App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Giftermål

Behöver lite tips å råd, vad det kan komma å kosta, kalaset/festen efter, vilka bör man bjuda, som sagt vill ha lite tankar å funderingar från folk som själva gift sig eller ska. Några saker ha vi väl kommit fram till, helst i kyrka, finns 2 vi väljer emellan. Ringarna har vi, vi vill skriva ditt datumet i våra befintliga (funkar det eller måste man ha vigselring oxå?), kalaset efter ska vara alkoholfritt å barnvänligt. Nu e vi kanske ute i god tid men funderar på datumet vi vart tillsammans fast 5 år efter det, det e isåfall 2016. Sen hur ha ni som e gifta gjort med efternamn, e lite av ett diskussionsämne här?! Så tips å råd på vad man bör tänka på, vilka papper man ska skriva på å skicka in, i vilken ordning man gör allt å gärna tips på hur man håller nere kostnaderna lite iaf ;)

2014-02-21
ica_86
ica_86

Där går våra meningar isär. Amatörer kan ta bra bilder, men inte lika bra som en riktigt skicklig fotofgraf. Även utomhus.

Som du framställer det skulle alla som har fotointresse vara proffs.

Bara för att jag inte rider OS är jag inte sämre än dom ryttarna heller.

2014-02-22
burtonmamma
burtonmamma

Jag gifte mig i december 2013:)! Vi fick planera vårt bröllop på 3 månader ville så gärna gifta mig innan magen blev större hehe. Vi hade 100 gäster på vårt bröllop och då var det bara dem närmsta i familjen och närmsta vännerna. Hyrde en stor lokal där det ingick all dekoration, tårta, brudbukett mm, all mat ( fick välja allt själva), alkohol och musik fick vi själva stå för. Fanns ett barn rum där barnen kunde leka och springa:). Privat vigsel hade vi (500kr)! Vigsel ringar med gravering gick på ca: 7500kr! Allt som allt gick det på ca 80 tusen för allt inkl håruppsättning osv. Av summan betalde jag och min man 25 tusen resten stod familjerna för:), plus att vi fick en massa pengar i kuvert av alla våra gäster, snällt va ☺️! Fick världen bästa bröllop, dock var det lite svårt att hitta en brudklänning för gravida men till slut hittade jag :)❤️

2014-02-22
Miry88
Miry88

Bara för att det finns amatörer som tar lika bra bilder som ett proffs, betyder inte det att (proffs) fotografen var dålig. Nu när tekniken är så långt gången har klyftan mellan amatörer och proffs minskat. Det som bla skiljer de två grupperna är att den ena kanske har en studio, vilket inte spelar någon roll om man tar utomhusbilder, samt att proffs gör det i vinst-syfte vilket inte amatören gör... Det finns även andra yrkeskategorier där det finns amatörer som får ett lika bra resultat, allt handlar om vilja och ett brinnande intresse!

2014-02-22
cajzzza
cajzzza

Då måste det varit en dålig fotograf cajzzza.

2014-02-22
burtonmamma
burtonmamma

Måste tillägga... Har man någon i sin närhet eller liknande som har ett intresse för fotografering så behövs ingen proffsfotograf. Jämför jag mina bilder (som togs av mannens svåger) och min systers bilder (som togs av ett proffs) så är det ingen direkt skillnad. Vi fick betydligt fler bilder att välj mellan då vi fick alla, inkl de dåliga ;) Min syster fick ett fåtal att välja mellan och det resulterade i att det bara blev några få olika bilder. Men självklart, har man en vän med en billig kompakt kamera från 2000 (eller nått sånt) så blir det självklart en kvalitetsskillnad mot ett proffs. :)

