App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Influensavaccination

Var hos barnmorskan och hon sa att det var bra att ta influensavaccin. Har någon av er tagit det och vad tycker ni ska man ta det eller inte? Finns det några symptom om man tar vaccinet? Jag är i vecka 33 och vet inte om jag ska ta det.

2013-11-27
dizdara
dizdara

Det som jag reagerar på när jag läser info om vaccinationen är att de skriver att vaccinet inte skyddar 100% men att den minskar risken för att drabbas av influensan. Sen står det att om man vaccinerar sig under pågående influensaepedemi finns risken att man blir sjuk innan vaccinet verkar och att det kan ta upp till 2 veckor tills det får någon effekt. Men om man tar vaccinet och blir sjuk så blir man inte svårare sjuk, men att risken finns  att man tror att vaccinet orsakde sjukdomen.

2013-11-29
dizdara
dizdara

Nu står det ju bland rekommendationerna att barnet får ett skydd, det också - skrivet av sjukvården. Och det finns visst en del antikroppar från mamman hos barnet redan då det föds. (Skydd mot vattkoppor är ett exempel.)

Jösses, annars skulle ju alla barn dö med en gång de kom ut!

2013-11-28
ChildofJune
ChildofJune

Läste att om man tyar nu vaccinetr så kommer det ta 2 veckor innan det kan skydda mot influensan så om jag tar den nu och får influensan inna de 2 veckor kommer det inte hjälpa. Finns det någon som har varit med om detta att man har vaccinerat sig och sen ändå fått influensan?

2013-11-28
dizdara
dizdara

Fick heller inga komplikationer av sprutan, endast lite öm på armen där sprutan gavs. Tog mest sprutan av anledningen att bebis kommer vara skyddat ett halvår.

2013-11-28
Pepsimoon
Pepsimoon

Jag fick inga komplikationer av sprutan! Bara lite öm i armen men inget mer, jag är ung och frisk och har bra immunförsvar men nu när jag är gravid vågar man inte helt förlita sig på det! Gjorde detta för min egen skull och bebisen.

2013-11-28
Manssoon
Manssoon

Jo visst kan den vara bra. Men när man är inom sjukvårds branschen så vet man lite , och man ska inte för lita sig på att allt är bra. Sen är det upp till var och en vad man vill göra, men är man ung och frisk och ha ett bra immunförsvar så ska man klara sig. Plus att barnet i magen ha inget immunförsvar på det sättet, det kommer igång när den möter luften och bakterier.

2013-11-28
sebbemalin
sebbemalin
Barn på 3 år och 7 månader

Jag tog den eftersom att kvinnor som är gravida efter vecka 16 är i riskgruppen, sen har jag två i min mage att skydda så bättre att ta den än inte enligt mig. Men det är ju som sagt frivilligt.

2013-11-27
stumpan85
stumpan85

Jag har varit väldigt skeptisk till denna sprutan då jag va rädd för att det skulle skada min bebis. Men då skulle dom inte rekommendera gravida att ta den. Så jag tog den i går, och läste sen att det skyddar bebisen och kan även ge bebisen bättre immunförsvar. Så jag hoppas att allt löser sig och att du funderar på att ta sprutan om det så bara är för säkerhets skull. :)

2013-11-27
Emma_14
Emma_14

Jag har tagit sprutan då jag tänkte på bebisen och ville inte riskera att bli sjuk även om jag aldrig bli sjuk annars! :) jag ångrar inte att jag tog sprutan och vet många som är gravida som tagit den.

2013-11-27
Manssoon
Manssoon

En engelsk studie pekar på att man som gravid (oavsett om man är ung och frisk i övrigt) har sju gånger högre risk för sjukhusvistelse och dödsfall om man insjuknar än om man inte är gravid. Vad jag förstår är det risken för mamman som är huvudorsaken och inte risk för barnet i magen i sig. Men blir mamman allvarligt sjuk påverkar det såklart barnet också.

2013-11-27
ChildofJune
ChildofJune

En fråga :) Kan influensan skada bebisen i magen?

2013-11-27
Sandra550
Sandra550

Jag förstår att det kan vara svårt att ta ställning. Men som jag skrev är det inget nytt vaccin, och de som får biverkningar får normalt bara lokal rodnad/ömhet där de sticker. Vissa kan drabbas av vad som känns som en mildare virusinfektion, med feber - men samtidigt, hur dålig hade man då inte blivit om man fått sjukdomen?

Säsongsvaccinering sker ju varje år. Har aldrig hört att någon dör av vaccinet. Däremot dör ca 200 personer årligen till följd av influensa - oftast genom följdsjukdomar som lunginflammation. Dock är 90% av de som dör över 75 år.

2013-11-27
ChildofJune
ChildofJune

Jag brukar inte drabbas av influensa och är annara frisk. Men man vet inte när man är gravid om man får influemsan. Själv är jag skeptiskt mot att vaccinera mig.

2013-11-27
dizdara
dizdara

Är du bara frisk och ung så ska man inte behöva vaccinera sig. Då stå din kropp emot rätt mycket. Visst sen få man lite sämre immunförsvar när man e gravid men inget som riskera dig. Och vaccinationen kan ge dig komplikationer som du ska tänka på

2013-11-27
sebbemalin
sebbemalin
Barn på 3 år och 7 månader

Även barnet får ett skydd av vaccinet.

2013-11-27
solskensmamman
solskensmamman

Nu räknas ju dock gravida till riskgruppen den här säsongen, för att det är större risk att man som gravid blir riktigt dålig.

Det är alltså vaccination mot den vanliga säsongsinfluensan som rekommenderas, och det är ett beprövat vaccin som använts länge.

I år födde jag innan säsongen började på riktigt, så min bm sa att jag inte behövde vaccinera mig. Däremot tog jag vaccinet då jag väntade första barnet, under hösten/vintern 2010 - då rekommenderades alla gravida som inte tagit svininfluensavaccinet att vaccinera sig mot säsongsinfluensan. Jag fick inga biverkningar alls av den sprutan.

2013-11-27
ChildofJune
ChildofJune

Jag är bara i vecka 20 och min bm sa samma sak. 

Men jag är lite skeptisk, har hört av vänner (som inprincip aldrig fått influensan) som tagit det och sen blivit dåliga..

Min svärmor, som är sjuksköterska. Sa att det är mer om man är i en riskgrupp, om man har dåligt imunförsvar, äldre osv.

Hon tyckte ej att jag behövde ta det. Jag är 23 år och har dock en 2 årig dotter på dagis, så kan bli smittad.

2013-11-27
Sandra550
Sandra550
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...