
Linz
Linz
Barn på 2 år och 5 månader

Måste vara jätte svårt och jobbigt! Jag har ett snitt bakom mig. Jag fick ett planerat snitt pga sätesbjudning. Jag var ledsen över detta då jag ville föda vaginalt, jag upplevde det som att jag blev snuvad på förlossningen och grät och mådde dåligt över att behöva bli snittad. Utöver detta var jag livrädd för operationen, bara tanken på att bli uppskuren gav mig kalla kårar! Så snittet var det hemskaste jag varit med om, aldrig varit så rädd i hela mitt liv (men fantastiskt att se min dotter). Men de är duktiga och tog hand om mig. Efter mådde jag bra, men inte att förglömma det gör ont efter när bedövningen släppt, jag fick även en stor inflammation i såret så fick besöka VC varje dag i 25dagar för rengöring och omläggning.

2014-04-02
Martinaj
Martinaj

Pratade men en vän häromdagen om den här tråden. Hon har gjort tre vaginala förlossningar och den fjärde och sista snitt.

Enligt hennes erfarenheter var problemen och värken efter snittet mycket mycket mindre än efter de vaginala.

2014-04-01
burtonmamma
burtonmamma
Barn på 3 år och 11 månader

Tack snälla för era svar.. De lutar nog åt att kanske försöka vaginalt.. Men om det skulle ta för långt tid eller bli riktigt jobbigt att avbryta och kanske ta snitt.. Ska ju träffa min bm imorgon och diskutera detta!! Har inte alls haft tankar på snitt innan.. Men ju längre fram i grav man kommer.. Dyker oron upp!!

2014-03-17
Linz
Linz
Barn på 2 år och 5 månader

ni vet ju vad som hände eran son och varför det gick som det gick. det berodde ju inte på förlossningen därför skulle jag nog föredra vaginal förlossning. det ska ju vara det bästa för barnet och minst påfrestning.
du kommer ju dessutom få jättemyxket stöd och hjälp och extra koller hela tiden amtar jag.
jag gillar inte tanken på å bli uppskuren.. usch å fy..
men det e ju såklart ett beslut som bara du kan ta!

2014-03-17
osisen
osisen

Hej igen, jag beklagar det som hände med ert barn under förra grav. Jag förstår att det är fruktansvärd jobbigt att ha några veckor kvar att vara rädd för att det blir likadant denna gång igen.
För oss gick det inte lika illa vid första barnet med jag förstår din skräck. Min son lever idag tack vare ett snabbt handlade och ett sövd akutsnitt. Dock har han an form av autism idag, och jag kan bara tänka på att det kanske beror på syrebristen som uppstod i magen när han vart dålig.
Sen vart mycket fel kring det barnet då mina journaler blandades ihop med en annan mamma som snittades samtidigt. Jag har saker i min journal son planerat snitt, pappan var med och klippte navelsträngen(inget av det stämmer) sen när någon förstod att det vart nåt fel fick jag ligga på uppvaket utan man och barn då ingen kunde tala om för mig om mitt barn hade överlevt, ren och skär ångest att inte veta..IOM att det vart ihopblandad måste det redan ut först så inte jag träffar fel barn..allt detta visste inte jag då, bara att de inte kunde svara mig om min son levde, när jag fick träffa han och vart min man var..

Denna rädsla och ångest hade jag under FL2, jag skulle ha en vag. För att ingen skulle ha en chans att förväxla mig eller mitt barn igen..
Fick prata mycket och ofta om min ångest och bestämde att vi skulle föda normalt och ha snitt som sista utväg väl förbered ifall att.. Så +19 sattes jag igång. +20 hade inget hänt. Min ångest vart värre för varje timme att han skulle bli dålig. Då bestämde vi att jag skulle börja fasta, och snittas på kvällen om han inte kom ut, ctg kurvan några timmar senare sjönk hjärtat och jag vart direkt körd till OP för snitt två.. då fick maken följa med och jag va lugnare över att jag fick höra hela vägen vad som hände, han klarade sig bra.

