App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Visa film på skola/fritids... Är det ok?

Blev liiite små irriterad när jag hämtade sonen på fritids idag. De hade precis tittat på filmen flygplan. Jag hade tidigare köpt den på Ica och tänkte att den blir perfekt till fredagsmyset.... Jag tycker faktiskt inte att ungarna behöver titta på film på förskola, skola, fritids mer än vid speciella tillfällen. Som tex nästa vecka är det lov och de barn som är på fritids då kan få se en film då. Men då tycker jag också att man ska göra det till en speciell grej, lite bio kanske bjuda barnen på popcorn osv. Men att visa film som tidsfördriv... Barn får så mkt skärmtid hemma så tycker att det räcker! Vad tycker ni?

2014-02-07
emcb
emcb

2gånger/år = 2gånger/termin! Apparaturen=sopfabrik

2014-02-08
emcb
emcb

Kan inte läsa alla svar eftersom jag går in via appen. Som jag skrev tycker jag det är ok att se film ibland och att man då gör något speciellt av det hela som att servera popcorn. Jag hade tyckt att det vore bättre att visa film nästa vecka för de barn som måste vara på fritids istället för att ha lov. På vårt fritids har de också disco då de visar film videos, mkt uppskattat och jag tycker det är vettigt eftersom barnen rör sig och musik är ner givande än en film. Jag tycker att film är ok 2gånger/år i skola/fritids. Men om man visar en dokumentär film om tex en bondgård, hur man tillverkar papper, hur det går till i en fabrik osv är något helt annat. Min sons klass jobbar nu med återvinning, sopor osv. De ska åka till en apparaturen och om de sedan ser en film om hur det är att köra sopbil så finns det ett bra sammanhang och barnen lär sig något. På förskola tycker jag inte att man ska visa film alls, barnen är så pass små och jag tycker att föräldrarna ska få avgöra vad barnen ska få se. På min sons förra förskola visade dom ice age som är rek ifrån 7år för barn mellan 2-5år, inte ok och vi var flera föräldrar som blev arga, dessutom hade de visat film två gånger under samma vecka... Så i skola/fritids- ja ibland om man gör det till en speciell händelse och informations filmer är helt ok i skolan!

2014-02-08
emcb
emcb

Jag jobbade på en småbarnsavdelning (barn på dagis mellan 1-3år) och då var de ute mycket på förmiddagen, ända fram till lunch, och då när barnen kom in så fick de ta sin napp och snutte och sätta sig och varva ner framför en film/barnprogram innan lunchen, just för att det inte skulle bli så stimmigt kring matbordet.. Det fungerade perfekt :) men förstår hur du tänker, lite synd att du hade köpt filmen redan, men barn brukar se på filmer flera gånger så det kan nog bli en mysig stund endå.. :)

2014-02-08
94omamma
94omamma

Vi visar film, händer ganska sällan men det händer och barnen tycker det är jätte roligt, för att även om dem har tillgång till tv hemma så blir det ändå extra speciellt på förskolan när det visas film. Har vi ett temaarbete så kan vi t.ex. Avsluta hela temaarbetet genom att visa en film, hade temaarbete om toastolen och avloppssystemet, avslutade det med att se filmen bortspolad och fika med vars en kaka formad till en toastol, högt uppskattat. Och ibland visar vi filmer från UR som kan relatera till något ämne som kanske kommit upp under dagen m.m. Tycker inte det är fel med film, det kan vara utvecklande och lärorikt för barnen :) sen behöver man kanske inte visa de allra senaste filmerna, utan ta någon som har några år på nacken.

2014-02-08
Lina Sandin
Lina Sandin

Jag jobbar i förskoleklass och på fritids. Vi visar fim ibland. På förskoleklassen blir det någon väl vald film, kanske varannan månad. Då brukar vi även bjuda på popcorn eller liknande och det blir lite fest av det hela. Fördelen med förskoleklassen är ju att alla barn då är kvar hela filmen, ingen hämtas mitt i.

