App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Frågor om föräldrapenning..

Kan någon svara enkelt? Inte massa krusiduller osv.. Haha :) fråga nr 1: när bör man söka föräldrapenning? Fråga nr 2: hur görs det på enklaste sättet? (Ville ha personligt möte eftersom att jag är helt ny inom detta o inte vet nått, men kön var för lång så att jag inte ens fick komma fram, alla gånger jag ringt...hopplöst!) fråga nr 3: hur många dagar får man ta ut? Vet att pappan måste ha 90? Dagar iaf.. Fråga nr 4: vad menas med lägsta nivå dagar osv?. Sista frågan: om man vill jobba extra nån helg eller så, hur gör man då? O hur funkar det om man tar ut ca 5 dagar i veckan, va är de med de andra dagarna? Jobbar man då alltså? Eller kan man va ledig utan penning för att spara på dagar? Räknas helger in i dem fulls veckorna?.. Oh vart många frågor... Men hoppas att det finns någon gullig människa som kan förklara lite för mig :) kram

2014-01-23
94omamma
94omamma

isabelle25 - jag såg nu att han är helt arbetsledig to,fr,lö,sö = bara 4 dagar... hm.. svårt för han är ju ledig 5 dygn i sträck.

 

kopierar in texten från FK:

 


Kan jag ta ut föräldrapenning för helger eller andra dagar jag inte skulle ha arbetat?
 

-Ja, på lägstanivå. 
Du kan ta ut föräldrapenning på lägstanivå även om du inte skulle ha arbetat den dagen, till exempel helger eller om du brukar vara ledig någon annan dag i veckan. Men du kan inte ta ut föräldrapenning samtidigt som du har semester. 

Ja i vissa fall på sjukpenningnivå. 
Om du har en arbetsfri period på minst fem dagar så går det bra att ta föräldrapenning för dessa dagar. Om den arbetsfria perioden är 1-4 dagar kan du bara ta ut föräldrapenning på sjukpenningnivå om du också tar ut föräldrapenning i samma omfattning dagen direkt före eller direkt efter de arbetsfria dagarna.

2014-01-24
solskensmamman
solskensmamman

var så god!

jag är ju hemma och njuter av min egna (sista) FL, så jag har ju tid när lillan sover!

2014-01-24
solskensmamman
solskensmamman

Du har helt rätt, men det gör ändå rätt mycket att bara få 80 % av 75 % = 60 % av en heltidslön om du blir sjuk eller liknande.

Riskera att bli av med SGI helt, tja en del är bara hemma när FP-dagarna är slut. Eller blir arbetslösa länge, länge eller utförsäkrade vid långvarig sjukdom

2014-01-24
solskensmamman
solskensmamman

många tänker att det gör inget om man tappar sin SGI för man kan jobba när man blir gravid igen. Om man jobbar 6 mån heltid så får man upp sin SGI igen.

MEN om man mår dåligt under graviditeten, foglossning, illamående, blödningar, sammandragningar och annat kan faktiskt göra en graviditet till ett rent h-vete (om man har kravet på sig själv att man måste orka jobba 100 %)

SÅ säkra alltid upp din SGI

2014-01-24
solskensmamman
solskensmamman

Nej om du jobbar halvdagar så måste du ta ut 5 st halvdagar med FP.

Du ska ha inkomst 5 heldagar/vecka (eller motsvarande). Du ska ha FP eller inkomst motsvarande heltid.

Om du jobbar 50 % så blir din SGI 50 % av din heltidslön. Så om du då blir sjuk eller FL, så får du 80 % av 50 % dvs 40 % av en heltidslön OM du tar ut 7 dagar/vecka. Vill du spara dagar och tex bara ta ut 3,5 dag/vecka så får du bara hälften av 40 % dvs 20 % av en heltdislön.

 

Räkneexempel: säg att du tjänar 18 000 kr/mån. Tar du ut full FP får du 14 400 kr/mån. Vill du bara ta 3,5 dag/vecka får du 7 200 kr.

Har din SGI sänkts till 50 % för du jobbat halvtid, så får du 7 200 kr om du tar full FP och om du bara tar 3,5 dag/vecka får du 3 600 kr.

DÅ blir det svårare att spara dagar under första året...

Extra trist blir det om du skulle bli sjukskriven, både må dåligt och få onödigt lite pengar att leva på...

2014-01-24
solskensmamman
solskensmamman

g0li - jag vet inte vad du menar med partiell ledighet. Är det deltidsarbete du menar? Och varför skulle FK ha med det att göra? Så länge du ser till att du jobbar eller tar ut FP 5 dagar/vecka, så behåller du din SGI.