Skillnaden på ett planerat är väl igentligen att du duschar i lugn och ro innan, får en kateter, och planerat vaket snitt med pappan i rummet. Blir det akut är det likadant fast det sker ultrarapid ner på op bordet med pappn. Urakut sövs man ingen pappa i rummet. Ett planerat kallas för akut när tex vattnet går innan utsatt datum då snabbas det hela på och snittet sker som planerat fast på fel dag eller tid.

Som jag har förstått är ärrets storlek olika om det är planerad eller urakut. Mitt är lite längre än 20cm och öppnades upp med andra barnet lika långt. Plan. Får vissa "bara" 10 cm.

Jag hoppas att du kommer fram till hur du vill ha det. Tex att du planerar en vag. Med kommer överens med personal att du när som helst kan avbryta och snittas (då heter det akut då det bestäms plötsligt).
Snitt gör man när barnets eller mammans liv är i fara. Även din psykiska hälsa spelar in där. (Gjorde min praktik på gym/förlossning) det finns risk att man får en mindre psykos om det är för ångestfylld och då är snitt det rätta. Så känner du att du verkligen inte pallar kan dom inte neka dig. Stå på dig se till att få svar på alla dina frågor.det är inte deras barn och kropp det är din kropp ert barn, ni vet vad som passar er bäst.

2014-03-17
ballongvisp
ballongvisp
Bebis på 14 månader

Jag förstår inte hur man kan hävda att en vaginal förlossning är det bästa. Det finns många vaginala förlossningar som går snett, både för mammans och barnets del. Vid ett planerat snitt har man ju redan hela "insatsstyrkan" på plats, redo att ta hand om både mamma och barn. 

Linz: jag förstår att det är svårt för dig att ta ett beslut. Vill dock bara säga att oavsett vad du väljer, så ska du inte känna skuld. Det är tyvärr ganska vanligt att omgivningen skuldbelägger kvinnor som vill ha planerat snitt - oftast genom att påtala att de inte tänker på barnets bästa.

Jag har inte förlorat ett barn, så jag kan inte på långa vägar sätta mig in i vilka tankar som måste snurra i huvudet på dig. Det jag har varit med om, som gör att jag redan nu är osäker på om jag ska våga en tredje graviditet, och i så fall vilket förlossningssätt - är att min andra dotter slutade andas direkt hon lades upp på mitt bröst, och de rusade iväg med henne. Först efter 4 timmar fick vi beskedet att det inte var livshotande, även om tillståndet var allvarligt. Hon är 5 månader idag och mår till synes bra. Eftersom vi alltid drömt om 3 barn så var min första tanke när allt var över, att nästa gång blir det snitt, annars vägrar jag fler barn. Detta tills jag läste att kejsarsnitt ökar risken för respiratoriska problem - och det vill jag ju verkligen inte vara med om ingen. Däremot så tänker jag (och detta kan kanske vara lite lika för oss båda då, bortsett från att jag får tänka mig hur jag skulle reagera vid en tredje förlossning utan att ens vara gravid) att om förlossningen startar spontant, så kan ju den eventuella stress och rädsla jag känner försvåra förloppet och därför också utgöra en större risk. 

Du har ju redan kontakt med kunnig personal, så jag råder dig att boka ett samtal till och gå igenom vilka fördelar och nackdelar de båda tillvägagångssätten har. Och att man då även tänker på (vilket man oftast verkar glömma??) hur din eventuella reaktion och dina känslor skulle kunna påverka. 

Snitt har jag inte upplevt själv, men vet flera som gjort det och de har varit igång som vanligt efter några dagar - dock varit lite försiktiga med tunga lyft osv då (särskilt om man har äldre syskon).

2014-03-17
ChildofJune
ChildofJune

Tack för era svar.. Det var det jag tänkte att de måste vara skillnad på planerad och akut snitt!

