App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Nu har det hänt igen, hur ska jag göra? :(

Detta med ekonomi, det är ju ett helvete. Jag har koll på allt mitt och får pengar över, medans min sambo bara vräker massvis med pengar på onödigt skit, idag fick jag reda på att han inte har råd att betala sina räkningar samt att han har tömt huskontot igen. Vart i helvete tar alla pengar vägen? Blir så fruktansvärt ledsen och rädd, vad ska jag göra? Får betala hans räkningar samt bensin i bilen hela månaden åt honom för annars hamnar han väll hos kronofogden o de vill jag verkligen inte. Hur ska man göra med en Karl som inte kan hålla i pengar? Blir så ledsen när han alltid slänger allt över mig när allt redan är försent.. :( ledsen, arg och besviken... Han betalar sina räkningar, jag mina och så delar vi på allt som båda använder, huset, bilen osv. Det är helt rätt men han kan tydligen inte sköta sin del :( blir fruktansvärt ledsen. Vad ska jag göra? Är livrädd nu inför att sonen föds också :(

2013-12-30
94omamma
94omamma

Blir nästan lite småsur när folk frågar om han tar droger, NEJ det gör han inte, och har aldrig gjort så det är uteslutet. Han är som sagt för övrigt en omtänksam och underbar kille, som är lugn och glad. Pengarna går tydligen till hans syster som står med dubbla hyror för att hon flyttat osv, samt att han tkr synd om henne o hennes barn, hon är ensamstående.. Samt dyra julklappar till hans syster o hans systerson, där har pengarna gått åt till denna gång o han ville ju bara va snäll trots att de är idiotiskt, hon ska få betala tillbaka iaf.. Förra (första) gången så var det ju en fyrhjuling och ljud till bilen samt småskit.. Nu har han lovat att låta mig få insyn i alla hans inkomster o utgifter.. Så det känns skönt

2013-12-30
94omamma
94omamma

en gång är ingen gång, flera gånger är en vana...

Jag hade nog sett till att ha insyn i ekonomin, ni ska ju vara en familj!

Och vart går pengarna? Det är ju inte första gången man läser här att han bränner stora summor fort... spel? skitgrejor? droger?

Varför är sådant viktigare än att tex vara hemma med sin nyfödda son och blivande fru?

2013-12-30
solskensmamman
solskensmamman

Tack allihopa för alla tips osv.. Vi ska lösa detta även om det är tufft för min del. Jag avbokade iaf våran hotellhelg som vi skulle ha vart på nästa helg, det svider lite i honom, men jag måste tänka på att pengarna ska räcka och bli över också, så får helt enkelt ta det en annan helg när han förtjänar det och när han bryr sig om sin ekonomi.. Så visst är det jobbigt, det drabbar ju inte bara honom, men det löser sig på ett bra sätt bara vi ger det lite tid o att han inser allvaret. Han skäms som en hund.

2013-12-30
94omamma
94omamma

Det låter bra att du bestämt dig för hur du vill göra. Det kommer nog gå bra ska du se.

2013-12-30
Jonna Olafsson
Jonna Olafsson

Jaså okej. Skönt att du kommit fram till något. Du är en fin människa. Man vill hjälpa så gott man kan, och så fint att du ändå ger honom en chans! Hoppas ni kan lösa detta tillsammans, man blir starkare av motgångar och prövningar!

2013-12-30
jessicamalin
jessicamalin

Nu är han hemma o jag jobbar.. Har inte pratat än för han kom inte hem innan ja börja jobbet.. Men har lite funderingar på detta, han ska få inse allvaret själv och sen kommer jag tvinga honom till att sätta sig gemensamt varje månad och planera alla utgifter osv... Han får en prövotid på 3 månader, funkar det inte så är det slut, även fast jag älskar honom över allt annat, han kommer nog att ändra på sig bara han inser allvaret. Han skäms så fruktansvärt Mkt, därför har han inte sagt något förens nu, han borde inte vara rädd för att säga det, men håller tyst för att han skäms.. Så vi SKA lösa detta, jag kanske är för snäll, men jag älskar honom Så himla mycket så jag ska hjälpa honom igenom detta så att vi kan leva ihop som en familj som vi båda vill. Det känns rätt att hjälpa honom få ordning ist för att bara dra ifrån honom. Just för att han är allt för mig och vår kommande son, även fast han är en slarver med pengar....

2013-12-30
94omamma
94omamma

Frågan är ju om han tänker fortsätta såhär även när bebis är född? Inget bra föräldraskap! Oansvarigt! Ta en diskussion och ställ ett ultimatum när han kmr hem från jobbet. Hoppas de går bra!

