App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Planerat kesarsnitt, Tips-Tack!

Go´dagens, går i väntans tider,är i v.29 och planerar ett kejsarsnitt! Blir mamma för andra gången, BF 14/4! (ev. tidigare) Den 3 februari ska jag träffa läkare... Behöver lite frågor att ställa, just nu är det helt tomt på frågor! Annars om ni har lite allmänna tips och så, före, under och efter ett kejsarsnitt så snälla ge mig dem! Känner att jag behöver lite "kött på benen"! Mvh Riikka, Mamma till Bianca (3år) och vi väntar på Lillebror

2014-01-27
Mamma Riikka
Mamma Riikka

Jag gjorde ett planerat kejsarsnitt då min dotter låg i säte! Jag var livrädd för ingreppet och var rent ut sagt skräckslagen! Men min sambo satt bakom mig under hela tiden och lugnade ner mig även personalen var där. Jag hade nog aldrig klarat det utan honom! Så be din man vara med under operationen ☺ jag råder dig även som många andra vila och låt andra hjälpa dig. Försök även gå så mycket som möjligt, visst det gör ont men det gör mindre ont för varje gång. Var även uppmärksam att se kolla såret ordentligt innan du åker hem. Läkaren som kollade mitt missade en infektion, tur att sköterskan som skulle lägga om det kollade en extra gång och upptäckte det! Inte kul när såret är infekterar, nu börjar mitt sår se bra ut (gjorde ingreppet 20/12) lycka till snart har du ditt mirakel i famnen

2014-01-28
Martinaj
Martinaj

Har gjort två urakuta snitt, så nr tre som ligger i ugnen nu blir tyvärr ett planerat.
Tänk på att ta med mjukisbyxor lr lösa grav.byxor det skaver en del.
Oroa dig inte för rakning, båda ggr(två olika sjukhus) har när jag sov på den ena, spiral på den andra ,vaxat underlivet i ett drag när man är helt bedövat, kände inte ett dugg. Sen finns alltid rakapparat i närheten för att korta in det. (Har närvarat som uska på OP)
Jag ogillar mediciner och föredrar att dricka mycket vätska för att lösa upp magen, röra på dig mycket bara. Det gör olika ont för alla. Mitt 1a kände jag aldrig av, va upp o gick efter 4h, klarade mig på alvedon, aldrig haft besvär. Nr två gjorde ont i ett halv år, kunde inte röra på mig utan grymma smärtor två v efter snittet. Och ändå tog jag det mycket lugnare andra gången.
Ta reda på om du sätts ihop med klamrar/häftstift stripes/tejp eller stygn, de tas hand om olika, tejpas du så be om några stycken för hemfärden så du kan tejpa dem som lossnar för tidigt.
Du kommer vid inskrivningen vara nyduschad lr skickas in i duschen, du får inte ha blöt hår på OP. De sätter en kateter på dig, och gör en ctg-kurva. Du måste vara fastande 12h innan. Pappan går iväg med bäbisen efter snittet medans du sys ihop. Och om inga komplikationer tillkommer rullas du upp till rummet där far och barn väntar. ( så är rutinen på de bb/förlossning jag jobbat på) tiden det tar beror på hur mycket personal som finns på avdelningen och hur snart de kan rulla upp dig. Oftast inom en timme. (Mitt första barn fick jag vänta 4h, men då va jag nedsövd)

Nu vart det lite långt med nåt sånt här kan du komma att förvänta dig:)
Inga frågor är för dumma, personalen är till för att hjälpa, och be pappan om bärhjälp, lyft inte för tungt,typ barnbilstolen på väg hem osv.
Hoppas det hjälpte nåt!

Lycka till med bäbisen!

2014-01-28
ballongvisp
ballongvisp
Bebis på 15 månader

SaraSven, bra tips med sängen! Tack!

Elisabethmom, okej inte samma! Det var ju en lättnad ;)

Skönt att jag får så många bra och fina tips, Tack! Tar gärna emot fler!

Mvh Riikka

2014-01-28
Mamma Riikka
Mamma Riikka

Spinalbedövningen som du får vid kejsarsnittet är inte samma som epiduralbedövning som ges under förlossningen. Jag tyckte inte att det gjorde så ont att få spinalbedövningen vid mitt planerade snitt, det gjorde mer in att få nålen i handen.

2014-01-28
Elisabetmom
Elisabetmom

Men Herreguuud! Nu ser jag att jag stavat fel också... KEJSARSNITT ska det ju vara i rubriken ;)

Mvh Riikka

2014-01-28
Mamma Riikka
Mamma Riikka

Allex2a, Vill gärna vara vaken, vill ju se lillkillen direkt! ;) Nu börjar man nästan bli lite nervös... Spinal? Är det sån bedövning i ryggraden? Den tyckte jag var väldigt otäckt när dem satte den på mig när jag födde mitt första barn... (Men den var klockren under tiden jag öppnades...)

Mvh Riikka

2014-01-28
Mamma Riikka
Mamma Riikka

TACK FÖR ALLA SVAR OCH TIPS!

Oki, så man måste raka sig, hur mycket? Övre bikinidelen då eller?? Movicol kan ju vara bra att ha hemma då... Många fler bra tips, så nu har jag lite mer att fråga läkarn! Så man får välja om man ska vara vaken eller nersövd alltså! Om man blir nersövd, hur länge är men det då? Hr lång tid tar annars själva snittet, innan bäbis är ute?

Mvh Riikka

2014-01-28
Mamma Riikka
Mamma Riikka

En vetekudde att värma och ha på magen tyckte jag var jättebra! Själv får jag inte ta varken morfin eller diklofenak så värmen var det som bedövade smärtan efter bäst!

2014-01-28
Suzz78
Suzz78

Alla råd är bra utom dom dåliga. Mitt råd är att lyssna på kroppen och vila vila vila. Du kommer känna dig överkörd av en ångvält, men det går över som tur är. Hur lång tid det tar är olika för alla. Och va inte rädd att byta plåstret som är över snittet, det gör inte ont. 

Jag skippa mitt plåster efter 2 veckor. Tyckte det va skönare utan. Men ser bara till att du har lite högre trosor/byxor. För det va väldigt obehagligt när de skavde på snittet. 

Och som andra säger, det känns som det inte kommer funka att göra nr 2, men det gör de. Men movicol eller lactolos hjälper magen lite extra. 

Lycka till !

2014-01-27
Fillidutt_
Fillidutt_

Jag fick åxå livmoderinflammation,med samma behandling. Fast jag fick det av en vanlig förlossning.

2014-01-27
sandrasisabelle
sandrasisabelle
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...