2014-03-17
Linz
Linz
Barn på 2 år och 5 månader

Jag har gjort ett planerat snitt och förvåning var det en jättebra förlossning. Det gick lugnt och stilla till, bebis fick sitta hos sin pappa medan jag blev sydd. Fick inga komplikationer efteråt, kunde gå upp och duscha ca 7 timmar efter snittet och jag hade inga problem att lyfta/bära bebis. Har dock aldrig fött vaginalt så har inget att jämföra med.

2014-03-17
Stompie77
Stompie77

Jag går spec mödra nu en gång imån.. Så ska ta upp detta nästa gå g jag ska dit.. Och givetvis prata med min vanliga bm åxå!!

2014-03-17
Linz
Linz
Barn på 2 år och 5 månader

Jag beklagar verkligen det Linz. Det måste ha varit fruktansvärt. Men du måste försöka att se att det inte hade något med varken snitt eller vaginal förlossning att göra. Men kan verkligen förstå din oro! Verkligen! Kan du få träffa en förlossningsläkare och gå igenom detta beslut tillsammans med den?

2014-03-17
ankan1984
ankan1984

jag har ju bara ett barn, som blev med akutsnitt. visst jag känner mig snuvad på mon förlossning för jag hade gärna fött vaginalt, men hoppas på nästa barn. :) iallafall så är jag jättenöjd med mitt snitt, hade inte särskilt ont, var sängliggandes i 1 dag, sen gick jag lite smått. efter 6 dagar så åt jag inga smärtstillande alls, har inte haft några som helst problem efteråt, och snittet är jättefint, 10cm kanske, jättesmalt, rakt, ljust och vid troskanten så de syns inte. vill bara dela med mig av ett positivt snitt :) Hoppas tankarna lugnar sig och du gör det valet som känns rätt, lycka till :)

2014-03-17
Johanna92sthlm
Johanna92sthlm
Bebis på 13 månader

Han somnade in 2 dagar efter bf i magen.. Men även om det inte var under förlossningen så har man en sån medvetenhet.. Om andra saker som kan gå fel

2014-03-17
Linz
Linz
Barn på 2 år och 5 månader

Hur förlorade du ditt barn? Under förlossningen?

2014-03-17
ankan1984
ankan1984

Det jag är rädd för är att förlora ännu ett barn!! Tankarna pendlar olika ifrån dag till dag! Ja de blir väl bra tillslut får man hoppas!

2014-03-17
Linz
Linz
Barn på 2 år och 5 månader

Jobbigt att din rädsla då är så stark att den bortser ifrån det som är bäst. Hoppas du kan få hjälp av din BM, och kanske få någon att prata med. Jag önskar dig lycka till!

2014-03-17
ankan1984
ankan1984

Jo jag är väldigt medveten om att vaginalt är det bästa..

2014-03-17
Linz
Linz
Barn på 2 år och 5 månader

För barnets skull är vaginal förlossning alltid bäst. Om det inte finns några risker, tex att barnet är sjukt och inte klarar av en vaginal förlossning. Men som någon skrev ovanför så finns det en poäng med vaginal förlossning. Vatten trycks ut ut lungorna och barnet får en drive att andas själv. Jag skulle för mitt liv aldrig välja snitt bara för att, enbart då det fanns en fara för mig eller barnet.

2014-03-17
ankan1984
ankan1984

Men borde vara skillnad på akut och planerat snitt.. Iaf den psykiska biten tänker jag!! Som sagt har jag några veckor kvar.. Och allt jag vill är att få med mig mitt barn hem denna gången!! Tack för era svar!!

2014-03-17
Linz
Linz
Barn på 2 år och 5 månader

Jag vill ha snitt nästa gång och det får jag nog om det är vad jag vill när det är dags också. Följer tråden med spänning :)

2014-03-17
minstjarna
minstjarna

En hemma förlossning är inget alternativ då jag vill ha alla möjliga maskiner i närheten ifall något går snett!