 

Om du arbetar 80 % så tar du ut 20 % (en heldag eller två halvdagar) FP. osv.

 

En sak att tänka på är att man ska ha MINST 5 dagars inkomst/vecka. SÅ om man jobbar tex 78 % så räcker det INTE att ta 20 % FP, och man kan inte ta ut 2 % FP - så då får man ta 20 %+ 5 % (en kvartsdag/fjärdedelsdag). Så det måste bli mer än 5 dagar/vecka - inte bara ungefär 5 dagar/vecka.

2014-01-24
solskensmamman
solskensmamman

GretaJohanna - Tack! Jag hoppas jag har koll, men arbetar inte med detta - men vill maximera min (och allas) föräldraledighet. Så jag läser på och sätter mig in i reglerna. MYCKET ledighet och MYCKET pengar, tack. Nu funkar det ju inte riktigt så, men man kan iallafall få mer än om man bara tar ut lite på chans...

Och JO, man ska kunna ta ut så enligt reglerna som gäller från juli 08 och inte har ändrats sedan dess. Men tänk på att när barnet fyller 1 år (precis från fördelsedagen) så behöver man inkomst 5 dagar/vecka för att inte förlora sin SGI - fast det gäller ju bara den som inte har lägsta SGI... Dvs din make. Så spara dagar till honom om han tex ska ha lång sommarsemester med familjen eller förlänga julledigheterna. Räkna lite på hur många extra veckor han vill ha/år och spara till det!

2014-01-24
solskensmamman
solskensmamman

isabell25 - Jo, det ska gå. Enligt reglerna så räcker det att man har 5 arbetsfria dagar i rad så får man ta ut FP. Oavsett anledning (men man får inte ha lön eller semesterersättning dessa dagar. Så har man komp.ledigt eller semester så får man inte ta ut FP).

2014-01-24
solskensmamman
solskensmamman

GretaJohanna - jag skrev att man bör räkna på ifall man tjänar på att dela helt lika. Men man tjänar definitivt på att ta ut delar av jämställdhetsbonusen!

 

Men man kan ju tänka sig att den som har så låg SGI tar alla 180 kr/dag (lågnivådagarna) för de är nästan värda lika mkt som högnivå för den personen... Och man tar ju ändå ut sina 60 högnivådagar (annars får man ju inte en krona av de pengarna = ge bort sina pengar man har rätt till!!).

Så om en har lägsta SGI bör man ändå ta ut sina 60 högnivådagar + om man tar mer så får man jämställdhetsbonus på de dagarna man tar "extra". Så bäst är att den personen tar alla 90 lågnivådagarna. De blir då värda 180 kr + bonus (100 kr extra per dag). 

 

De 90 dagarna som är kvar att ta ut för den som har lägsta SGI, måste man räkna på - men om det skiljer JÄTTEMYCKET i SGI brukar man ge dessa dagarna till den som har högst SGI.

2014-01-24
solskensmamman
solskensmamman

Astmo87

Din AG (arbtesgivare/chef) bör ge dej semester när du vill om du ändå är ledig då. Så lägg in om att få ut sin semester i tid, tex innan du börjar vara FL (föräldraledig). Eller så bryter du din FL (måste säga till och lämna in fler lappar till AG och FK då).

 

Jag hade tagit mina 5 veckors semester från det datum jag planerar att gå hem på FL tex maj och lite in i juni, sen FL direkt på det.

 

Sen måste man inte ta ut FP från FK under första året, så din chef har inget med det att göra. Du ska bara meddela i god tid när du vill ha ut din semester och när du går på FL och när du kommer tillbaka från FL. Du ska även meddela i god tid om du ändrat dig och vill börja jobba tidigare än du ansökt om eller börja jobba senare än du ansökt om.

 

När barnet är 18 mån kan AG begära in intyg på att du har FP kvar att ta ut från FK, om du vill vara helt ledig efter det. Så det kan vara bra att spara dagar under barnets första år.

2014-01-24
solskensmamman
solskensmamman

GretaJohanna:

Om du har lägsta SGI så bör du ju inte ta ut mer än dina 60 dagar och alla lågnivdagarna. FÖr att få mest pengar alltså!