2014-02-21
cajzzza
cajzzza

Vi gifte oss borgligt i somras och gjorde så här... Vi bjöd in de "närmsta", så det blev ca 25st, till mina föräldrars sommarhus. Inbjudningar skrevs för hand på rosa pyssel papper som jag hittade hemma. Vigseln förrättades på vår privata båtbrygga. Mina föräldrar stod för maten och mannens släkt bjöd oss på smekmånaden/presentkort på en resa... Jag hade köpt en sommarklänningen på Ullared, men ångrade mig. Men som tur var hade sommarrean börjat, så jag hittade en ny för under 200kr. Vi valde nya ringar, som kostade mest. I övrigt var det bara mannens kostym och min bukett som vi betalade. Jag fixade hår och smink själv. Och mannens svåger fotade oss, av de bilderna beställde vi sen ca 30st 10*15 kort, 5st 20*30 kort (gjorde ett album av korten, förutom två som sitter i sovrummet), två canvas tavlorna och tackkort för under 500 kr totalt. Finns billiga ställen att framkalla på nätet! Om jag inte räknar med ringarna så landade vi på ca 2000 kr...! Kan tillägga att vi fixad ihop allt på mindre än två månader...! :) Så det behövs inte flera månader av planering! ;) Ingen av oss hade någon dröm om ett stort bröllop, vi ville bara fira vår kärlek till varandra med de närmsta! Och vi hade en helt underbar dag, vi hann dessutom umgås och prata med alla (vilket jag upplevt att brudpar oftast inte hinner med om man har ett stort bröllop). Vi valde mitt efternamn då mannen inte haft någon vidare koppling till sin far (där hans efternamn kom ifrån), så det var ett lätt beslut för min man (svårare för mig dock, jag som tjej har alltid vart beredd på att ge upp mitt efternamn men fick tänka om...) Ett tips är att om man ska ut och resa direkt/straxt efteråt, är att kolla upp hur man smidigast gör. Då det tar tid innan man får ordning på pass/körkort/bankkort mm... Hoppas ni får en underbar dag, vilket jag tror ni får! Hur ni än går tillväga... :)

2014-02-21
cajzzza
cajzzza

vi önskade oss förrätt av ena familjen och efterrätt av andra familjen (dvs mina och hans föräldrar), köpte tårtan på ICAs bageri och hade kompisar som spelade och DJ-ade.

Tror inte att upplevelsen blir så mkt bättre av att spendera alla sina pengar på den...

Det viktigaste är att ha en kul och trevlig fest!

 

VI tog ett gemensamt efternamn - ett släktnamn som försvunnit ur släkten nyss

2014-02-21
solskensmamman
solskensmamman

2400:- betalade jag bara för håret, 5 timmar tog det och det var nog det billigaste med vårat bröllop.

Jag kan tycka i efterhand att vi skulle tagit kuvertavgift av samtliga gäster istället för att önska pengar till resan. Har aldrig gört talas om att någon skulle ta illa upp av det, många betalar mer än gärna för att få komma och för att ni ska få er fest :-)

Det är mitt tips till dig.

Ingen vigselring behövs.

2014-02-21
burtonmamma
burtonmamma

Vi beställde en präst ut till sommarstugan och gifte oss under en björk i underbart solsken =) Jag hade en vit budgetklänning och sommarkrans i håret och min man hade shorts och skjorta. Båda var barfota och jag bar en fotlänk och ett vackert halsband. Gästerna hade vi bjudit men inte sagt att det skulle bli bröllop. Dagen började således med lekar och fika. Sedan överraskade vi med giftermål som mina brudtärnor introducerade och prästen kom på utsatt tid. Efteråt blev det grillfest och lite musiklekar. Hade riggat ljud så vi hade musik hela dagen =) Vid bröllopet satt alla på stolar framför oss. Verkligen ljuvligt vackert och skönt, precis som vi ville ha det. Lättsamt och inte påkostat. Jag tillhör väl skaran som inte tycker att man behöver lägga massor av pengar på ett bröllop =P men jag har full förståelse för att folk kanske drömt om bröllop hela sitt liv och vill uppfylla sina drömmar - och då ska man ju göra det =)

2014-02-21
Tfarcher
Tfarcher

Ja, vi valde att gå till en proffsfotograf och ta bröllopsbilder, och det kostade ju faktiskt lite mer än ringen, 2800 tror jag. För fotografering och ett litet album med 8 bilder. 4 år sen nu, så alla priser har väl ökat något.

