App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Om föräldradagar

Ni som kan/har erfarenhet av detta! Jag är helt snurrig gällande ansöka om föräldrapenning. Låt oss säga att man gör slut på sina föräldradagar på ett och ett halvt år som föräldralediga. Om man sen vill gå ner i tid på jobbet för att inte barnet ska då allt för långa dagar på förskolan. Är det då helt kört för att man gjort av med sina föräldradagar eller kan man få rätt till mindre tid och ersättning ändå? Blir så förvirrad och kluven hur vi ska ta ut dagarna och tänka kring ledigheten. Tacksam för svar samt tips kring detta ämne! :)

2013-12-12
Ellika
Ellika
Barn på 2 år och 7 månader

Nej det var det! Tack! Nu klarnade det lite! :)

2013-12-13
Ellika
Ellika
Barn på 2 år och 7 månader

Eller vad det något annat du tänkte på?

2013-12-13
solskensmamman
solskensmamman

Och du har inte rätt till någon ersättning alls om dina dagar är slut ( om du inte har barnet hemma heltid och har turen att bo i en kommun där du kan söka vårdnadsbidrag).

2013-12-12
solskensmamman
solskensmamman

Bättre att behålls sin SGI tex genom att ta ut så lite som möjligt under första året. Då måste man inte ta ut en enda dag om man har råd. Så spara på dagarna och ta ut komp.ledigt och semester om du kan (istället för att slösa på FP-dagarna). Sen när barnet fyller ett så måste man ha inkomst av jobb ELLER FP 5 dagar/vecka. Annars förlorar man sin SGI. Så om man sparar alla dagar man kan, så kan man blanda jobb och FL. tex jobba 40% och ta ut 3 dagar FP varje vecka. Och har man FP-dagar kvar så får arbetsgivaren inte neka ledighet. Så länge du har FP kvar så får du bestämma hur många % du vill jobba själv.

2013-12-12
solskensmamman
solskensmamman

Vill varna för att gå ner i tid utan att ha FP-dagar kvar. Säg tex att du jobbar 75% utan att ta ut någon FP. Om du då blir sjuk eller får ett barn till så har du lägre SGI och får bara ut Max 80% av 75 %=60% av din heltidslön. Det är inte så mkt.

2013-12-12
solskensmamman
solskensmamman

Att gå ner i tid på jobbet är så ITT jag vet en rättighet när man har barn tex du jobbar heltid men vill gå ner till 75 under småbarnsåren men du går bara betalt gör dom 75% du jobbar hade du haft f-dagar ikvar kunde du tagit ut det för att få lite bättre inkomst. När du vill gå upp till 100 igen ska det inte vara några bekymmer

2013-12-12
Idussen
Idussen
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...