App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Asså det här med ägglossning...

Jag förstår mig verkligen inte på det.. Jag har till och med köpt sånna tester för att förstå mig lite mer på vad det innebär. Eller ja inte innebär utan när man får det? Är det någon vänlig själ där ute som kan förklara lite så jag förstår? Blir tokig snart. Jag vill ha ett syskon, gärna nu men jag kan gå med på att vara gravid en stund först ;)

2014-01-22
Joohannaa
Joohannaa

Tack så jätte mycket för alla svar. Jag har blivit lite klokare iaf haha ;) hoppas hoppas de går vägen :)

2014-01-23
Joohannaa
Joohannaa

ha ha - såg nu att det var några som var snabbare än jag... Nåja, du har fått svar!

2014-01-22
solskensmamman
solskensmamman

ÄL beror på många saker, men generellt kan man säga att det sker i mitten på menscykeln. Så du måste börja markera första mensdagen i kalendern några månader...

När du vet hur många dagar det är mellan dina första mensdagar (=menscykelns längd) så är det lättare att ta reda på när ÄL sker.

Låt säga att du har 4 veckors menscykel (från första mensdag till nästa första mensdag). Då bör din ÄL ske i mitten = efter 2 veckor. Så du kollar i kalendern när det gått 2 veckor efter din senaste första mensdag. Det är din troliga ÄL-dag.

 

Tester - läs instruktionen noga. Ofta är det så att du ska börja testa några dagar före beräknad ÄL-dag.

Så om du har 4 veckors menscykel, borde du ha ÄL 14 dagar efter första mensdagen. Om du då enligt testet ska börja testa 5 dagar före beräknad ÄL, så ska du alltså börja testa 14 - 5 = 9 dagar efter första mensdagen. Sen testar du varje dag tills du får rätt på stikorna (tex streck eller kryss eller vad de nu ska visa... olika från test till test). När du fått rätt utslag på teststickorna, så vet du exakt vilken dag som var din ÄL-dag.

 

FÖr att ha störst chans att bli gravid bör man ha sex dagen före ÄL, samt dagen med ÄL. För öka chanserna lite till så kan man ha sex upp till 4 dagar före ÄL (dvs 4 dagar före, 3 dagar före, 2 dagar före, 1 dag före och på själva ÄL-dagen.)

Efter ägget lossnat är det bara 1 dygn tills det inte går att befrukta och spermierna ska ju simma ända ut i äggledarna för att hitta ägget - så det "hjälper" inte att ha sex efter ägglossningen. Det är ändå för sent (om det nu är graviditet man är ute efter och inte själva sexet... )

 

FLer frågor eller blev det klarare nu?

2014-01-22
solskensmamman
solskensmamman
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...