 

Har ni ont om pengar så bör ju maken (som har jobb antar jag eftersom du inte skrev att båda hade lägsta SGI) ta ut högnivådagarna. FÖr att få mest pengar så kan man göra såhär:

Han tar 20 % föräldraledigt från jobbet (OBS fredag eller måndagar lediga). Sen tar han ut över helgen. tex fre + lör + sön. Då får han ut mer än om han jobbar 100 %.

Du tar ut 4 dagar/vecka av dina 60 dagar.

Mer pengar än så kan ni inte få!

2014-01-24
solskensmamman
solskensmamman

Om maken: han tar ut FP för lediga dagar. Men om man är ledig minst 5 dagar i sträck kan man ta ut FP ändå (undantag). Din make avstår inte arbete to och fre, så han borde inte få ta ut högnivådagar. Lågnivådagar går bra. Skulle han vara ledig en dag i anslutning till ledig to, fr, Lö, sö - tex att han tar ledigt dagen före eller efter- så får han ta högnivådagar för alla 5 dagarna. Bra att veta om det blir knapert. Då kan han ta 1 dag FP för att ni ska få ut extra pengar den månaden!!! Dvs jobba mindre för att få ut mer pengar! (Sverige är generöst!)

2014-01-24
solskensmamman
solskensmamman

g0li - om man pluggar räknas det som överhoppningsbar tid, så antagligen har man rätt till en högre SGI. Om man jobbat 6 mån i sträck, före man började plugga alltså...

Annars har man lägsta SGI = 225 kr/dag för högnivådagarna.

FÖr att svara på om det lönar sig måste man räkna på bådas inkomst osv..

Men man kan ju tänka sig att den som har så låg SGI tar alla 180 kr/dag (lågnivådagarna) för de är nästan värda lika mkt som högnivå för den personen... Och man tar ju ändå ut sina 60 högnivådagar (annars får man ju inte en krona av de pengarna = ge bort sina pengar man har rätt till!!). Så om en pluggar och har lägsta SGI bör man ändå ta ut sina 60 högnivådagar + om man tar mer så får man jämställdhetsbonus på de dagarna man tar "extra". Så bäst är att den personen tar alla 90 lågnivådagarna. De blir då värda 180 kr + bonus (100 kr extra per dag). 

 

Sammanfattning: även vid lägsta SGI så bör man ta ut sina 60 dagar. Tag på sommarlovet (ej intjänad semester, så kan lika gärna ta FL då) eller jullov eller liknande.

Om man har lägsta SGI bör man ta alla lågnivådagarna. De är ju värda samma vem som än tar dem.

För varje dag som man tar mer än de 60 som ingen kan röra, får man bonus. Dessa pengar får man ut direkt, när den som tagit ut minst antal dagar tar ut mer än sina 60 dagar. SÅ om den som har tagit ut minst antal dagar tar ut tex dag nr 61, 62 och 63 så får man 3 bonusdagar direkt när FP-pengarna betalas ut.

Det innebär att den som har lägst SGI iallafall bör ta ut 150 FP-dagar. De 90 som man sen har rätt till (240 vars är det ju tänkt att det ska vara...) får man räkna och fundera på!

2014-01-23
solskensmamman
solskensmamman

hur ska du/ni göra har ni tänkt?

Vi har prioriterat att vara hemma båda tillsammans, just nu jobbar jag 0% och maken halvtid. Vi har då fler dagar ledigt tillsammans än vi är i från varandra varje vecka... Guld i vardagen!

2014-01-23
solskensmamman
solskensmamman

Gud vilka bra svar!! Tack så mycket, guld värt!! :)

2014-01-23
94omamma
94omamma

Cassandraevald: Förutsatt att du studerar med studiemedel, behåller du din sgi. Du kan fortfarande ta ut fp under sommarlovet eller andra studiefria perioder då du är hemma med ditt barn. Tänk också på att det är mycket värt med fler lediga lovveckor när barnet börjat skolan också, bara du hinner ta ut dagarna innan de förfaller.

2014-01-23
ElinVS
ElinVS
Barn på 3 år och 5 månader

du har fått bra svar, men tänkte svara ändå... : )

 

fråga nr 1: när bör man söka föräldrapenning?

I god tid före. Du behöver inte ta ut en enda dag före barnet fyller 1 år, så fundera på hur länge semesterdagar och sparpengar räcker - sen söker du 1 månad före det och skriver i hur mkt du vill ta ut.

Om du ångrar dig tex att era sparpengar räcker längre än du/ni trott så är det bara att gå in och stoppa dagarna (enklast att sköta allt med e-legitimation). Men det är ändå bäst att ha sökt, för då vet man att allt är OK (inga papper man glömt fylla i osv).

