App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Dop?

Nu är våran kille snart tre månader, tiden verkligen springer iväg, så nu har vi börjat fundera kring det här med dopet. Vad ska man bjuda på? Både mat och fika eller antingen eller? Faddrar/gudföräldrar får man ha två av samma kön? Vilken ålder brukar man vanligtvis döpa sina barn i?

2014-01-28
gasolklyftan
gasolklyftan

Våra barn är döpta när de var drygt 2 mån. Med ettan bjöd vi på smörgåstårta och kakor och tvåan buffe med kalla rätter och kakor efter. Det har bara varit mina och mannens föräldrar och syskon med respektive som har varit gäster. Vi tycker att det har varit väldigt fina dop. Inget av barnen har faddrar. Stora har ett par i bekantskapskretsen som hon har stort förtroende för och de tycker mycket om henne. De skickar brev och tar med henne på olika saker. Det är nästan som att hon själv har valt dem till sina faddrar.

2014-01-30
aaannaaa
aaannaaa

Våran son döptes en dag efter sin ettårsdag! :) Så vi firade dubbelt upp, riktigt roligt! Vi bjöd på smörgåstårta, det är gott och lättsamt! :)

2014-01-29
emmabackman
emmabackman

Tack snälla ni för tips och svar:-) våran kille är inte riktigt hundra stark i sin nacke ännu så får kanske vänta lite till då

2014-01-29
gasolklyftan
gasolklyftan

Förresten, vår dotter var bara 2,5 månad när hon döptes och det gick jättebra! Det som är viktigt är väl bara att bäbis är stark i nacken och kan hålla upp den själv ! Prästen tar ju bäbis en liten stund och håller upp den så alla kan se den. Då behöver man inte oroa sig för bäbisens nacke....

 

Mvh Riikka

2014-01-28
Mamma Riikka
Mamma Riikka

Det här med fadder, är ju viktigt att man väljer rätt! Händer det nåt med dig eller din sambo så är det ju faddern som ska ta ansvar för barnet!! Så det är väldigt viktigt att du känner dig trygg i vem du väljer! Så välj inte en tjej kompis bara för att ni är kompisar! (kanske om ni känt varandra hela livet) En fadder räcker gott och väl, eller kanske två, men att man kommer överrens vem som tar hand om barnet i första hand... (Om det som absolut inte får hända händer,,,) Det får ju inte bli nga bråk om barnen/barn i efterhand bland släktingar och vänner, därför tycker jag detta är viktigt! Vi valde min storebror som själv har barn, trygg tillvaro med sambo och ett fast arbete sen många år tillbaka! Och även han ser sig trygg i att vara fadder om det skulle hända oss något!

Vad man bjuder på är precis vad som passar en bäst, varmt eller kallt är ju beroende på vad man har för möjlighter att hålla det varmt/kallt!? Som nån ovan skrev så är det ju fiffigt om man skriver i inbjudan om det är mat eller kaffe och fika! Om det är folk som åker en längre sträcka för att komma på dop, så är det nog lite vett och etikett att bjuda på lite mer mat, men typ smörgåstårta eller kallskuret och potatissallad och bröd funkar ju, även kaffe och tårta på maten funkar fint!

Dopet är ett minne för livet, för alla inblandade! (man måste ju inte tro på Gud, bara för att man väljer dop i kyrkan!)

Lycka till!

2014-01-28
Mamma Riikka
Mamma Riikka

Vi ska döpa vår son på lördag, då är han drygt 4 månader! Vi kommer inte ha några faddrar utan själva bära fram honom, visste inte vilka vi skulle välja så det var den enklaste lösningen! Vi kommer bjuda både på grillplanka och tårta 😊

2014-01-28
Fizzly
Fizzly

Mam får bjuda på precis vad man vill, bara att skriva i inbjudan så att folk kommer hungriga om det passar eller "mätta" om man bjuder på kaka, vi bjöd på pastasallad med olika dressingar och efter det tårta och kaffe. Om man vill bjuda på mat är väl klassikern smörgåstårta, enkelt med kalla rätter. Man får ha hur många faddrar och av vilket kön man vill. Det var ett annat dop samtidigt som vårt och den pojken fick åtta (!!) faddrar, min bror är fadder till vår son så man gör som man själv vill. Vet inte vilken ålder som är "vanligast" men vår son var nästan fyra månader och vi var precis på ett där flickan var nästan ett halvår :) Hoppas att det kan hjälpa något.

2014-01-28
KarinSjo
KarinSjo
Barn på 2 år och 8 månader
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...