App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Frukt, farligt?

Är medlem på en sida på fb för mammor i närheten där jag bor. Min son är galen i klementiner och jag undrade om det var farligt med för mycket och då säger en mamma att för mycket frukt i allmänhet är farligt?! Enligt bvc och alla andra är ju frukt och grönt bra? Jag fattar inget! Sonen får ca 2 frukter om dagen, förmiddag och eftermiddag. Är det farligt? VILSEN!

2013-12-30
jessicamalin
jessicamalin

Tyvärr är det så.. Jobba inom vården . Och det stämmer faktiskt. Fruktsocker är inte bra i stora mängder. Och diabetes behöver man inte vara överviktig. De finns människor som får det fast man är normalvikt . Men nu är det små barn som äter frukt och de är ingen fara för dom. Tänker mer 10åring som äter mycket frukt.. Sen ska man se det så att den äter vanlig mat o dricker vanligt så är det inga problem..

2014-01-14
sebbemalin
sebbemalin
Barn på 3 år och 1 månader

De finns ngt som heter fruktsocker. Och äter man alldeles för mycket frukt kan man faktiskt få diabetes .. Men de är inte så vanligt. Men de förekommer. Men äter man bara vanlig mat o ngn frukt ibland så är det ingen fara

2014-01-14
sebbemalin
sebbemalin
Barn på 3 år och 1 månader

C-vitaminer kissar man ut om man får för mkt. Det är ileus man kan få, men det är oerhört ovanligt.

2014-01-14
solskensmamman
solskensmamman

Hej

vet inte hur mkt citrus frukter man "får" äta, jag jobbar i vården och jag har hört att man kan få c-vitamin chock vid för mkt apelsiner så jag antar att man ska vara lite föriktig och ge en mängd du känner är bra. Tala även med din bvc om du är orolig.

MVH Jennie

2014-01-14
jenmc
jenmc

Ja sonen älskar frukt och det är jag glad för! :) Jo, köper ekologiskt ibland när det finns.

2014-01-10
jessicamalin
jessicamalin

Var glad för att han gillar frukt! Du har ju redan fått många bra tips här ovan. Kanske har du också läst i tidningarna före jul att bananer och citrusfrukter är mycket hårt besprutade. I bananer och citrusfrukter tränger stora delar av bekämningsmedlen in i fruktköttet, så det hjälper tyvärr inte att skölja av för att slippa få det på händerna. Köp ekologiskt när det finns, så slipper du gifterna. Lycka till och hoppas han fortsätter gilla frukt!

2014-01-10
Skrott
Skrott

Kiwi har han inte fått alls, äpple, banan, klementin och päron är det som går hem här! Skönt! Nu i jul fick han typ 2 klementiner om dagen men sen fick jag gömma dom för han är verkligen helt galen i dom! Men då får det bli en om dagen, inte mer :)

2013-12-31
jessicamalin
jessicamalin

Jo men en klementin om dagen kan väl inte vara farligt?

2013-12-31
jessicamalin
jessicamalin

Just citrusfrukter och exotiska frukter hade jag varit återhållsam med, de kan ju orsaka allergier också.

2013-12-30
ChildofJune
ChildofJune

som jag skrev - det KAN orsaka stopp i tarmen, men det är ovanligt.

 

Så JO, citrusfrukter KAN visst orsaka stopp i tarmen, men det är ovanligt...

2013-12-30
solskensmamman
solskensmamman

saxat från västra götalands regionens sida:

 

Man kan få tarmvred av att äta apelsiner! – Ja. Det finns något som heter apelsinileus. Ileus innebär att ”transporten” av tarminnehållet mot ”utgången” har upphört. En av anledningarna till detta kan vara ett mekaniskt hinder. Det är det vita ”skelettet” på apelsinen, det som sitter under skalet och mellan fruktköttet, som kan ställa till det. Det har en sådana konsistens att det kan bilda en boll i tarmen och fånga upp matrester och stoppa upp. Små barn, som har mindre utrymme i tarmen, kan råka ut för detta, men det är mycket ovanligt. Man kan lugnt fortsätta äta apelsiner.

2013-12-30
solskensmamman
solskensmamman

sen bör man ju välja bort de som besprutats hårt med gifter, många frukter tex bananer är så besprutade att giftet gått in i fruktköttet - så även om man skalar bananen och tvättar händerna innan man tar i bananen får man ändå mycket gift i sig.

ta ekologiska bananer så slipper man allt sådant!

Även vindruvor bör man undvika om det inte finns ekologiska. Samt ananas, fast det brukar vara omöjligt att få tag på ekologisk.

bäst är svensk frukt efter säsong tex äpplen just nu och bär till sommaren.

 

just citrusfrukter kan också i stora mängder orsaka stopp i tarmen, även om det är ovanligt.

 

sen skriver Jasie bra om frätskador på tänderna.

 

 

Men FARLIGT, nja verkar ju lite överdrivet! Men många tar nog i för mycket i tron att om det är nyttigt med 1-2 frukter om dagen så borde det vara ännu nyttigare med 3 - 10 st varje dag.

Sunt förnuft gäller! Som vanligt!

2013-12-30
solskensmamman
solskensmamman
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...