2013-12-30
jessicamalin
jessicamalin

Du skriver att han inte bryr sig och om det verkligen stämmer så är han knappast en ideell partner att bo tillsammans med. I så fall bör ni bli särbos eller göra slut på förhållandet helt. Men jag tror faktiskt att han bryr sig om sin familj men att han skäms och kanske inte inser allvaret i det hela än. I så fall är det upp till dig om du vill fortsätta leva tillsammans med honom att få honom att inse det. Om det inte hjälper att du pratar med honom kan du ju alltid be om hjälp hos någon som han faktiskt lyssnar på, hans föräldrar eller någon vän t.ex. Om inte det hjälper kanske ni behöver någon utifrån som kan få honom att förstå. Han måste ju förstå att det kanske funkar just nu men om det fortsätter på samma sätt så kommer det inte funka och att antingen han, du eller båda tillslut kommer få betalningsanmärkningar. Jag tror ingen faktiskt vill utsätta sig själv, den man älskar och sina barn för det.

2013-12-30
Jonna Olafsson
Jonna Olafsson

Nä.. Personen måste själv inse att något måste göras.. Och här var det sambon som ville att jag skulle vara ekonomiskansvarig.. Det har varit skit tufft.. Har inte vetat hur mkt pengar han haft o helt plötsligt var de slut!! Hoppas ni hittar en gemensamlösning

2013-12-30
Linz
Linz
Barn på 2 år och 5 månader

missade ditt sista inlägg där.. sorry.. då förstår ja med mobilerna..
men då får han jy skaffa en mobil som funkar på jobbet å en privat. alt att han inte har sin mobil alls på jobbet. behöber han ha mobil får ju arbetet stå för den.

han måste lära sig å handla efter plånboken å jag tycker det låter som dy har bra koll å skulle kunna lära honom bara han fatta allvaret och tillät dej få full ensam kontroll över inkomsterna ett tag .

2013-12-30
osisen
osisen

fast man går hu inte en ny bindningstomid när den går ut då får man en tillsvidare abonnemang. ja har aldrig sagt upp mitt mobilabonnemang men ja e inte bunden mer än uppsägningstiden som är allt från en till 3 månader.. så gör en extra koll är mitt tips. det låter otroligt att man har sex abonnemang med bindningtid kvar på alla.. det innebär ju liksom att man tagit ut nya telefoner sex ggr på vääääääldigt kort tid.

2013-12-30
osisen
osisen

Det är 7 måndader kvar som minst på dom.. :/

2013-12-30
94omamma
94omamma

Han har tagit abonnemang innan vi vart tsm, o dom har blivit förlängda eftersom att han inte har sagt upp dom. Mobilerna har gått sönder, därför har han fått tagit ut nya för att dom har gått sönder i han jobb o de inte går på garantin...

2013-12-30
94omamma
94omamma

å varför har han flera abonnemang?
försök kolla bindningstider å säg upp det som går. eller lägg dem vilande så ni bara behöver betala minsta möjliga.
nästa gång han ska ha en mobil så köper ni en cash! så får det bli en som han har råd med helt enkelt!

Han borde ha flera mobiler så sälj dem.

2013-12-30
osisen
osisen

sätt ett ultimatum. antingen så får du full inblick i hans ekonomi och får huvudansvaret eller så kommer det inte att funka att ni bor ihop.
e han inte helt korkad så inser han nog att det är enda sättet att få det att fungera.
både för hans din och erat barns skull.

2013-12-30
osisen
osisen

Inga krediter alls. Han har lån sen tidigare på ca 80k. Huslånet har vi på 340k (betalade de mesta med sparade pengar) och sen så får han väll ut ca 20k efter skatt, han borde få kvar mkt och inte gå minus varje månad, men tydligen så har han hjälpt sin syster med pengar, samt köpt överdrivet dyra julklappar till alla andra utom mig (ville inte ha något för dyrt) mobiler o sånt är de bindningstid kvar på, så kan tyvärr inte säga upp dem än.. Han skäms och vill inte prata om det, jag vill veta allt men han vill inte berätta, så vet inte va jag ska göra mer..

2013-12-30
94omamma
94omamma

Det låter lätt det ni förklarar, men det är lång väg dit för mig att få detta att funka, då han inte bryr sig ett skvatt :(

2013-12-30
94omamma
94omamma

ta hand om hans pengar och ge honom pengar när allt annat redan är betalt!
går han inte med på det hade jag flyttat för du kommer inte kunna rädda honom varje gång. tillslut är det du som sitter med skulder som du inte kan ta dej ur och ett barn du knappt har råd att försörja.

2013-12-30
osisen
osisen

På vårt gemensamma konto har vi varsit sparkonto.. Vi kommer inte åt varandras.. Så fort pengarna kommit in så för jag över pengarna på mitt sparkonto.. Och för över pengar vid behov.. Så min sambo måste be mig om pengar.. Det är ett alternativ.. Så har jag koll på ekonomin och till å med kunnat spara!!!

2013-12-30
Linz
Linz
Barn på 2 år och 5 månader

Ingenting löser sig av sig självt utan man måste aktivt ta tag i problemet.

