App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Lagändring föräldraförsäkring

För att förtydliga båda föräldrarnas ansvar för barnet samt minska konflikter mellan föräldrar lämnas förslag om att föräldrapenningens ersättningsnivåer ska vara delade lika mellan föräldrar med gemensam vårdnad om ett barn. Förslaget innebär att föräldrarna får rätt till föräldrapenning för 195 dagar på sjukpenningnivå eller grundnivå och 45 dagar på lägstanivå vardera. Så skriver regeringen i sin proposition, och lagändringen ska träda i kraft vid årsskiftet. Är det någon som kan förtydliga för mig vad detta innebär? Att man MÅSTE dela på föräldaledigheten, eller att de på något sätt frångår kravet på uppnådd SGI för att ha rätt till dagar på sjukpenningnivå? (De ändrar även så att man nu "bara" kan ta ut upp till 96 fp dagar efter barnets 4 årsdag, men man har möjlighet att utnyttja dessa dagar fram tills barnet är 12 år).

2013-12-02
ChildofJune
ChildofJune

Boken76; för er passar det bäst att dela lika på fl men det innebär ju inte att det för det för alla andra... Man kan inte tvinga folk att göra på ett visst sätt, det passar helt enkelt inte alla. Min dröm är att kunna vara hemmafru, men i dagens samhälle funkar inte det. Jag drömmer inte om att göra karriär utan jag vill vara hemma och sköta hus och ta hand om barnen, det är min dröm. Ska jag då inte få ta större delen av fl bara för att någon annan kvinna vill göra karriär eller att en annan Papoa gärna vill vara hemma. Ska det drabba det som är bäst för min familj? Min man älskar att jobba och mår faktiskt dåligt av att vara hemma för länge, detta innebär dock inte att han inte är engagerad i sina barn. Han har tagit de flesta vaknätter, han åker m barnen på fritidsaktiviteter m.m. m.m. Mina barn har en jätte fin och nära kontakt med sin Pappa vilket jag tror de flesta barn får om man har ett sunt tänk kring att vara förälder. Slå ihop föräldrarnas inkomster och beräkna föräldrapenning utifrån den, då spelar det i gen roll vem som är hemma. Låt sedan varje familj bestämma själva vad som passar som bäst! Bli även hårdare mot arbetsplatserna att de inte får diskriminera föräldrar son är föräldralediga! Men har man en chefspost så är det praktiskt svårt att behålla den om man är borta i tex 1år...

2013-12-03
emcb
emcb

Enligt FK's facebook-sida kan man fortfarande överlåta dagarna ja - bortsett från de 60 som även tidigare varit öronmärkta. Vad lagändringen egentligen innebär i praktiken är väl lite luddigt än (även FK själva ber om överseende och att de ska återkomma med tydligare besked då de fått dem själva).

Dock är det många fler som rasar över att man minskat antalet f-dagar från 4 års ålder, det sätter ju käppar i hjulen för dem som vill förkorta sin arbetstid och fylla på med fp-dagar och kunna vara hemma mer även med lite äldre barn.

2013-12-03
ChildofJune
ChildofJune

Varför ska andra lägga sig i överhuvudtaget. Är man vuxen o har barn så är man väl banne mig fullt benägen att oxo dela upp sin ledighet. F*n vad jag stör mig på detta. Snart kommer de oxo tala om för en HUR man ska göra barnen. Missionären eller doggystyle. Allavarligt. Har vi våra dagar så förfogar vi dom så som det passar oss. Ekonomiskt och jobbmässigt. Inte ska regeringen lägga sig i det. Gaaaaaah! Bara massa onädigt bök så man måste hålla på att överföra dagar hit o dit. (Sur!)

2013-12-03
Adde86
Adde86

Jag försöker bara få förtydligat vad det innebär... förstår nog fortfarande inte det, i ärlighetens namn...Vi har definitivt en bra föräldraförsäkring!

Sen tror jag tyvärr inte att man når längre vad gäller jämställdhet, om man inför tvång. Det ser väl bättre ut på pappret, men det lär skapa mycket bitterhet bland folk.

2013-12-03
ChildofJune
ChildofJune

Helt absurt. Vi skulle förlora så sjukt mycket pengar på detta. Vi borde starta en namninsamling.

2013-12-02
burtonmamma
burtonmamma

Som jag uppfatta det är det barn födda efter 1 januari 2014 måste föräldrarna dela dagarna 50/50. Alltså inte överlåta dagarna :s

2013-12-02
VLupaca
VLupaca
Bebis på 6 månader

Jag tycker det är så luddigt skrivet. I förslaget står det att ersättningsnivåerna ska delas lika, men det försäkringskassan skriver kan ju tolkas som om man måste dela dagarna lika och inte får avstå till den andra. Dock känner jag att OM ett sådant förslag hade klubbats igenom, så skulle det blivit ramaskri från många håll och vi hade hört om det i media... väl?

2013-12-02
ChildofJune
ChildofJune

Jag blir dock inte klokare på om man numer måste dela på dagarna eller inte?

(Eller ja, om alla som får barn från och med januari 2014 måste dela?)

2013-12-02
ChildofJune
ChildofJune

Fördelning på sjukpenning och lägstanivå

Innebär: De 390 dagarna med föräldrapenning på sjukpenningnivån respektive de 90 dagarna på lägstanivån fördelas med hälften till vardera föräldern.

Träder i kraft: 1 januari 2014

Gäller för: Endast föräldrar till barn som föds eller adopteras den 1 januari eller senare. Med adopteras menas den dag man får barnet i sin vård. Det innebär att de föräldrar vars barn är födda eller adopterade den 31 december eller tidigare inte berörs alls av lagändringen.

Varför: Föräldrar har ett gemensamt ansvar för att ta hand om och att försörja sitt barn. Föräldrarna ska även ha lika förutsättningar att planera och ta ut ledighet med föräldrapenning. Barn har behov av nära och goda relationer till båda sina föräldrar, även när föräldrarna bor isär.

2013-12-02
ChildofJune
ChildofJune
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...