App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Sjukskriven men vill bli gravid.

Hej! Jag och min kille har varit ihop i snart ett år...redan tidigt visste vi att det var vi som hörde ihop och att vi skulle ha barn ihop. (Jag har gjort en abort med en annan kille som var helt fel person tidigare i mitt liv) Att sluta med p-piller har varit på tal länge men jag har inte vågat eftersom jag är sjukskriven. Jag har en kronisk sjukdom (CFS/ME och fibromyalgi) så jag kommer kanske aldrig mer kunna jobba...så rädslan för att skaffa barn ligger och svider i bakhuvudet. Har vi råd?...har jag ork?...kommer jag bli av med min sjukpenning?...osv. Min kille är helt fantastisk så jag vet att både jag och barnet kommer vara väl omhändertagna de dagarna jag mår extra dåligt...så där är jag inte orolig :) Jag blir 30 år om några dagar så den biologiska klockan börjar ticka mer och mer högljutt ;) Så idag bestämde vi oss för att NU slutar jag äta pillerna! Jag är glad, rädd, orolig, överlycklig och totalt jäkla skräckslagen! Precis så som det ska kännas antar jag, hahaha! Är det någon här som har erfarenhet av att vara kroniskt sjuk med värk och orkeslöshet, ihop med att vara gravid? Vet någon hur det funkar med sjukpenning när man blir gravid?...kan man bli av med den? Har googlat lite, men det känns bättre att diskutera såhär. Tacksam för svar :)

2014-01-07
LillKakan
LillKakan
Försöker

Ja ska man ta ut sjukpenning när man har småbarn så är pappan tvungen att vara hemma, om inte någon anhörig kan intyga att dom är hemma hos dig på dagarna och hjälper dig. Man måste också ha sjukintyg på att man inte klarar av att ta hand om sitt barn, att man är sjukskriven från föräldraledigheten.

Det innebär väl i sig att när man är sjukskriven kan man bli skickad på alla möjliga åtgärder, rehabilitering och utredningar. Då kan man inte säga att man ammar och inte kan åka bort.

2014-01-15
burtonmamma
burtonmamma

Man tappar inte sin sjukpenning för att man blir gravid. För man blir inte frisk bara för att man skaffar barn. Däremot kan man tappa sin ersättning ifall man tar ut föräldrapenning när bebis är ute. Att vara föräldraledig är lika med att kunna jobba. Man kan säga att det är lika med att frisk förklara sig. Så för att behålla sin ersättning ska man inte ta ut föräldrapenning utan det får pappan göra istället. Då händer ingenting. Varför jag vet detta är att jag pratat med försäkringskassan flera gånger innan jag blev gravid och hur det skulle bli efter. Då jag visste att jag inte skulle klara av att bära bebis hela tiden. pga ryggskada. Även min sambos moster jobbar på FF och ska exakt samma. Så det händer inget när man är gravid. är efter det kan bli problem. hoppas detta hjälper! STOR lycka till med bebis:-) absolut det bästa som jag gjort och hänt mig iaf

2014-01-15
EmmaSa
EmmaSa

Min arbetsförmåga är nedsatt till 25% pga av smärta, WAD. Jag förlorade inte min sjukpenning när jag var gravid. Men när barnet är fött får du bara föräldrapenning.

Det är skitsvårt att vara mamma när man inte kan bära sitt barn. Jag är en fånge i mitt hem.

Men det är det bästa som hänt mig.

2014-01-14
burtonmamma
burtonmamma

Vad skönt att det finns fler tänker jag spontant! Jag har flera sjukdomar och en av dom gör mig väldigt trött. Jag har idag två barn och jag kämpar med mitt dåliga samvete när inte min ork räcker till. Jag har en stor längtan efter ett tredje barn men vet inte om ork och ekonomi finns... Jag undrar hur man gör för att få sjukersättning eller sjukpension? Jag har jobbat 50% för att jag inte klarar mer men går inget utöver min lön. Och det börjar bli tufft, behöver mer inkomst.... Som sagt, härligt att läsa om fler mammor (blivande) i min situation!

2014-01-14
emcb
emcb

Hej! Jag har varit gravid och haft aktivitetsersättning. Va inga som helst problem blev inte av med min ersättning. Har kronisk värk i min rygg med bortdomnande armar sviter efter en trafikolycka för 9år sedan. gick bra att vara gravid, men första 14v hade jag fruktansvärt ont. men sen lugnade det ner sig tills bebis föddes och även några månader efter. sen kom all värk tillbaka. Angående sjukpenning så tror jag inte att du tappar den om du blir gravid. däremot kan du tappa den om du tar ut mammaledighet. för att vara föräldraledig är likamed att kunna jobba tex på förskola. (försäkringskassans ord till mig.) så ring och kolla upp det med dom. så i vårt fall fick sambon vara pappaledig och jag fick behålla min ersättning ändå. hade inte klarat av det utan honom heller ska sägas. hoppas det hjälper något. men kolla upp om du får behålla sjukpenning om du tar mammaledighet, vet dom som tappat den av den anledningen.

2014-01-07
EmmaSa
EmmaSa

Tack för svaret! ^__^
En del verkar må bättre under graviditeten och en del verkar få det värre...helt från person till person, som allt annat.
Hoppas ju såklart att jag slipper vara liggande i nio månader...min ME är riktigt tung nu, sover bort de flesta dagarna.
Men håller tummarna på att jag får den där gravidkicken och orkar massa, hehe.
Som sagt så är jag inte orolig för barnets skull, att han/hon sa få det bra...är mest rädd för det ekonomiska.
Har haft problem med FK förr så är livrädd att de ska ta min ersättning.
Men men, får se vad som händer.
Pillerna är kastade iaf ^__^

2014-01-07
LillKakan
LillKakan

Jag är sjukskriven och väntar barn i mars. Blir i mars 32 år och har bla fibro i grunden... Sjukvårdspersonal trodde att min fibro kanske kunde bli bättre av att vara gravid, men så blev det inte riktigt. Smärtan har hållt sig på samma nivå, tröttheten har vart enorm och jag har upplevt en hel del grav.besvär som antagligen triggats igång av fibron... Jag försökte arbetsträna under hösten men det var tufft, dock hade jag bra kontakt med läkare/AF/FK. Men kommer nu vara hemma och rå om mig själv fram till bf. Jag vet tyvärr inte hur det kan bli med sjukpenning å liknande efteråt, jag hoppas själv på att börja jobba 50% efter mamma-ledigheten. Dock så förändras ju inte hushållets ekonomi så mkt, är ju ungefär samma pengar man får in som sjuk resp mamma ;) Jag å min man pratade mycket innan vi plussade om att det kunde bli extra tufft för mig under graviditet och efteråt. Så han var väl förberedd på att ta lite extra ansvar, vilket inte har vart några bekymmer. Likaså vet hans jobb om att jag kanske kommer behöva ha hemma honom lite extra när barnet är fött... Blev långt svar, å jag vet inte om du blev så mkt klokare... Men jag vet hur dina tankar går, jag funderade på samma saker förut. Bara så du vet, du är inte ensam... :)

2014-01-07
cajzzza
cajzzza
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...