App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Hon ska börja smaka hur gör man

Hon är 4 månader, och nu tycker jag det är dags för henne att smaka. Börjar man med 2 3 skedar om dagen eller hur gör man för att senare gå mot större portioner? Tänkte kolla o köpa nån gröt för barn eller så

2014-02-26
batgirl
batgirl

Läste precis ett tips om vanliga muffinsformar också :-) Jo, jag kände det, att gör man storkok räcker det inte med en form... Iskuber och muffinsformar får det nog bli :-)

2014-02-26
ChildofJune
ChildofJune

Lite off topic men ändå inte, någon som köpt infrysningskärlen i silikon från barnmatsburken? Är det värt det? Tänkte försöka laga så mycket eget som möjligt och de verkar ju helt okej i storlek, men tycker de är lite väl dyra när de används en så pass kort tid.

2014-02-26
ChildofJune
ChildofJune

Tack så mycke allesammans!!!

2014-02-26
batgirl
batgirl

Hmm, det sa inte BVC till mig, hon sa fortsätt med ersättning till 6 månader - inte att du som inte ammar kan börja ge större portioner med en gång vid 4 månader. Stod faktiskt inte så i broschyren heller. Men hon sa ju inte varför de ändrat rek så jag får ju lita på det du säger :)

Har dock inte märkt att min lilla skulle ha behov av att äta annat än, så jag väntar med smakportioner. Bortsett från det där med gluten då, det vill man ju gärna slippa om man kan.

2014-02-26
ChildofJune
ChildofJune

Ja jag helammar ju så jag är lite kluven med att börja ge smakportioner, men ALLA i min omgivning har tjatat så jävla mycket om detta att jag ska börja ge smakportioner så nu gav jag efter..

2014-02-26
batgirl
batgirl

Rekommendationer brukar ju finnas till av en anledning, och ändras när man lär sig något nytt. Rent fysiologiskt så är alla (friska) spädbarn likadana. 

Det är väl kanon att du har en flexibel sköterska som även delger dig de rekommendationer som finns. Nu är ju inte alla sådana, vissa struntar helt i att berätta vilka råd som finns, andra vet inte ens om dem för att de inte får rätt fortbildning.

2014-02-26
ChildofJune
ChildofJune

Ne de är ju så svårt och veta hur man ska göra när till och med BVC och folk man känner säger olika, ska börja med någon tesked varannan dag i några veckor och sen sakta e lite mer. Ska börja me gröt, köpa nån sån där tråkig gröt haha

2014-02-26
batgirl
batgirl

Alla BVC:n ska följa Livsmedelsverkets rekommendationer vad gäller spädbarns mat. Tycker det är så dåligt att inte alla gör det - hur svårt ska det vara liksom?

2014-02-26
ChildofJune
ChildofJune

Vid 4 månadersbesöket på BVC fick vi information och en folder med ungefär samma info där det står precis vilka rekommendationer som gäller. Trots att det var annorlunda då första barnet kom och hon till synes mår bra, så tänker vi följa rekommendationerna som gäller idag. Vi har alltså bara doppat ett (rent) finger i maten och låtit henne smaka. Har försökt att göra det med saker som innehåller gluten. Eftersom hon är ersättningsbarn så finns en ökad risk för gluten, enligt foldern, men man minskar risken om man ger dem små mängder och på det sättet gör en långsam introduktion. Hon är 4½ månad och är helt nöjd och klarar sig utmärkt på enbart ersättning.

2014-02-26
ChildofJune
ChildofJune

Jag har helammat henne hela tiden och gör det ff, jag ska också nog göra som så att ge försiktigt.. Och frukten får komma sist

2014-02-26
batgirl
batgirl

Vi började vid 3 månader då läkare o sköterskor rådde oss till det. Började med gröt. Kryddmått i början och ökade jätte jätte försiktigt! Vid 5 månader åt han bara ersättning på nätterna och resten vanlig mat. Mitt tips är att börja med mat och inte frukt! Risken är stor att bebis ratar maten då! Lycka till!

2014-02-26
jessicamalin
jessicamalin

Okej tack !!!

2014-02-26
batgirl
batgirl

Man trappar upp lite i taget förresten för att magen ska vänja sig. Vi körde en tesked varannan dag i nån vecka, sen en tesked om dagen nå vecka och sen får man bygga på efter barnets förmåga :)

2014-02-26
Kallunkan
Kallunkan

Vi började med ungefär en tesked varannan dag. Började mat sockerfri gröt utan smak för att han skulle vänja sig. Sen retade vi lite olika rotfrukts och grönsakspureer, en tesked om dagen. De äter ju inte från början utan bara känner efter lite med händer och tungan :)

2014-02-26
Kallunkan
Kallunkan

Ja jag har hört också med nära vänner som också har barn alla började så olika, några börja med frukt, några med grönsaker några med gröt.. Men hur gör man, ger man 1 sked om dagen och sen väntar till nästa dag för att ge 1 till sked eller kan man ge flera gånger om dagen?? Ska se vad det står på kartongen för gröten från vilka månader de rekommenderar

2014-02-26
batgirl
batgirl
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...