2013-12-30
Jonna Olafsson
Jonna Olafsson

Ställ ultimatum till honom! Antingen gör ni upp en gemensam plan där du åtminstone till en början har huvudansvaret för pengarna. Han kan t.ex. lägga in en automatisk överföring av sin lön till dig direkt när han får den. Tänk dock på att det är viktigt att han är med när räkningar betalas så han är delaktig även om du håller i pengarna. Om han inte kan gå med på detta får du förklara tydligt för honom att ni inte kan ha ett liv tillsammans om ni/han inte löser problemet.

2013-12-30
Jonna Olafsson
Jonna Olafsson

Han säger att det löser sig, mer bryr han sig inte, medans jag är förkrossad, det löser sig inte så enkelt det är många tusenlappar som fattas, jag betalar dom denna månad men då går några utav mina planer i kras. Och jag vill få stopp på detta. Han vet själv inte vart pengarna tar vägen, mer än att han har ca 6 mobiler på abonnemang som kostar jävligt mkt varje månad, samt att han har gamla lån sen tidigare. Är riktigt orolig och tror inte att det kommer gå bra i framtiden.... :(

2013-12-30
94omamma
94omamma

Prata med honom. Vad lägger han pengar på? Om han döljer för dig att han spenderar allt så kan man ju misstänka att han har något typ av missbruk t.ex. spel eller shopping. Vi gör alltid så att vi betalar alla räkningar tillsammans samma dag som lönen kommer. Sen sätter vi in på ett ungefär det vi kommer spendera under månaden på ett gemensamt e-spar som vi för över till gemensamt kort när vi ska köpa något. På så sätt ser båda vad som händer på kontot. Resterande pengar sätter vi på sparande. Vi har också varsitt eget spar och kort. Så varje månad lägger vi ca.500kr till oss var som vi kan spendera som vi själva vill eller spara åt oss själva. Övriga pengar har vi gemensamt. Antingen kan ni ju se till att ha gemensamma konton så båda ser vad som händer med pengarna. Om inte det räcker får du väl ha pengarna på dina konton och föra över pengar till honom när han behöver tills han lär sig hantera det. Ett tips är åtminstone att ha som rutin att betala räkningarna samma dag som löning så behöver man inte riskera att det inte räcker till det.

2013-12-30
Jonna Olafsson
Jonna Olafsson

Nej absolut inget missbruk, mer än att han snusar.. Han är för övrigt en ordningsam kille. Men han har ingen koll på sina pengar... Han vill inte prata med någon för han skäms så, och han vågar knappt prata med mig, även fast vi kom överens om att han måste berätta allt så att vi kan hjälpas åt, gemensamt konto är inget alternativ för då skulle nog dom pengarna också försvinna. :( jag ser ingen annan utväg än att gå skilda vägar, men det är inget jag vill igentligen, vill ju hjälpa honom men tror inte att det går :( ska prata med honom senare, han är inte hemma nu..

2013-12-30
94omamma
94omamma

Min sambo har skit svårt med pengar, spontan handlar saker som han tro sig behöva!! Pengarna har inte räckt hela månaden.. Han är själv medveten å mår dåligt över art pengarna försvinner.. Så vi hittade en lösning.. Ett gemensamtkonto så jag har koll på pengarna, och för över på ett konto han ej har tillgång till.. Så han får säga till när han ska ha pengar.. Låter kanske hemskt, men det funkar skit bra.. Och han är nöjd eftersom han tänker till en extra gång om hur dumt det vore med de där han ville köpa!!

2013-12-30
Linz
Linz
Barn på 2 år och 5 månader

Blir så jävla ledsen :( om han sköter sin ekonomi som han borde kunna göra så hade vi haft det jävligt bra. Visst jag har gott ställt och in lyxa till det, men när han gör så här så blir ju min ekonomi drabbad, jag kommer aldrig utsätta mig för att hamna hos kronofogden men jag är rädd för att han hamnar där om han inte skärper sig, och då drabbar det ju även mig eftersom att vi lever ihop.. Kan inte prata med någon om detta heller, för jag skäms.. Det är ju inte jag som ska skämmas utan det är ju han, men endå vågar jag inte prata med någon.. Mår så sjukt dåligt, eftersom att det kom som en chock, han har inte nämt något alls utav detta tidigare. Som ett slag i magen, jag vill bara spy. Medans han säger. Älskling det ordnar sig, det löser sig osv... Jag litar inte på honom längre, jag är livrädd :(

2013-12-30
94omamma
94omamma

Ta reda på vad han egentligen lägger pengarna på!

2013-12-30
jessicamalin
jessicamalin

Vilken sits han sätter dig och eran framtid i! Han behöver växa upp, och det är NU!! Prata med honom, ställ ultimatum, antingen skärper han sig eller så blir han själv. Så kan han ju verkligen inte hålla på! Styrkekram till dig!!

2013-12-30
jessicamalin
jessicamalin
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...