 

Fråga nr 2: hur görs det på enklaste sättet? Allt är smidigast med e-legitimation.(Bank-ID)

 

fråga nr 3: hur många dagar får man ta ut? 480 dagar/barn.

Vet att pappan måste ha 90?  Den ena föräldern kan avstå sina dagar, dock måste man ha kvar 60 dagar/person. Det är dock VÄLDIGT bra om man tar ut hälften vars, eftersom man då får ut jämställdhetsbonus (13 500 kr/barn om man delar lika).

Eftersom bonusen är så stor så tjänar man på att dela jämt. Det betyder inte att man måste vara hemma lika mycket/länge - bara att man ska ta ut lika många FP-dagar.

Eftersom man inte måste ta ut dagar under första året så kan man ofta jämka ihop så att man tar lika många dagar/förälder - även om man väljer att den ena är hemma längre...

Den förälder som inte är hemma lika länge kan även få ut dagarna över helgen, ifall man är ledig en fredag eller måndag. Då tar man ut fre + lör + sön eller lör + sön + mån och får då MER pengar än ifall man jobbar heltid. Det gör att man tex kan jobba 80% och få ut mer än 100 % lön+FP.

 

Dagar iaf.. Fråga nr 4: vad menas med lägsta nivå dagar osv?.

Lägstanivådagarna är värda 180 kr/dag. Högnivådagarna beräknas på din inrapporterade lön och du ska ha jobbat mer än 6 mån. Då räknar FK fram din SGI (inrapporterade godkända lön)

Du kan lätt fylla i på FK hemsida din lön och beräkna FP preliminärt... Det brukar stämma!

Kom ihåg att anmäla om du har återkommande övertid eller OB-tillägg...

 

Sista frågan: om man vill jobba extra nån helg eller så, hur gör man då?

DÅ går man in och stoppar utbetalning på de dagarna (om man har begärt FP för de dagarna), har man inte tänkt ta ut FP på de dagarna så gör man inget alls!

O hur funkar det om man tar ut ca 5 dagar i veckan, va är de med de andra dagarna? Man MÅSTE ta ut 5 dagar/vecka när barnet fyllt 1 år om man inte jobbar. Man KAN ta ut 7 dagar/vecka om man vill...

Om man tar ut 7 dagar/vecka hela tiden så har man bara 115 dagar kvar när barnet är 1 år. När barnet är ca 1 år och 4 mån är alla dagarna slut då.

Om man sparar alla dagarna under första året har man 480 dagar kvar när barnet är 1 år. Om man tar  ut 5 dagar/vecka efter det så räcker dagarna till att vara hemma heltid ca 2 år till...

Fast de flesta hamnar någonstans mellan dessa två ytterligheter! Man behöver ofta ta ut någon/några dagar varje vecka innan barnet fyller 1 år och sen kanske man jobbar deltid ett par år och fyller på med FP-dagar så att man har inkomst/FP 5 dagar/vecka hela tiden (efter barnet är 1 år)

 

Om man tar ut 7 dagar/vecka får man ca 80 % av sin heltidslön. SÅ därför är det bra att ha pengar sparade (eller leva billigt/snålt när barnet kommit) så att man kan klara sig med detta eller ännu mindre om man vill vara hemma länge...

 

Tar man inga dagar så får man inga pengar alls (givetvis!), tar man 3,5 dagar/vecka så får man ca halv 80 % lön dvs 40 % av sin vanliga lön.

 

Jag räknar bara med högnivådagar, eftersom de andra dagarna är värda 180 kr/dag och det ändras inte oavsett vilken lön man har...

 

 

 

Mina bästa tips är:

1) lev billigt och spara dagarna! Ledigheten är så mkt värd i längden när det gäller att känna sitt barn...

2) dela jämt på dagarna - bonusen är så hög att det brukar löna sig för i princip alla.

3) fråga här om det är något mer! DU får oftast snabbare svar än på FK (om det är kö...)

 

Lycka till med allt!

Hoppas du tyckte att det var lätt att förstå, annars fråga gärna igen!

2014-01-23
solskensmamman
solskensmamman

Ja, ett tips är att titta på fk.se. Det är upplagt nya föräldrasidor som ska vara lätta att förstå och orientera sig på. Har inte kollat själv än. Lycka till!

2014-01-23
Snuttepluttan
Snuttepluttan

Skönt att jag inte är ensam.. Haha :)

2014-01-23
94omamma
94omamma
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...