2014-02-21
ChildofJune
ChildofJune

Vi har ingen stor släkt någon av oss, så trots att både vänner och släktingar blev bjudna var vi kring 35 personer sammanlagt. 

Vi valde att gifta oss borgeligt, då jag själv tyckte att kyrka krävde traditionell brudklänning, men kände mig inte alls bekväm i att min klänning skulle vara den största utgiften. Jag köpte en finare festklänning istället. Brudbuketten gjorde jag själv. Smink fixade jag också själv, fick hjälp med håret av mina systrar. 

Har en bekant som jobbar på konditori så hon gjorde smörgåstårtor, självklart betalade vi för hennes inköp och arbetskostnad, men det blev billigare än vad det blivit annars. I övrigt lönar det sig verkligen att ringa runt! Säger man bröllopstårta så blir det genast mycket dyrare. Vi gick till ett litet mindre konditori som vi fått höra var väldigt flexibla, så vi valde av deras vanliga tårtutbud och fick lite extra dekoration på tårtorna med marsipanrosor osv, och så köpte vi till ett litet brudpar, och fick alltså betala för helt vanliga tårtor.

Sen hade vi ju turen att mina föräldrar har en samlingslokal där de bor, så den kostade inget att låna. Min ring var väl största kostnaden, drygt 2000, men jag valde att ha en likadan som förlovningsringen, de skrev in ny text i makens förlovningsring utan att det kostade extra.

Maken hade ju redan svart kostym och finskor, så han köpte bara ny vit skjorta och en ny slips som matchade min klänning. 

Jag tog hans efternamn. 

Ur andras perspektiv var det väl ett redigt budgetbröllop, men det passade oss :-) Ångrar ingenting och hade inte gjort något annorlunda heller (blev ju en del pikar i planeringsstadiet av folk som tyckte att vi skulle spara mer och ha råd med ett "riktigt" bröllop).

2014-02-21
ChildofJune
ChildofJune

Kyrkan och lokal bör bokas först om ni säkert ska få det datumet ni vill om ni inte blir så många ha festen hemma hos någon eller hyr partytält till trädgården bjud som ni vill dela lyckan med inte bra för ni känner er tvungna eran dag= eran vilja. Köp bekväma skor. Gör egna dekorationer till bordet vid dukning betydligt billigare. Än beställa från floristen

2014-02-21
Idussen
Idussen

Jag tänker att det ända som finns kvar efter bröllopet är ringen och fotografierna så därför har jag valt att lägga ner pengar på det då vi får middagen i present av våra föräldrar blir det den dyraste posten (foto) men det är så stor skillnad på egentagna hoobyfotografier och proffsbilder. Bjud på kall buffé så kan fu och några i din närhet hjälpas pt att laga middag och det blir inte så dyrt klänning går beställa billigt på kinasidor som är helt ok blommor säg ett maxpris till floristen j enklare bukett desto billigare hår och sminka har du något vän/syster/ släkting som är duktig så utnyttja dom. Ska ni ha brudfölje (tärna Marshall näbbar så betalar de sina kläder om ni inte Har specifika krav

2014-02-21
Idussen
Idussen

Jag gifter mig 7 juni :) hinderprövning skickar du tidigast 4 månader innan då den bara är giltig så länge då kan ni skicka efternamnändribgeb oxå så att ditt eller hans nya efternamn börjar gälla direkt. Jag byter till sambons efternamn våran son heter det oxå men vi har båda -son namn så det är inte så stor skillnad. Tårta kan nan beställa marsipantårta med vit marsipan på Ica maxi eller citygross det blur billigast om man inte ber någon man känner göra det.

2014-02-21
Idussen
Idussen
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...