Att vi visar filmer av långfilmskaraktär på fritids, förekommer ibland om det är extremt dåligt väder. Senast var en dag då samtliga barn hade så blöta kläder efter dagens raster, att vi inte alls kunde vara ute på hela eftermiddagen. Då fick de som så önskade se en film. Syftet då var bland annat att undvika det spring som blir när kanske trettio barn ska vara inne samtidigt och inte varit ute sen lunchrasten... Men det fanns ju såklart andra aktiviteter också att välja mellan och långt ifrån alla såg på film!

Däremot är det inte ovanligt att vi visar kortare filmer på eftermiddagarna. Många barn önskar att få se något särskilt som de gillar. Att några barn ibland ser en tecknad kortfilm mellan halv fyra och fyra ser jag inte som något dåligt. De har då redan varit ute och lekt, ofta i två timmar och är trötta när de kommer in. Dessa filmer ses oftast av mellan fem och tio barn åt gången, övriga leker eller skapar.

Julkalendern har en särställning, den brukar vi alltid se tillsammans halvtimmen före frukost, i december.

Den sista varianten av filmvisning, som förekommer hos oss, är musikvideor. Detta är mycket uppskattat och förekommer nog minst en gång varje vecka. Barnen önskar låtar, men någon av oss pedagoger ansvarar för att det som visas är "rumsrent" och någorlunda varierat. Då blir det ofta "disco", barnen dansar och sjunger med eller står på vår lilla scen och mimar till.

Sammanfattningsvis; Filmvisning av olika slag är en liten del av vår verksamhet på fritids, men en del som jag anser bör få finnas med. Så tycker jag.

2014-02-08
ElinVS
ElinVS
Barn på 3 år och 1 månader

Det är ingen som skrivet. Det är vad jag tycker och det får jag tycka tills jag tycker något annat. Ber om ursäkt om du tycker det var obehagligt de jag skrev. Dessvärre orkar jag inte försvara mig, har annat att tänka på :)

2014-02-07
tezzlann
tezzlann
Barn på 1 år och 6 månader

Ok med film men som du själv skriver på speciella tillfällen. Mina går på dagis och de får sina egna önskedag när de fyllt år. Då kan de få se på en film om de så önskar och äta något gott :)

Att ha på film bara så för att fördriva tiden låter ju inte så nyttigt. Ska personalen inte underhålla barnen. Bara passa dem? Lathet tycker jag. De skulle ju så lätt kunna fixa lite andra aktiviteter. Jag vika på en Förskola då de hade os på! För att visa av pedagogerna ville se.. Sådan tycker jag man gör på sin rast eller efter jobb! Självklart satt alla barn i soffan o kolla de med... Suck

2014-02-07
tezzlann
tezzlann
Barn på 1 år och 6 månader

dom säger att man inte varvar ner till film men ja varvar då ner alldles utmärkt när ja ser på film. varför skulle jag annars alltid stensomna 30 min in i varenda jäkla film jag försöker se :'(

2014-02-07
osisen
osisen

Kärnan= hjärnan

2014-02-07
emcb
emcb

Fast man vilar inte när man ser på tv, kärnan går på högvarv då. Jag är mest irriterad på att de visar film, jag tycker att det hör till hemmalivet att titta på tv. Dessutom vill jag bestämma vad barnen ser. Sonen får inte alltid se filmer som rek. ifrån 7år.

2014-02-07
emcb
emcb

Blir du irriterad för att dom redan hade sett den när du hade sett den eller för att dom ser på film i allmänhet?

2014-02-07
burtonmamma
burtonmamma
Barn på 3 år och 11 månader

här ser de ofta på film på eftermiddagarna och min första tanke var som din.. men sen efter närmare eftertanke inser jag att; min son går vissa dagar mellan 7:15-18 dessutom har han skolan emellan det. ett jäkligt tufft schema med andra ord så en film eller ipad på eftermiddagen känns rätt ok ändå. det e ganska sällan han väljer att se på film men alternativet finns ändå.

2014-02-07
osisen
osisen

Eller=leker

2014-02-07
jessicamalin
jessicamalin

Jag tycker inte det är någon big deal. Dom kollar väl inte film hela tiden på dagis eller fritids? Dom gör så mycket pedagogiska grejer, är ute och eller mycket så jag tycker som sagt inte det är någon big deal!

2014-02-07
jessicamalin
jessicamalin
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...