2014-03-17
Linz
Linz
Barn på 2 år och 5 månader

Jag kommer iaf sättas igång 14 dagar innan bf.. Och är rädd att det ska bli långdraget och jobbigt, och att något ska hända mitt barn.. Förlorade ett barn för 9 mån sedan.. Men inte pga förlossningen, men man är mer medveten om saker som kan gå fel! Puuh.. Ha det är minsann inte lätt! Fast ja vet att ett snitt även kan gå bra, och alla får inte problem.. Efter mitt första barn så hade jag jätte jobbigt med att gå osv en längre tid, plus att en nerv kom i kläm så jag så jag knappt kunde hålla min dotter!! Jag har hört med några som gjort snitt.. Men de har åxå enbart gjort snitt! Så hade varit skönt att höra om nån som varit ned om bägge..

2014-03-17
Linz
Linz
Barn på 2 år och 5 månader

Är det något särskild som oroar dig, typ att spricka, inte hinna in i tid osv så kan ni ju koncentrera er på att prata igenom varför du känner så kring detta och se om ni kan komma fram till nån lösning. De som talar om att snitt "är den lätta" vägen har fått det helt fel, inget är lätt med att ligga naken på ett bord framför en drös grönklädda gubbar, som skär upp en medans man hoppas på att de inte skär i bäbisen(jag fick dessa tankar,inte ett dugg kul) och sen hoppas på att få höra ett skrik, sen lämnas man ensam med läkarn som ska sy ihop en. Medans maken och barn går iväg själva. Första barnet fick jag först träffa efter 4h, andra 1h. Det är en jobbig väntan! Sen kunde jag inte ens vända mig i sängen lr sätta mig upp, verkligen inte plocka upp min nyfödda i sängen brevid mig utan att behöva be om hjälp. En lång väntan att trycka på larmknappen medans kotten brevid ligger och gråter i sin säng.. Jag ska själv snittas i aug. Och ser inte fram emot att inte kunna röra mig och bli beroende av någon tills jag kan röra mig igen.. Jag hoppas att du får hjälp av din BM, och att din oro lindras. Det är inte bra för dig lr barnet att stressas upp innan FL. Prata av dig så mycket du orkar med vänninor och vårdpersonal, och prata om för och nackdelar till du känner att du kan ta rätt beslut för dig och ert barn. Du ska ju orka vara mamma efteråt också..

(du kan inte boka in en hemmaförlossning så att du är i en trygg omgivning hela tiden?)

2014-03-17
ballongvisp
ballongvisp
Bebis på 14 månader

Tack för ditt svar!! Hur mkt vi än pratar om min rädsla så försvinner den inte.. Ja vet att de kan gå galet vid snitt, men infektioner kan man även få efter vaginalt... Uch svårt det här! Allt jag vill är att ta med mig mitt barn hem ifrån bb.. Får ta en snack med min bm imorgon.. Var på specmödra förra veckan men då var inte mins tankar så starka!

2014-03-17
Linz
Linz
Barn på 2 år och 5 månader

Jag kan inte svara på hur en vag. Känns då båda mina barn är förlösta med akuta snitt.jag känner en sorg över att inte kunna föda normalt. Jag vet inte hur en fullständig vag. Känns men jag vet att jag hellre tar 10min i helvete med krystvärkar än att att välja en stor bukoperation om jag kunde välja..ha ont i veckor/månader inte kunna sätta sig utan smärta, inte få lyfta nåt, inte kunna gå rakt på länge.. Med risk för infektioner och en bäbis som glömmer ett hen är född och slutar andas. O sen det minsta bekymmret av allt får man ju ett 20cm långt ärr över magen.. Tappa känsel i magen och jobbiga smärtor när nerverna är felaktigt ihopsydda.. Jag är tacksam över att snittet finns, annars hade jag inte haft mina barn idag, men jag saknar att aldrig få känna hur en normal förlossning känns.. Prata med BM över dina rädslor, hoppas ni kommer fram till vad som passar dig!

2014-03-17
ballongvisp
ballongvisp
Bebis på 14 månader
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...